Alles wat je moet weten over zuren voor je huid

Vogue zet alle weldadige zuren op een rij en vertelt wat ze precies doen voor jouw huid.

alles-wat-je-moet-weten-over-zuren-voor-je-huid
Alique voor Vogue Nederland, 2014

Zuren hebben anno 2019 een cultstatus bereikt in de beauty stash van onder andere modellen en beroemdheden. Waar stoffen als hyaluronzuur en salicylzuur voorheen enkel in het arsenaal van je schoonheidsspecialist zaten, vliegen producten met deze bestanddelen je nu in bijna iedere 'You guys asked me about my skincare routine' video om de oren. Het juiste zuur kan een toevoeging zijn aan je huidverzorgingsroutine, maar welk stofje is het beste voor welk type huid? Vogue zet het voor je op een rij.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een natuurlijke vochtinbrenger; het zorgt voor een betere opname van vocht en gaat vochtverlies tegen. Door onder andere het aanbrengen van het Hyaluronic Acid Serum van The INKEY List – het betaalbare, door experts ontwikkelde merk dat je shopt via LookFantastic.com – wordt de huid steviger. Ook heeft hyaluronzuur antibacteriële eigenschappen dat ervoor zorgen dat wondjes sneller genezen. Deze veelzijdige vochtinbrenger kun je gebruiken op een droge, vette en gevoelige huid.

Salicylzuur

Salicylzuur is perfect voor de acne-gevoelige huid. De vloeibare substantie dringt diep in de poriën door en voorkomt ophopingen van talg en onzuiverheden. Salicylzuur werkt in op de bovenste laag van de huid. Het zuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur is een goede spot treatment om plaatselijke oneffenheden te bestrijden. Teveel gebruik van dit product in een keer kan zorgen voor uitdroging en schilfers in het gezicht, dus less is more.

Glycolzuur

Deze veelzijdige werkzame stof is in meerdere huidverzorgingsproducten te vinden. Het is goed tegen rimpels en fijne lijntjes maar ook voor de acne-gevoelige huid. Glycolzuur exfolieert de huid en stimuleert de productie van collageen. Glycolzuur is alleen niet weggelegd voor mensen met een gevoelige huid of die last hebben van rosacea, want dit kan irritatie veroorzaken.

Alternatief

Retinol is geen zuur, maar door de hoge concentratie vitamine A is de werking vergelijkbaar met die van een zuur. Retinol zorgt ervoor dat de huidstructuur en de teint verbetert, daarnaast vervaagt het pigmentvlekken, verzacht het fijne lijntjes en rimpels. Brengt het serum alleen 's avonds aan, want retinol maakt je huid gevoeliger voor zon.

Gevaren bij overgebruik

Zuren hebben wel degelijk een grote impact op je huid. Wanneer het aankomt op zuren hou dan less is more in gedachte. Tekenen van overgebruik kunnen zijn: schilferen van de huid, extreem droge plekken en onzuiverheden. Het helen van overgebruik kan een week, maar ook maanden duren. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog of huisarts voor gebruik van deze producten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid