Dossier detox: de beste kuren om zelf eens te proberen

Getest en wel door de Vogue-redactie.

Of je er nou bij zweert of het bovenal klinklare onzin vindt: detoxen draait al een tijdje (zeg maar jaren!) mee in het gesprek over oppeppers voor je lijf, en wekt inmiddels zelfs bij sceptici nieuwsgierigheid op. Het idee van een herboren lijf in roerige tijden klinkt immers helemaal niet zo verkeerd, en dat is nou precies waar zo'n 'ontgiftingsperiode' om zou draaien. Hoewel sommigen er liever voor bedanken (waaronder veel wetenschappers, die nog geen bewijs voor de heilzaamheid hebben gevonden) werkt het voor anderen écht, en alleen al daarom kan het – op een verantwoorde manier – geen kwaad om het zelf een keer te proberen.

Vogue test: detoxes

Hoewel een sapkuur veruit de bekendste detox is, zijn er nog veel meer kuren die je leven óók tijdelijk omgooien, maar net op een andere manier. Lees hier bijvoorbeeld hoe je een closet detox op touw zet, waarbij je garderobe eindelijk echt opgeruimd is (en je hoofd ook). Voor dit dossier testte Vogue tevens verschillende detoxes, die variëren van drie dagen vol groente- en fruitsappen tot een op Gwyneth Paltrow geïnspireerd dieet. Doe er eventueel je voordeel mee en have a happy detox!

Advertentie - Lees hieronder verder
1 ProLon

Digital content manager Emma Vloeimans

Het vijfdaagse ProLon dieet

Geïnspireerd door Gwyneth Paltrow ben ik vol goede moed onderweg naar Holland Health Clinic, waar Marguerite van Randwijck (leefstijlarts en cosmetisch arts KNMG) een vijfdaagse cleanse van ProLon voor me klaar heeft staan. In de betreffende aflevering van Gwyneths Netflix-serie Goop Lab, testen zij en collega’s verschillende diëten uit met als doel hun chronologische leeftijd te verjongen. En wat bleek? Een fasting mimicking diet won het by far van de Mediterraanse levensstijl, het veganistische dieet en vegetarische voeding. Gwyneth snoepte in vijf dagen tijd een aantal chronologische levensjaren weg – toegegeven, nu ik dertig ben leek mij dat ook wel wat. Als ik aankom heeft Marguerite zelf net een ProLon cleanse achter de rug en doet dit twee tot drie keer per jaar. ‘Ik vast vanwege het gezondheidsaspect van vasten an sich en om mijn gewicht onder controle te houden in deze Westerse maatschappij. Nou kan je op verschillende manieren vasten. Prolon is wat mij betreft de allermakkelijkste en gezonde manier om dit te doen,’ legt ze uit.

Het interessante aan ProLon is dat het volledig op medisch onderzoek is gebaseerd. Waar ik eerder aan de slag ging met sappen, voelde dit gecontroleerder en daardoor gezonder. Het dieet is gebaseerd op onderzoek van Dr. Valter Longo en zijn team, onderdeel van het Longevity Institute aan University of Southern California. Uit hun onderzoek blijkt dat dit fasting mimicking diet – waarbij je je lichaam ‘fopt’ dat je aan het vasten bent – zorgt voor onder andere een verlaagd cholesterol, een gezond glucoseniveau en een verminderde hoeveelheid buikvet. Vasten zorgt ervoor dat je lichaam vetreserves aanspreekt, in plaats van op de glucose teert die je dagelijks naar binnen werkt. Daarnaast worden bij dit proces schadelijke cellen opgeruimd die het verouderingsproces negatief beïnvloeden.

Wat eet je bij het ProLon dieet?

Het ProLon dieet bestaat uit drie hoofdmaaltijden, met op sommige dagen een tussendoortje. Iedere ochtend start je de dag met een L-Bar – een erg smaakvolle reep van sesam, dadels en andere ingrediënten. Als lunch eet je een oplossoep, met de smaken minestrone, paddenstoelen of pompoen. Op sommige dagen eet je een kleine portie kale crackers – die érg goed smaken op dat moment. In de middag mag je op drie van de vijf dagen een tussendoortje: steevast een zakje olijven. Tot slot bestaat het diner weer uit een soep met af en toe aan klein reepje als dessert of kale crackers on the side. Op de tweede tot en met de vijfde dag drink je gedurende de dag een zoet drankje, dat meer dient ter vulling om de honger te stillen.

Ervaring en resultaten

Toegegeven, ik keek er best naar uit om vijf dagen lang niet aan eten te hoeven denken en geen bezoek aan de supermarkt te brengen. De eerste drie dagen voelde ik me on top of the world en stond ik om zes uur ‘s ochtends vol energie naast mijn bed, terwijl Marguerite me had gewaarschuwd dat dag drie erg zwaar kon zijn. Na drie geweldige dagen (met honger, dat wel), heb ik de laatste twee dagen puur op karakter volgehouden. Ik was futloos, slap, chagrijnig en had een duiveltje op mijn schouder die vond dat ik moest stoppen. Op vrijdagavond wilde ik om half acht écht naar bed. Ik wist het een uurtje te rekken, waarna ik zó vermoeid in de badkamer stond, dat ik zelfs twijfelde of ik nog puf had om mijn tanden te poetsen.

Die zaterdag werd ik zeer opgewekt wakker – ik keek er enorm naar uit om weer ‘echt’ te eten. De zesde dag is een dag waarop je ‘afbouwt’; je eet kleine porties en drinkt nog geen alcohol. Het gevoel dat ik had was geweldig; mijn energie was terug en mijn kleding zat losser. Ik voelde me fris en zat lekker in mijn vel. De weken erna bleef dit gevoel aanhouden. Inmiddels zijn we twee maanden verder en zitten mijn broeken nog steeds losser, maar voel ik me weer meer als vanouds. Het positieve aan dit dieet is dat ik beter nadenk over wat ik in mijn mond stop en bewuster met eten omga. Ik eet altijd gezond, maar niet altijd even mindful. Ik luister nu beter naar wat mijn lichaam nodig heeft en handel daarnaar. Kortom: het levert blijvende positieve resultaten op en ik zou met liefde nog eens afzien voor vijf dagen. Het is het helemaal waard. En die jongere chronologische leeftijd, die wil toch iedereen?

2 Juice Brothers

Contributing digital editor Sanne van Rij

3-daagse Juice Brothers-cleanse

Op maandagochtend krijg ik een gigapakket van een bezorger in mijn handen gedrukt: de achttien sapjes van Juice Brothers zijn in the pocket. Na het openen volgt meteen een halleluja-waardig moment, want de boel is perféct op kleur en soort ingepakt (dat noem ik nog 's bevredigend, ja). De komende drie dagen stort ik me op de Deep-kuur van de bekende sapjesbar, die bovenal geschikt zou moeten zijn voor mensen die voor de eerste keer een detox willen afvinken. Ik heb het nog nooit gedaan, en ben blij met deze samenstelling, die iets zoeter is en je net dat beetje extra energie geeft.

Het idee van de detox is als volgt: volgens Juice Brothers worden we elke dag blootgesteld aan schadelijke zaken als bewerkt voedsel, vervuiling en stress. Een paar dagen 'pauze' nemen van je normale eetgewoontes zou voor een reset van het lichaam zorgen, en uiteindelijk een flinke boost opleveren. Een paar dagen alleen sappen – met uitsluitend vitamines en mineralen – drinken zou ook goed zijn voor je mind, en de nodige rust opleveren. Klinkt me als muziek in de oren, zeker in tijden van het C-woord.

Wat drink je tijdens de cleanse?

Bij Juice Brothers kun je voor een cleanse van 1, 3 of 5 dagen kiezen. Omdat ik drie dagen aan de sappen ga, ontvang ik achttien sapjes en drie gembershots, waarmee je zeven 'drinkmomenten' op een dag hebt. De smaken zijn gevarieerd en verschillen van behoorlijk pittig (dutch spice) tot een stuk zoeter (vanilla sky). Ook ontvang ik het nieuwe sapje The Skin Sister, die ik misschien wel het lekkerst vind (ananas en gember blijkt een topcombinatie).

Daarnaast begin je elke dag met een glas water op kamertemperatuur, inclusief schijfje(s) citroen. Zo maak je de darmen 'wakker' en ben je voorbereid op je eerste gembershot, die je een half uur later neemt. Verder drink je de hele dag door water en organische kruidenthee, om goed gehydrateerd te blijven. Te vermijden zaken: vast voedsel, alcohol, frisdranken, cafeïne en sigaretten.

Ervaring en resultaten

Ik ga niet liegen: de dagen voor de cleanse ervaar ik een mengelmoes van nieuwsgierigheid en (lichte) angst. Omdat ik altijd met eten bezig ben, kijk ik er niet alléén maar naar uit. Het lijkt me gek om drie dagen niet aan koken of recepten te hoeven denken, en de sensatie van m'n favoriete snacks te moeten missen. Toch valt dat uiteindelijk – tot m'n grote opluchting – enorm mee. Reden 1: de sapjes zijn hartstikke lekker, en zo gevarieerd dat je toch elke keer een mini smaakexplosie op je bord krijgt. Reden 2: de ervaring is voor mij zo nieuw, ik kán niet eens aan eten denken. Ik ben meer bezig met hoe ik me voel, en gefocust op hoe m'n lichaam reageert op op de detox.

Want dát m'n lichaam reageert, moge duidelijk zijn. Ik heb het niet altijd even makkelijk: waar ik de eerste dag (tot m'n verbazing!) gemakkelijk doorfiets, voel ik me de tweede dag vrij futloos. Ik heb amper energie voor een wandeling en veel hoofdpijn, waar ik wel vaker last van heb als ik weinig(er) eet. Ik bega zelfs een doodzonde en eet één cracker met kaas (om mezelf daarna te vervloeken, natuurlijk). Ik besluit de derde dag meer rust te nemen, zoals Juice Brothers ook adviseert. Die dag gaat het, zonder de stress van werk en 10.000 stappen op m'n teller, meteen een stuk beter. Ik heb meer rust in mijn lijf en hoofd. Gouden tip, dus: maak wat tijd vrij in je agenda voor een detox, want daar pluk je de vruchten van.

De dagen na de cleanse eet ik op aanraden van Juice Brothers helemaal vegan. Ik merk dat ik geen behoefte heb aan suiker en cafeïne, terwijl ik normaal dagelijks snak naar een toetje en ochtendkoffie. Ik denk dat ik dat het fijnste gevolg van de detox vond: ik merk dat m'n lijf nét wat anders geprogrammeerd is, waardoor ik de bewerkte zaken waar ik normaal makkelijk(er) voor zwicht, eenvoudig kan weerstaan. Voor mij bleef een extreme lichamelijke boost helaas uit, maar ik merk dat m'n mind wel de beloofde reset heeft doorgemaakt. Gelukkig belooft dat op de lange termijn ook veel goeds voor m'n lichaam, want wie zich een béétje verdiept in gezondheid, weet dat geest en lijf als geen ander verbonden zijn.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Health & Fitness