Wat is K-Beauty? Dit is alles wat je moet weten over de Koreaanse beautyhype

Van alle stappen tot de ingrediënten, we leggen je de wereld van Korean Beauty uit.

wat-is-k-beauty
Christian VierigGetty Images

Iedere beautyliefhebber weet dat de meest innovatieve producten op het gebied van skincare uit Korea komen. Of we het nu hebben over ontgiftende essences of slakkenslijm, K-Beauty – ofwel Korean Beauty – heeft officieel voet gezet in Nederland (mede door Vogue's eerste K-Beauty Night Out in samenwerking met KOTRA). Omdat de Koreaanse beautyrituelen voor menigeen nog aardig ingewikkeld kunnen klinken, zijn we in de materie gedoken. Vogue legt je uit wat K-Beauty precies inhoudt, en hoe je het zelf kunt toepassen met een 10-stappen (of meer) beauty routine.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wat is K-Beauty?

K-Beauty is de overkoepelende term van beautyontwikkelingen afkomstig uit Zuid-Korea. Het is een bepaalde filosofie over huidverzorging die hét geheim zou zijn voor de meest stralende en glowy huid die je maar kunt krijgen. En daar is wel het één en ander voor nodig, want een simpele make-up remover en dagcrème don't do the trick. De Koreaanse beautyrituelen bestaan in de meeste gevallen uit minstens tien stappen, van het dubbel reinigen van je gezicht tot het aanbrengen van verschillende serums, toners en crèmes.

Hair, Face, Eyebrow, Hairstyle, Lip, Beauty, Chin, Fashion, Forehead, Skin,
Matteo ValleImaxtree

K-Beauty is niet bepaald een nieuw begrip, maar recente ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de Koreaanse beautytak is uitgegroeid tot een ware hype. Om de meest vooruitstrevende beauty-producten in huis te halen, hoef je daarom allang niet meer af te reizen naar Seoul. Grote luxe-ketens als Net-A-Porter en Selfridges hebben de producten naar het westen gehaald, evenals kleinere platforms als Koreosity, Haru Haru en Little Wonderland. De Nederlandse specialist op dit gebied is KOTRA, die K-Beauty toegankelijk maakt binnen Nederland.

De Koreaanse 10-stappen beauty routine

Gemiddeld zijn er zo ongeveer tien stappen nodig om die gewilde Korean glow te krijgen. Dat klinkt veel (en dat is het ook), maar volgens de Koreaanse beautyrituelen zorgt laag over laag aanbrengen – van verhelderende tot hydraterende producten – daadwerkelijk voor een schone en stralende huid die licht lijkt te geven. Omdat het zoveel stappen zijn, wordt skincare boven make-up verkozen en kun je in tijdnood dus beter je make-up routine inkorten. Na je gezichtsreiniging geldt de algemene regel: begin met het dunste (essence) en eindig met het dikste product (moisturizer).

Street Style - Hera Seoul Fashion Week 2019 F/W - Day 2
HANNA LASSENGetty Images

Om je een idee te geven, is dit ongeveer hoe een K-Beauty avondroutine eruitziet. Een paar stappen kun je skippen in de ochtend, zoals de dubbele reiniging, maar je kunt wekelijks op maandelijks ook een stap toevoegen (bijvoorbeeld een gezichtsmasker of product dat helpt tegen een periodieke break-out). Tip: breng ieder product aan op een vochtige huid. Volgens Haru Haru heeft een opgedroogde huid moeite met het opnemen van je producten.

1. Oogreiniging

Mocht je oogmake-up dragen, dan is het zaak om die eerst van je gezicht te halen. Doe dit met een speciale remover die bedoeld is voor de huid rondom je ogen (die is namelijk gevoeliger).

  2. Dubbele reiniging

  Nadat je ogen en de huid daaromheen schoon zijn, wordt het tijd voor een dubbele reiniging, bestaande uit een product op oliebasis en eentje op waterbasis. Om alle make-up, vettigheid en van je huid te krijgen, gebruik je een oil cleanser, ofwel een cleanser/cleaning balm op basis van olie. Olie zorgt er namelijk voor dat make-up en viezigheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Vervolgens gebruik je een cleanser op waterbasis/gel cleanser voor de laatste restjes.

  3. Exfoliëren

  De volgende stap is exfoliëren, wat binnen de wereld van K-Beauty veelal gedaan wordt met speciale skin peeling pads, die je voorzichtig in cirkelbewegingen over je schone huid haalt.

  4. Toner

  Om er zeker van te zijn dat alle restjes van je reinigingsproducten van je gezicht af zijn, gebruik je een toner.

  5. Essence

  Een essence klinkt voor velen misschien als een vaag begrip, maar het is basically een formule op waterbasis en lichtere versie van een serum. Daarmee bereid je jouw huid voor op de voedende producten die volgen binnen je Koreaanse skincare routine.

  6. Oogcrème

  Hoewel een oogcrème ook in een later stadium gebruikt kan worden, ervaren veel K-Beauty liefhebbers dat je deze beter eerder kunt smeren. Zo bescherm je namelijk de huid rondom je ogen tegen serums/boosters/ampoules die bedoeld zijn voor je gezichtshuid.

  7. Serum/booster/ampoule

  Nu volgt de echte voeding van je huid: de serums, boosters en ampoules. Een enkel serum kan genoeg zijn, maar je kunt ook meerdere producten proberen. De actieve ingrediënten hebben een reinigend, voedend, verhelderend, kalmerend en/of hydraterend effect die jou die Korean glow gaan bezorgen.

  8. Gezichtsolie/masker

  Diepe hydratatie krijg je door het gebruik van een gezichtsolie of -masker. Hiermee zullen de producten beter in je huid doordringen. Mocht je hier geen tijd voor hebben (want logisch), dan kun je deze stap in principe overslaan.

  9. Moisturizer

  Vervolgens is het tijd om een dagcrème/moisturizer te gebruiken, die je huid de meeste hydratatie geeft om de dag door te komen.

  10. SPF (in de ochtend)

  Tot slot een product met SPF, misschien wel de belangrijkste stap uit je K-Beauty skincare routine. We kunnen je niet vaak genoeg vertellen dat de zon schadelijke invloeden heeft op je huid. Bescherm daarom je huid dagelijks met een SPF.

  Romy de Vries doet het voor

  De gemiddelde K-Beauty skincare routine bestaat dus uit zo'n tien stappen, die volgens de Korean way allemaal nodig zijn om een stralende, glowy huid te krijgen. Natuurlijk kun je jouw persoonlijke routine ook aanpassen naar minder of juist meer stappen, zoals Nederlands model en K-Beauty expert Romy de Vries, die haar K-Beauty skincare routine van maar liefst 15 stappen met ons deelde in onderstaande video. Mocht je meer willen weten over K-Beauty of je verdiepen in alle beautymerken en -producten? Raadpleeg dan de website van KOTRA, of neem een kijkje op Koreosity, Haru Haru en Little Wonderland.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Huid