Deze modellen maken zich 'all year round' hard voor mentale gezondheid

Ook ná mental health awareness month maken modellen als Naomi Campbell en Munroe Bergdorf zich hard voor een wereld waarin we aandacht besteden aan elkaars welzijn.

De modellenwereld oogt vaak wat oppervlakkig: zolang hun haar maar goed zit, Instagram-volgers met een stijgende lijn toenemen én ze zich met alle gemak aan een dagelijkse sportschema houden, moet er niet veel aan de hand zijn. Tenminste, dat is wat het overgrote deel van de buitenstaanders denkt. Gelukkig leerden we na al die jaren op deze aardbol één ding; niets is wat het lijkt. Ook de topmodellen die wij (stiekem) aanbidden, hebben met (persoonlijke) tegenslagen te maken. De één gaat gebukt onder het racisme in de modewereld en de ander is na jaren nog steeds opzoek naar de balans tussen sporten en gezond eten.

Modellen over hun mentale gezondheid

Want als het goed is, is het je niet ontgaan dat het praten over onze mentale gezondheid de afgelopen jaren steeds meer gewaardeerd wordt. Het masker dat we ophielden en het idee dat je dankbaar moet zijn voor alles wat je krijgt in het leven, ook als je depressief bent of last hebt van een burn-out, vervaagd langzamerhand. En dat is maar beter ook. Nu is er in de maatschappij meer ruimte is om je te uiten over de minder leuke dingen in het leven, de dingen die je eigenlijk liever niet plaatst op je sociale media a.k.a. the highlight reel.

Meer dan een trend

Ook topmodellen als Naomi Campbell, Romee Strijd, Munroe Bergdorf en Halima Aden hebben dat door. Zij gebruiken hun Instagram-accounts juist om af en toe de minder leuke dingen te delen. En gelukkig doen ze dat niet maar een keer per jaar tijdens Mental Health Awarness Month. Nee, voor deze modellen is mentale gezondheid meer dan een trend, het is een levensstijl. Een eeuwige strijd die ze het hele jaar door voeren. Fijn is dat ze daar niet alleen in zijn, lees hieronder welke modellen zich nog meer inzetten for the cause.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Naomi Campbell
naomi campbell diversity
Karwai TangGetty Images

Topmodel en icoon Naomi Campbell maakt zich al jaren hard voor meer diversiteit in de modewereld. Tijdens verschillende interviews, waaronder met de Amerikaanse Vogue, en panels vertelt het model regelmatig over de mentale impact die het gebrek aan modellen van kleur in de industrie op haar had. Vooral toen ze jong was.

Naomi dient ook al een hele tijd als mentor voor veel jonge Zwarte modellen en wordt vaak als moederfiguur gezien door deze jonge meiden.

2 Halima Aden
halima aden about modeling
Taylor HillGetty Images

Eind 2020 verzamelde Halima Aden alle moed en vertelde ze de wereld hoe het écht zat. Halima mocht misschien dan wel een van de eerste modellen met een hijab zijn, maar of de modewereld daar verstandig mee omging, is nog maar de vraag.

Zo vertelde het ex-model dat ze tijdens fotoshoots vaak op slinkse wijze toch werd gemanipuleerd in het aanpassen van haar hijab. Door dat toe te laten verloor Halima, naar eigen zeggen, langzamerhand de connectie met haar geloof. Achteraf bleek dat het een modellencarrière niet waard. Halima Aden besloot daarom gedag te zeggen tegen de industrie. 'Er zijn heel wat meisjes die graag in mijn schoenen willen lopen, dat snap ik. Maar zonder Hijab hoef ik geen modellencarrière', vertelt Halima aan de BBC.

3 Paloma Elsesser
paloma elsesser body positivity
Roy RochlinGetty Images

Paloma Elsesser maakt zich vooral hard voor body positivity. Zo vertelt ze aan I-D dat ze graag laat zien dat vrouwen met een maatje meer ook mooi zijn. 'Deze vrouwen verdienen het, net als alle anderen, om zichzelf te verwennen met designerkleding.'

Modellen zijn vaak het boegbeeld, hetgeen waar niet-modellen naar streven. En mocht je dan een maatje meer hebben, is de neiging om daar iets aan te doen vaak groot. Tenminste, dat was vroeger zo. De toestroom van plus-size modellen als Paloma helpt juist bij het accepteren van onze verschillen.

Niet elke vrouw heeft een maat 36 en daar is niets mee. Jezelf uithongeren en in gevaar brengen omwille van 'het perfecte plaatje', daar is wél iets mis mee. Natuurlijk heeft de mode-industrie en onze maatschappij nog veel werk te doen wat betreft dit probleem, maar het gaat stapje voor stapje de goede kant op.

4 Romee Strijd
romee strijd pcos
Mike MarslandGetty Images

Gek genoeg kampen ook de modellen die worden gezien als het perfecte plaatje met problemen. Vaak lijkt het alsof het hun allemaal maar makkelijk afgaat. Dat dachten we ook over Romee Strijd, totdat ze onthulde te kampen met PCOS. Een aandoening, vaak veroorzaakt door te veel sporten en té weinig eten, die ervoor kan zorgen dat zwanger worden moeizaam gaat.

Toen Romee ontdekte deze aandoening te hebben, deed dat zeker wat met haar mentale staat. Ze gooide het roer om, heeft nu een dochtertje én deelt haar verhaal graag met anderen. Zo vertelde ze in het motherhood issue van Vogue uitgebreid over haar ervaring.

Verder deelt Romee ook via haar Youtube-kanaal hoe ze omgaat met haar aandoening, haar gezondheid én de druk die komt kijken bij een modellencarrière.

5 Munroe Bergdorf
munroe bergdorf activisme
Samir HusseinGetty Images

Transgender-activiste Munroe Bergdorf is niet bang om haar tanden te laten zien. Racisme, discriminatie, seksisme, ze spreekt zich er altijd over uit. Vooral omdat dit traumatische ervaringen teweeg brengt.

Helaas wordt haar activisme niet altijd goed ontvangen, zo werd ze in 2017 ontslagen door L'Oréal nadat ze zich uitliet over White Supremacy. Gelukkig weerhield dat Munroe er niet van om voor zichzelf en haar gemeenschap op te komen, haar Instagram-account is nog steeds toegewijd aan het aankaarten van onrecht.

Drie jaar na het incident gingen Munroe en L'Oréal opnieuw een samenwerking aan. Munroe gaf aan dat ook het oplossen van conflicten hoort bij het strijden voor een betere wereld.

6 Adwoa Aboah
adwoa aboah
Rich FuryGetty Images

Adwoa Aboah kan zelf goed vertellen hoe het is om depressief te zijn. Sinds haar tienertijd voert het model een strijd met haar mentale gezondheid. In 2015 bereikte ze haar dieptepunt, maar ook hier wist ze uit te komen.

Om jonge meisjes die met deze zelfde mentale problemen hebben te maken te hulp te schieten, richtte ze in 2017 de organisatie Gurls Talk op. Een organisatie die jongeren de kans geeft om te praten over hun gevoelens en hun struggles met verdovende middelen. Zo vertelt het model aan Essence dat het haar plicht is om jongeren te helpen zich niet te schamen voor hun depressieve gevoelens.

7 Dorith Mous

Ook de Nederlandse Dorith Mous erkent dat eenzaamheid, vooral tijdens de lockdown, zijn tol eist. Met haar initiatief, Together-Alone, geeft ze individuen de gelegenheid om te vertellen over hun uitdagingen met mentale instabiliteit. Hiermee hoopt Dorith het gesprek over mentale gezondheid, op grootschalig niveau, te bevorderen.

Zelf kampte Dorith in het verleden ook met angstige gevoelens en depressie. Maar juist door haar gevoelens met andere te bespreken ontdekte het model dat ze niet de enige is die zich zo voelt. Openlijk praten over onze mentale gezondheid, is volgens Dorith onderdeel van het helend proces.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness