Extreme relaxing: deze meditatieve work-outs wil je dit jaar uitproberen

Vogue zet alle work-outs op een rij waarbij je lichaam en geest samenkomen. Een krachtige repliek tegen de bestaande krachttrainingen.

Water, Swimming, Recreation, Sea, Leisure, Snorkeling, Ocean, Open water swimming, Vacation,
Anne Menke voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Terwijl er vorige zomer vooral veel extreme sports uitgeoefend werden, mag het wat ons betreft dit jaar iets rustiger. Met de mindset "even stilstaan, is al een hele vooruitgang", gaan we het nieuwe jaar in.

Mentale powertraining

Als je iemand in een drukke kamer "run and drop" hoort schreeuwen, zit diegene ofwel in het leger óf is een fan van Insanity, de bekende, enigszins hysterische krachttraining bekend van televisie. Op een ontspannen manier je lichaam in het zweet werken, het kan op verschillende manieren én bezorgd je geen migraines/nachtmerries/angst voor autoriteit. Verwacht geen Spartaanse activiteiten als sleuren met kettlebels, geen loopband-fiasco's en ook geen High Intensity Interval Training (HIIT) of crossfit waarbij je hart in overdrive gaat en jezelf elke minuut afvraagt of je het daglicht ooit nog zult zien. Maximale resultaat, minimale beweging is de onderliggende boodschap. Bovendien goed voor je geest en je gewrichten. Er wordt geen sixpack beloofd, maar de miljoenen vezels in je lichaam zullen het geweten hebben. Vogue zet de leukste meditatieve work-outs op een rij met tips, die stress verlagen op een holistische basis.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Bewegen in een hotcabin
Petrovsky & Ramone

Sporten in warmte is goed voor de doorbloeding, stimuleert de vetverbranding, is fijn voor de spieren en heeft een reinigende werking. Bij bbb health boutique kun je een effectieve 30 Minute Work-out volgen in een cabine van maximaal vijftig graden. Van Hot Yoga tot Hot Pilates en Balance. Er zijn weinig tot geen risico's op blessures, omdat de oefeningen liggend in warmte en onder begeleiding worden uitgevoerd. Je lichaam werkt harder in de warmte, dus je hebt sneller resultaat. Weet je niet helemaal welke doelen je voor ogen hebt als het gaat om comfortabel in je vel voelen? bbb health boutique heeft body coaches die jou begeleiden tijdens jouw sportplan. Is het allemaal wat zwaar, huilen mag, dit geldt zowel voor jou als voor je baby want de studio heeft een Bring Your Baby-programma waarbij je je kleine ukkie gewoon kan meenemen naar de les.

2 Zwemmen
Anne Menke voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Trek je Speedo aan, ga eens een pootje baden en voel je als een vis in het water. Water is 800% compacter dan lucht en maakt het de ideale weerstandstraining. Zwemmen is een full body work-out waarbij je je schouder-en armspieren versterkt en tegelijkertijd je core aanspant om aan de oppervlakte van het water te blijven, en dan die benen. Ja, die benen moeten ook mee. Daarnaast helpt zwemmen ook om stijve of pijnlijke spieren te herstellen. Probeer na het zwemmen even te floaten om te relaxen. Span je hele lichaam op, neem een flinke hap lucht en ga achterover liggen. Open je armen en blijf even liggen terwijl je luistert naar je ademhaling. Tip: oefen dit niet uit in de crawl-baan, want daar zijn de zwemmers genadeloos als geen ander.

3 Probeer Cato van Ee's yogaroutine thuis
4 Barre work-out
Marc de Groot, Vogue Living Nederland​​, najaar 2018.

Het is de ultieme inspiratie voor kunstschilder Edgar Degas' werk en het geheim achter de strakke, lenige lichamen van modellen als Doutzen Kroes en Miranda Kerr. Ballet. Deze vrouwen hangen nu en dan aan de paal en dat zie je. Een barre work-out is geïnspireerd op de bewegingen van ballet, yoga en pilates samen waarbij vloeiende bewegingen afgewisseld worden met isometrische krachttraining. Daarbij hou je je lichaam stil zodat er bepaalde spiergroepen in jouw holy temple worden aangespannen. Door regelmatig een barre workout te volgen creëer je een sterk, fit, elegant en flexibel lichaam. Wil je meer weten over de barre work-out? Vogue-editor Angélique Heijligers schreef erover en bij bbb health boutique kun je de theorie in de praktijk omzetten.

5 Spirituele HIIT
Marc de Groot, Vogue Living Nederland, Najaar 2018.

Aaah, I said the word. Geen stress, het is de “spirituele slome” versie van een High Intensity Interval Training. Christy Turlington en Gisele Bündchen zijn al fan. Oké, we hebben je aandacht. Onder andere New Yorks fitnessgoeroe Taryn Toomey lokt met haar spirituele HIIT The Class, nieuwsgierigen vanuit elke uithoek van de stad. Met haar work-out weet ze jouw lichaam en geest samen aan te spreken. In haar studio ligt onder de houten vloer een waanzinnige hoeveelheid kristallen om slechte energie weg te houden en de ruimte te cleansen. De work-out belooft geen ultra strakke billen en platte buik, maar ‘healing’ van jouw innerlijke wezen. Na de lichaamsoefeningen die je in groep uitvoert, mag je schudden, stampen en met je tong uit je mond schreeuwen en vervolgens te je hand op je hart te leggen en te voelen wat er in je lijf en hoofd gebeurt. Dat is dan ook het enige geschreeuw dat zal plaatsvinden. Dit type van trainen is vooral gericht op het vinden van inner peace. Vogue-editor Angélique Heijligers schreef erover in de Vogue Wellness Special afgelopen zomer.

6 Onkruid wieden
ANNE MENKE VOOR VOGUE NEDERLAND, AUGUSTUS 2018.

Tuinieren is voor de gedisciplineerde ziel. Je bent in de frisse buitenlucht, tussen de beesten, met de zon op je hoofd. Het is niet de eerste keer dat tuinieren wordt beschouwd als een goede manier om een stap dichter bij jezelf te komen. Geen muffe sportzaal, wel dezelfde positieve aftermath van een goede work-out. Je hurkt, je tilt, je harkt. Al de spiergroepen in je lichaam worden in gang gezet. Waarom tuinieren in je groene wildernis daarnaast ook spiritueel is? Kijken, ruiken, voelen, luisteren; al je zintuigen worden geprikkeld en je bent erg gefocust op één taak. Alles wat groeit en bloeit kun je niet controleren, waarbij loslaten de enige optie is. En laat dat nu net de bedoeling zijn.

7 Sup Yoga
Petrovsky & Ramone voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Balans is belangrijk in elk aspect van je leven. Maar vooral wanneer je niet in het water wil tuimelen tijdens een sessie Sup Yoga. Houdingen op een wiebelend board, balancerend op het water klinkt uitdagend. Spoiler, dat is het ook. Maar omdat je je bij de meeste gevallen in de buitenlucht en op een kalm water bevindt, kom je door de intense full body work-out toch geestelijk helemaal tot rust. Body on, mind off.

8 Wandelen
Anne Menke voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Ben je een echte hiker, een simpele zondag-stroller of iemand die een dagelijks rondje met de hond maakt? Take a walk on the wild side. Lou Reed hoeft het ons te vertellen. Liever lang lopen, dan kort sporten. De conditie van je longen en hart gaat aanzienlijk vooruit bij het wandelen waarbij je hartslag oploopt tot 170 slagen per minuut. Wie dagelijks een half uur wandelt, wordt een vrolijker mens, met een gezonder hart. Probeer tijdens je wandelsessie geen muziek te luisteren, noch je onafgewerkte lijst van gemiste oproepen terug te bellen. Dit moment is van jou. Het Nederlandse platteland niet uitdagend genoeg? Chili opende onlangs de langste, adembenemendste wandelroute ooit.

9 Hot Pilates
MARC DE GROOT, VOGUE LIVING NEDERLAND, NAJAAR 2018.

Pilates oké, maar Hot Pilates? Nog beter! De work-out is een bewegingsmethode waarbij gecontroleerde bewegingen centraal staan. Focus: het versterken en flexibeler maken van je core. Je buikspieren, lage rugspieren, bekkenbodemspieren, bilspieren en de spieren rondom je heupen krijgen de klappen van de zweep, maar dan op een vriendelijke manier. Bij bbb health boutique doe je dit in een hot cabin waarbij body en mind samenwerken om fysieke en mentale balans te creëren. Lichamelijke klachten worden voorkomen en kunnen zelfs verdwijnen door deze geconcentreerde en rustige manier van trainen.

10 Cryotherapie
Ishi, Vogue Nederland, november 2014

Een coole boost voor je lichaam en geest. Al dan niet de coolste. Cryotherapie zorgt naast een snellere stofwisseling en herstel van spieren na het sporten ook voor een mooiere huid, betere weerstand, beter slaapritme en hogere stressbestendigheid. Heel wat beroemdheden gingen je voor zoals onder andere Jennifer Aniston en Alicia Keys. Tijdens de cryotherapie verblijf je in een cabine van -110 graden celsius waarbij je lichaam in hogere mate stoffen aan die zorgen voor een betere gezondheid en gemoedstoestand. Huiverig om het zelf te testen? We feel you, gelukkig lees je een review van Vogue-editor Nathalie hier die een sessie in levende lijve uitprobeerde.

11 Dansen op het ritme van je ziel
Jan Welters voor Vogue Nederland, 2018

Danstherapie. Wie niet waagt, blijft dansen-op-het-ritme-van-je-ziel-maagd. Met deze “work-out”, want je beweegt, mag je er zeker van zijn dat je hart sneller zal slaan. Je gaat namelijk dansen waarbij je beweegt in interactie met je omgeving. Geen Zumba-praktijken waar je je kont achternaloopt op Braziliaanse beats. Je wil helemaal ontspannen en mindful te werk gaan maar ook je lichaam bewegen na negen uur op een bureaustoel te zitten? This one’s for you!

12 Kundalini Yoga
Anne Menke voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Is een van je grootste voornemens van 2019 om je levensenergie te vergroten? Geef dan Kundalini Yoga eens een kans. Dit is een dynamische yogavorm waarbij de basis asana’s uit de hatha yoga komen. Bij deze bewegingstherapie gaat het om je bewustzijn te vergroten, uit je comfortzone te komen en vooral meer levensenergie te krijgen. Alle pranayama, mantra’s en/of mudra’s komen aan bod en elke les is anders. Omdat het een yogavorm blijft zal het ook je uithoudingsvermogen en flexibiliteit vergroten.

13 Kaarsrechte houding
Marc de Groot, Vogue Living Nederland, Najaar 2018.

Een goede houding is minstens even belangrijk als een krachtige work-out. Slanker worden door een betere lichaamshouding klinkt als klinkklare kletskoek, dat is het niet. Je lichaam tonen, shapen, als het beestje maar een naam heeft. Het is een kwestie van spieren trainen en overtollig vet omzetten in spieren. Maar wist je dat je houding al veel kan vertellen over de staat van je corpus? Je lichaam in een kaarsrechte positie houden gedurende de hele dag is goed voor de bloedcirculatie, laat je makkelijker en dieper ademen en je buikspieren ga je vanzelf opspannen. Daarnaast geeft het je een zelfverzekerde uitstraling en dat is mooi meegenomen. Zit je hele dag op kantoor, probeer dan bewust om de zoveel tijd je spieren in je hele lichaam vijf seconden op te spannen en weer los te laten. Lokt het een vreemde reactie van je collega uit? Nou ja, spread the word. Uitstekend sporten in teamverband kun je ook meteen op je curriculum vitae zetten.

14 Goede nachtrust
Anne Menke voor Vogue Nederland, augustus 2018.

Dit moet wel de meest relaxte training zijn in dit rijtje, desalniettemin even belangrijk. Naast gezonde voeding en voldoende beweging is een goede nachtrust the key om je lichaam in topconditie te krijgen. Heb je slaapgebrek? Vergeet het maar dat je lichaam ook maar één vorm van transformatie zal ondergaan. Wanneer de hormonen ghreline en leptine hun werk niet goed kunnen doen, ben je sneller geneigd om meer en ongezonder te eten. En 1 +1 = 2; wie niet goed slaapt is minder actief in de dag. Ja, het is een vicieuze cirkel. Probeer je aan een vast slaappatroon te houden waarbij je je lichaam het juiste ritme geeft en vermijd zoveel mogelijk blauw licht dat je mobiel, laptop of andere digitale machinerie afgeven en het slaaphormoon melatonine verstoren. Het helpt ook om de thermostaat een graad lager te zetten, op 18 graden bijvoorbeeld. Op die manier moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven en dat verbrandt calorieën. Een echte sleeping beauty worden? Zo train je jezelf op je rug te slapen; goed voor je houding en huid. En is het een ware uitdaging om nachtrust te vinden? Probeer dan te mediteren. Vogue maakte een lijst met de beste meditatie-apps voor een echt "offline"-moment.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness