'Lose the booze': waarom een leven zonder alcohol beter is dan het klinkt

Na Holly Whitaker, auteur van Quit Like A Woman, stopten veel meer vrouwen met het drinken van alcohol. Lees mee waarom.

Holly Whitaker schreef Quit Like A Woman: The Radical Choice to Not Drink in a Culture Obsessed with Alcohol, waardoor ook Chrissy Teigen besloot geen druppel meer te drinken. Whitaker legt bloot hoe we continu worden aangemoedigd om te drinken en waarom het mechanisme hierachter eigenlijk heel vrouwonvriendelijk is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Alcohol is een drug

Het is geen dry January en je bent verre van een alcoholist – op die paar sociale wijntjes per week na. Waarom verder lezen over alcoholmisbruik? Omdat onze westerse cultuur waarin alcohol wordt verheerlijkt simpelweg wringt, beargumenteert Holly Whitaker. ‘Het gaat mij in essentie niet om het idee dat je nooit meer een glas wijn mag drinken; ik wil vooral wegblijven van dat puriteinse, een soort ‘war on drugs’. Maar mensen ervan bewust maken dat als je alcohol neemt je in feite drugs gebruikt. En dan kun je zelf bepalen of het je leven verrijkt of niet.’

In haar boek Quit Like A Woman deelt ze haar ervaringen en uitgebreide research naar alcohol. Zelf voelde ze zich op haar drieëndertigste een slaaf van haar alcoholgebruik en bovendien tien jaar ouder. Nu, ze is bijna een decennium sober, refereert ze aan alcohol als ethanol, een neurotoxische, psychoactieve drug.

Pandemiedrinken

Wijn drinken wordt genormaliseerd, stelt Whitaker. ‘Toen ik in de twintig was, geloofde ik dat het doodnormaal was om elke zondag een kater te hebben, onder invloed verschrikkelijke dingen te roepen, gaten in mijn geheugen te hebben en seks met mensen te hebben met wie ik dat helemaal niet wilde.’

Tijdens de pandemie zijn we meer gaan drinken, bevestigt ze. Het wordt alleen maar aangewakkerd. Met een meme van Zoë Kravitz champagne-drinkend in bad, een O Magazine-post van Padma Lakshmi met een tequilafles aan de lippen en Molly Sims die gekscherend deelt dat ze rosé na rosé achterover slaat zodat ze het thuisonderwijs aankan. ‘Het wordt gepresenteerd als coping-mechanisme’, legt Whitaker uit: ‘Bij aanvang van de pandemie viel me op dat mensen grapten dat ze in ieder geval genoeg wijn op voorraad hadden. Ik kreeg zelfs een brief van het hoofd van een zorgorganisatie dat hij geen toiletpapier meer had, maar gelukkig nog wel voldoende wijn.’

Whitaker haalt een recent onderzoek gepubliceerd op Npr.org aan, waaruit blijkt dat een groeiende groep jonge vrouwen lever gerelateerde ziektes krijgt, met dank aan: alcohol. ‘Covid heeft een mentale gezondheidscrisis ontketend. Tegelijkertijd vergroot alcohol stress en paniekaanvallen. Het is een depressivum; het verhoogt stresshormonen, gooit ons endocriene systeem in de war en verstoort onze slaap.’ Intussen worden tijdens de lockdown slijterijen in zowel Amerika als Nederland bestempeld als ‘essentieel’.

Emancipatiesymbool

Whitaker trekt parallellen tussen de alcohol- en tabaksindustrie. Van sigaretten werd pas jaren later duidelijk dat het dodelijke consequenties heeft. Dat kwam door een slim staaltje marketing. ‘In reclame-uitingen werden sigaretten (en later ook alcohol) en de vrouwenbeweging met elkaar gelinkt. De boodschap: roken als een man, drinken als een man is de sleutel tot onze feministische kracht.’ Dus werd vrouwen via reclame, maar ook Hollywoodfilms wijsgemaakt dat vrijheid, gelijkheid en drinken hand in hand gaan.

In Whitakers boek staat een reclameprint van drankmerk Libertine, waarop vrouwen een glas whisky omhooghouden. Daarbij de kreten: ‘Waarom zouden mannen alle Ballantine’s-scotch krijgen?’ en ‘Liberty, Equality, Ballantine’s!’ Drank werd verheven tot emancipatiesymbool. ‘Zo werden vrouwen getarget, een gemarginaliseerde groep.

Er wordt al onmogelijk veel van ons gevraagd: een grootse carrière, toegewijd moederschap en daarbij de meeste onbetaalde arbeid verzetten. Er op een bepaalde manier uitzien; leeftijdsloos, stijlvol, met een bepaalde kledingmaat. En ondertussen zou alcohol ons door die onmogelijk veeleisende levens slepen.’ De tabaksindustrie is onderuit gegaan door rechtszaken en overweldigend bewijs voor hoe schadelijk het is voor de volksgezondheid. Alcohollobby’s staan anno 2021 nog steeds sterk.

‘We zijn zo geconditioneerd dat als we maar met mate drinken er niks aan de hand is. Maar alcohol is en blijft een giftige stof.’ Het is geen cocaïne, denk je misschien. Maar in 2010 stelden wetenschappers onder leiding van professor David Nutt een lijst samen van drugs op basis van twee criteria: schade aan de gebruiker en schade aan anderen. Alcohol behaalde nummer één, gevolgd door heroïne en crackcocaïne.

Vrouwenlichaam

Een vrouwenlichaam absorbeert en verteert alcohol anders dan een mannenlichaam. Whitaker: ‘Vrouwen hebben een delicaat hormonaal systeem. Bovendien wordt alcoholconsumptie direct gelinkt aan borstkanker.’ Met vallen en opstaan kwam Whitaker er ook achter dat klassieke anti-alcoholgroepen zoals de AA zeer patriarchaal zijn en helemaal niet werken voor vrouwen. Whitaker: ‘De AA is in de jaren dertig bedacht door een witte upper class van heteromannen. Met als achterliggende gedachte dat alcoholmisbruik voortvloeit uit een groot ego, een Godcomplex. Die principes kun je niet loslaten op vrouwelijke gebruikers.

Wij zijn eerder verslaafd omdat we in deze maatschappij machteloos zijn, onszelf altijd klein hebben moeten houden.’ Dus ontwikkelde Whitaker haar eigen programma, Tempest. ‘Ik wil mensen vooral hun keuzevrijheid teruggeven. Het is een uitnodiging om de onderliggende oorzaak te traceren en zo te helen. Dat pad is voor iedereen anders. Ik heb werkelijk van alles gedaan: van baan en vrienden wisselen, grenzen aangeven, meditatie, therapie. Het moment dat ik mijn gezondheid vooropstelde, veranderde alles.’

Bestel Vogue's Juninummer

Lees het artikel juninummer van Vogue. Deze ligt vanaf donderdag 20 mei in de winkels en is nu hier beschikbaar voor pre-order zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot drie maanden terug kan lezen.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness