Vergeet je geestelijke gezondheid niet: deze black mental health-accounts tonen hoe

Omdat weinig schouders groot genoeg zijn voor het dragen van (politie)geweld, protesten en onderdrukking, bieden deze mental health-accounts de zwarte gemeenschap een helpende hand.

jonge vrouw tijdens een protest in den haag met gezichtsmasker
Getty Images

Of je nou de barricades opgaat of tot het ochtendgloren het laatste nieuws volgt: actievoeren kost veel energie, soms meer dan mogelijk is. Het is daarmee een zware tijd voor de zwarte gemeenschap, die niet alleen nu – maar vaak al hun hele leven lang – tegen racisme strijden. Vogue selecteert de Instagramaccounts die de black community een steuntje in de rug willen geven, mocht mentale hulp hard nodig zijn.

Mentale gezondheid in de zwarte gemeenschap

Al vóór de komst van het coronavirus en de dood van George Floyd waren (én zijn) zwarte Amerikanen vaker het slachtoffer van mentale gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek van Nami. Dat heeft onder meer te maken met het sterk (en veelal structureel) ervaren van sociaal-economische verschillen. Ook Nederlands onderzoek bevestigt dat racisme je letterlijk ziek kan maken, zowel psychisch als fysiek. Het proefschrift uit 2016 voorspelt dat de gezondheid van mensen met een Nederlandse achtergrond de komende dertig jaar praktisch hetzelfde blijft, terwijl die van etnische minderheidsgroepen sterk verslechtert. Alsof dat al niet problematisch genoeg is, worden mensen van kleur ook nog eens ondervertegenwoordigd in de beeldvorming rondom psychische aandoeningen, tevens in ons land. Toen Vice in 2018 het aantal gekleurde deelnemers in Nederlandse programma's rondom mentale gezondheid turfde, bleek dat er niet meer dan één per programma te zijn.

Problematisch, zeker in een tijd waarin er extra veel (emotionele) druk op de zwarte gemeenschap wordt gelegd. Talloze mensen, zoals presentatrice en ondernemer Zarayda Groenhart, laten online dan ook weten dat ze verdrietig, moe of boos zijn. 'Ik ben verdrietig dat dit (de dood van George Floyd, red.) de aanleiding voor een gesprek moest zijn. En ik ben ook... Ik ben van alles,' vertelt ze in tranen. 'Ik ben gewoon een moeder, en vind dat alle kinderen recht hebben op een menselijk bestaan. Daar gaat dit over.'

Racisme staat niet 'uit'

Mensen van kleur hebben dan ook niet de keuze om deze situatie uit de weg te gaan, beschrijft mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen treffend op haar Instagrampagina. 'Als je aan het ontvangende eind staat van racisme, staat het nooit "uit". Het kan altijd opdoemen, net als je ontspant. Het kan een spreekwoordelijke klap in je gezicht zijn na een afgewezen sollicitatie. Een vuile blik op straat die je goed kent. Een wantrouwende pauze als je iemand aanspreekt om de weg te vragen. Als je wit bent, en je voelt je moe of machteloos of schuldig: goed zo. Dat is het begin.'

Onderstaande accounts bieden zwarte mensen kennis of hulp, zowel op korte als lange termijn.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Therapy for black girls

Deze community wil het stigma rondom mentale gezondheidsproblemen onder zwarte vrouwen verminderen. Vooral de podcasts en blogs (die ook Q&A's met experts bevatten) kunnen veel inzicht geven in het (h)erkennen van psychische problemen.

2 Black mental wellness

Bericht over onderwerpen rondom mental health vanuit een zwart perspectief. Je vindt hier niet alleen talloze tips voor nuttige bronnen om te lezen en volgen, maar ook geheugensteuntjes of wijsheden rondom gevoelens die opeens opdoemen.

3 The Nap Ministry

The Nap Ministry werd in 2016 opgericht door dichter en kunstenaar Tricia Hersey, die de bevrijdende kracht van rust onderzoekt. Slaapgebrek is een raciaal én sociaal probleem, benadrukt ze in haar posts. Haar Instagramaccount onderwijst over zwarte bevrijding, maar biedt ook een hoop tips voor een leven met meer rust, waarbij haar Spotify-aanraders niet overgeslagen mogen worden.

4 Black Mental Health Matters

Post allerlei quotes en verhalen rondom black mental health. Er wordt onder meer gesproken over een socialmediastop en activiteiten ondernemen die je een gevoel van opluchting of rust geven (denk aan het oppakken van een oude hobby). Op het account zijn tevens veel tips te vinden voor witte mensen, mocht je een zwarte naaste en/of geliefde willen steunen, maar niet zo goed weten hoe.

5 The Loveland Foundation

The Loveland Foundation biedt financiële hulp bij mentale problemen aan zwarte vrouwen en meisjes van kleur, maar is nog veel meer: hun community host ook inspirerende gesprekken en meditatiesessies, allemaal gericht op mental health-support. Tevens de plek voor allerlei prachtige quotes over geestelijke gezondheid.

6 The Safe Place

The Safe Place is een app (ook in de Nederlandse store te downloaden) die de zwarte gemeenschap van informatie over mental health voorziet. Iédereen kan last krijgen van geestelijke problemen, benadrukken ze, maar voor de zwarte gemeenschap kan het – vanwege hun etniciteit en sociale achtergrond – nog eens een extra dimensie hebben. Je vindt hier dan ook statistieken, inspirerende quotes, en selfcare tips (van ademtechnieken tot omgaan met politiegeweld).

7 HealHaus

HealHaus is een (nu veelal digitaal) wellness platform dat allerlei online workshops organiseert voor mensen van kleur. Via een Zoom-linkje kan je meedoen aan lessen over meditatie, ademhaling, en het tijdelijk loskomen van je zorgen.

8 Liberate Meditation

Liberate Meditation is een internationale app die zich focust op de BIPOC community. Via de digitale weg gaan ze voor een individuele aanpak, waarbij ze je specifieke oefeningen en gesprekken voorschotelen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder