Vogue editor waagt zich aan een bindweefselmassage: dé beautytreatment van bekend Nederland

De beloofde stevige en elastische huid Vogue’s Nathalie Wouters zich naar een bindweefselbehandeling spoeden.

Undergarment, Clothing, Lingerie, Thigh, Leg, Bikini, Briefs, Brassiere, Model, Underpants,
Alique, Vogue Nederland, juni 2014.

Dit artikel verscheen eerder in Vogue's juni 2019 nummer.

Naar verluidt zijn de behandelingen geen onverdeeld pretje, toch doen de beloofde stevige en elastische huid Vogue’s Nathalie Wouters zich naar een bindweefselbehandeling spoeden.

Cellulitis is part of life, is mij altijd geleerd. Na een bepaalde leeftijd worden gebutste benen en billen simpelweg een standaardonderdeel van elk vrouwenlichaam. Want op een beetje sporten na is er bar weinig tegen te doen. Dácht ik. Tot ik het Instagram-account van Bodyfix, de Amsterdamse pioniers op het gebied van bindweefselmassages, leerde kennen. Ronduit spectaculaire voor- en nafoto’s die beloven dat een paar intensieve knijpbeurten aanzienlijk gladdere benen opleveren. Ook striae, andere littekens en lijnen in je gezicht verdwijnen alsof er een dikke laag Fenty-concealer overheen gesmeerd is. Op Instagram doet de ene na de andere bekende Nederlander – van Monica Geuze en Victoria Koblenko tot Quinty Trustfull en Isa Hoes – juichend verslag van hun Bodyfix-behandelingen. Vanuit heel Nederland en zelfs vanuit Duitsland komen mensen er wekelijks voor naar Amsterdam-Zuid. Nieuwsgierigmakend, dus wel. Toch fiets ik er vandaag met tegenzin naartoe. De behandelingen zijn namelijk allesbehalve een pretje, zoveel maken de video’s op Instagram wel duidelijk. Benen, buiken en gezichten worden er bruut gekneed door therapeuten met overduidelijk beresterke handen. Na afloop zijn de lichaamsdelen knalrood en bovendien behoorlijk beurs. Gezien de clièntele verwacht ik een statige receptie, maar ik beland in een halletje met laminaat op de vloer en een rij simpele Ikea-stoelen. ‘Een beetje Oost-Europees, hè?,’ lacht eigenaar Agnieszka Kadula, als ze me welkom heet. Ze doelt op haar roots in Polen, waar alle andere medewerkers overigens ook vandaan komen. ‘Het belangrijkste vind ik onze behandeltafels en de mensen die je behandelen, die zijn van het allerhoogste niveau. Dat is waar het om draait, niet om marmeren vloeren.’

On fire

Ik word overgedragen aan therapeute Monika. Pas als ze me begint te masseren, vallen haar spierballen me op. Wát een kracht. Het bezorgt me een flashback naar 1994, toen mijn broertje me regelmatig de Nintendo afhandig probeerde te maken door me heel hard te knijpen. Maar ik moet vooral wennen aan de intimiteit. Wat doen mijn witte winterbenen, die alweer zo’n drie maanden geen sportklasje hebben gezien, opeens in handen van een wildvreemde? Toch haal ik opgelucht adem. Ontspannend is de behandeling allerminst, maar écht pijn doet het niet. Wat er precies gebeurt als je de allerdiepste huidlaag masseert, is volgens Agnieszka te complex om uit te leggen. Maar het komt erop neer dat verklevingen in je huidlagen weggemasseerd worden, je bindweefsel gifstoffen gaat afvoeren en je doorbloeding on fire raakt. Met als gevolg een steviger en elastischer huid. Maar Agnieszka en haar team kneden niet alleen cellulitisbenen, gezichten en buiken (vooral na een zwangerschap). ‘We doen ook vrouwen die een mastectomie (een borstamputatie) hebben gehad, en mensen die zijn verbrand. Dat is eigenlijk onze specialiteit. Alle meiden hier zijn heel goed geschoold en hebben in ziekenhuizen of rehabilitatiecentra gewerkt als fysio- en massagetherapeuten. Dát is het hele geheim van deze plek.’ Opeens voel ik iets nieuws. M’n huid brandt en ik heb geen flauw idee wat er gebeurt. Liggend op mijn buik probeer ik een blik over mijn schouders te werpen. Monika blijkt in de weer met een rubberen cup. Ze trekt ’m in hoog tempo op en neer over m’n been, terwijl m’n arme, árme huid erin vacuüm gezogen zit. Ik ben oprecht bang dat m’n vel los zal laten. ‘De volgende keer doet het veel minder pijn!' Verzekert Monika me meteen. 'En dan heb je ook veel minder blauwe plekken.' Blauwe plekken?' Daar was ik nog helemaal niet op voorbereid. Na een halfuur zit de behandeling erop. Het effect is optimaal als je één keer per week komt. Het verschilt enorm per persoon, maar vaak worden er minstens zes behandelingen aangeraden. Echt rigoureus resultaat bereik je met zo’n twaalf tot achttien behandelingen.

'Wat doen mijn witte winterbenen opeens in de handen van een wildvreemde?'

Topsport

Hoe is Agnieszka eigenlijk aan die beroemde klandizie gekomen? ‘Gewoon, door mond-tot-mondreclame,’ zegt ze. ‘Lieke van Lexmond komt al sinds het begin. Chantal Janzen ken ik ook al tien jaar.’ Maar sinds ze twee jaar geleden – na lang aandringen van Victoria Koblenko – een Instagram-account begon, is het drukker dan ooit. De laatste tijd zijn bindweefselmassages meer en meer mainstream geworden, vrijwel elke beautysalon biedt ze nu aan. Agnieszka: ‘Het is een hype en daar ben ik niet blij mee. Ik merk dat veel mensen niet weten wat ze aan het doen zijn. Ze hebben een paar grepen geleerd en denken meteen dat ze experts zijn.’ In salons die het ‘erbij’ doen, gelooft ze evenmin. ‘Het is hard werken, bijna topsport. Je hele lichaam moet erop ingesteld zijn. Je kunt daarnaast niet ook nog andere dingen doen.’ Twee uur na mijn bezoek aan Bodyfix zijn mijn benen nog steeds rood. ’s Avonds tref ik op mijn linkerbeen een grote paarse bloeduitstorting aan, maar geen blauwe plekken. En ik zou zweren dat m’n huid al een tikkie strakker aanvoelt. Volgende week weer.

Een enkele behandeling bij Bodyfix kost € 50, voor een strippenkaart voor zes bezoekjes betaal je € 240.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid