Nieuw onderzoek toont aan waarom sommige gezichten sneller verouderen dan anderen

Maar vooral: wat kan je eraan doen?

Photograph, Black-and-white, Forehead, Gesture, Photography, Smile, Monochrome photography, Monochrome, Headgear, Hand,
Annemarieke van Drimmelen, Vogue Nederland, Juni 2016

Naarmate je ouder wordt, gaat ook je gezicht er ouder uit zien. Onze huid verandert en toont tekenen van ouderdom. Maar wat zijn nu precies de redenen daarvoor en wat zorgt ervoor dat het proces wordt versneld of vertraagd? Uit een artikel van de Volkskrant blijkt dat nieuw onderzoek aantoont waarom bepaalde gezichten sneller verouderen dan anderen. Dit is wat je eraan kunt doen.

Genen

De genetische aanleg speelt een grote rol in het verouderingsproces. Zo toont de nieuwe studie waarover de Volkskrant bericht aan dat de mate waarin ons gezicht veroudert te maken heeft met de ontwikkeling van het gen genaamd MC1R, ook wel het 'rimpel-gen' genoemd. Mensen die dit gen meer in zich dragen hebben een grotere kans om er ouder uit te zien dan anderen. Hoe snel je rimpels krijgt wordt voor ongeveer vijftig procent door genetische samenstellingen bepaald, stelt dermatoloog Tamar Nijsten in een interview met de Volkskrant.

Invloed van levensstijl

Maar ook blijkt uit ander onderzoek met eeneiige tweelingen dat levensstijl ook zeer bepalend is hoe we verouderen in ons gezicht. Het onderzoek laat de verschillen zien in het gezicht met eeneiige tweelingen waarin duidelijk de levensstijl die negatieve effecten hebben op het ouderdomseffect naar voren komen. Zo bestaat er een sterke negatieve invloed op veroudering door roken en een te hoge mate van blootstelling aan zonlicht. Nijsten stelt vast dat uv-straling een schadelijk effect heeft, vooral voor mensen met weinig pigment (als je een lichte huid hebt en snel verbrandt). Hier is een simpele oplossing voor, aldus dermatoloog Nijsten: het structureel smeren van zonnebrand-crème leidt namelijk tot beduidend minder rimpels.

Levensvreugde

Toch blijkt ook stress van invloed te zijn op de snelheid van het verouderingsproces. 'Een gezicht is het dagboek van iemands leven', stelt epidemioloog Raymond Noordam in het artikel van de Volkskrant. Het blijkt dat mensen die meer te verduren hebben gehad, een hogere kans lopen op een snelle veroudering. Als mensen minder energie en levensvreugde hebben, ogen zij ook ouder, door onder meer een vermoeide blik.

Mannelijke hormonen tegen veroudering

Het verschil tussen hoe snel en wanneer mannen en vrouwen verouderen in het gezicht is ook gerelateerd aan het geslacht, zo blijkt uit onderzoek. De relatie tussen roken en het krijgen van rimpels ligt bij vrouwen namelijk ongeveer twee keer hoger dan bij mannen. Mannen krijgen echter vaker last van hangende oogleden, waar vrouwen kraaienpootjes en kleine rimpels krijgen. En waar mannen 'geluk' mee hebben en waardoor zij er gemiddeld langer jeugdig uitzien dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten vanaf de leeftijd van de overgang: door een grotere mate van gezichtsbeharing krijgen mannen ook minder snel rimpels, die ervoor zorgt dat er meer huidvet wordt gevormd in de haarzakjes dat de huid van het gezicht letterlijk opvult, met minder rimpels tot gevolg. Pas rond hun 70ste krijgen mannen serieus te maken met een toename van rimpelvorming, door de afname van het huidvet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid