Waarom de zonnebank nog slechter is dan we al dachten

De New York Times komt met een wel heel duidelijk onderzoek over de relatie tussen de zonnebank en kanker.

Waarom de zonnebank nog slechter is dan we al dachten
Vogue Italia, Juergen Teller, juli 1995.

Het is al lange tijd bekend dat de zonnebank niet goed voor je is. Toch is het enorm verleidelijk om te gaan zodat je mooi gebruind op een feestje staat, of bijvoorbeeld in de koude wintermaanden wanneer je op je allerbleekst bent. Je kan dan denken: ‘nou één keer kan geen kwaad,’ of: ‘ik heb toch die vitamine D nodig,’ of zelfs: ‘daarna raak ik minder snel verbrand’. Hoe aanlokkelijk ook, wij kunnen je zeggen: doe het niet. Volgens een onderzoek van de New York Times is namelijk nu het verband tussen de zonnebank en (zowel goedaardige als kwaadaardige) huidkanker duidelijker dan ooit.

"Het aantal mensen met huidkanker is van 17.000 naar maar liefst 53.000 mensen per jaar gegaan"

Huidkanker verdrievoudigd

Het onderzoek is gericht op de Verenigde Staten, maar daardoor niet minder interessant voor ons Nederlanders. In ons landje wordt er namelijk ook nog altijd veel gebruik gemaakt van zonnebanken en zijn er verrassend veel mensen tegen een zonnenbankenverbod. Volgens het Radar Testpanel is gemiddeld genomen 45 procent van de Nederlanders tegen een verbod, veel als we kijken naar de negatieve effecten van zonnebanken op de gezondheid. Het aantal mensen met huidkanker is namelijk in de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd van 17.000 naar maar liefst 53.000 mensen per jaar, meldt Metronieuws. Inmiddels heeft ons buurland België de zonnebank al verboden en in Nederland mogen jongeren onder de achttien jaar er ook geen gebruik van maken. Toch is het nog niet helemaal verboden in Nederland en vragen we ons af wanneer die tijd zal komen. Dat vraagt de New York Times zich ook af voor de V.S., want volgens hun onderzoek gaat het alleen maar slechter met de Amerikaanse zonnebankgangers.

Voor prom

Sunbeds zijn verassend populair onder jonge, blanke Amerikaanse meisjes, blijkt uit het onderzoek. Vlak voor prom schieten veel middelbare scholieren de salon in. Het wordt ook niet moeilijk gemaakt voor de tieners, want in elk gemiddeld winkelcentrum zijn er een aantal zonnebanken gevestigd en open for business. Bizar is dat er in Florida, de meest tropische staat van Amerika, meer zonnebanken zijn dan McDonald’s restaurants en Bank of America vestigingen.

Nieuw fenomeen

De afgelopen tijd zien wetenschappers in Amerika, net zoals in Nederland, een verhoging in het aantal mensen met huid kanker. Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat zonnebanken verantwoordelijk zijn voor 400.000 van deze gevallen per jaar, waarvan 6,000 kwaadaardig. Wetenschappers maken zich vooral zorgen om het gestegen aantal vrouwen van onder de 40 met deze nare ziekte. Een dermatoloog van de Universiteit van Californië, Dr. Eleni Linos, vertelt: ‘We zien steeds jongere patiënten naar ons toekomen met huidkanker. Dat is een nieuw fenomeen.’

Niet één keer

Volgens de meest recente data die de New York Times verzamelde van de Cancer Genome Atlas, een onderzoekscentrum voor kanker, is de link tussen de ultraviolette stralen van de zonnebank en huidkanker definitiever dan ooit. Dr. Jeffrey E. Gershenwald leidde het onderzoek, en vertelt dat de meerderheid van melanomen (een vorm van huidkanker) ontstaat door de uv-stralen. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat mensen die naar de zonnebank gaan vaak niet één keer gaan. Zo is de meerderheid van alle mensen die het afgelopen jaar onder de zonnebank is gegaan meer dan tien keer geweest.

"Tienermeisjes voelen vaak de druk om aan een gebruind schoonheidsideaal te voldoen"

Groepsdruk

Waar de behoefte van jongeren om zo bruin mogelijk te zijn vandaan komt? Tienermeisjes voelen vaak de druk om gebruind te zijn, om aan een bepaald schoonheidsideaal te voldoen. Zo gek nog niet want de Victoria's Secret modellen en influencers die hun social media feeds overstromen lijken vaak extreem beach-ready met hun gebruinde huiden. Het onderzoek van de NY Times wijst uit dat vrouwen en meisjes zich zelfverzekerder voelen met een kleurtje. Een ideaal dat dus erg schadelijk kan zijn, als je niet naar de zelfbruiner grijpt. Inmiddels heeft Amerika actie ondernomen: er is een hoge belasting voor salons ingevoerd en sommige staten hebben nu regels wat betreft jongeren. Maar is dit genoeg? En wat doen wij er in Nederland aan? Ondanks de harde doch verantwoorde ingreep van België is Nederland nog niet zo ver. De Gezondheidsraad heeft nog geen advies uitgebracht over mogelijke schadelijke gevolgen van de zonnebank.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid