De beste alternatieven voor botox en fillers: van microneedling tot radiogolven

Liever geen botox, maar wél een jonge huid? Dan wil deze alternatieven eens overwegen.

julia marino, vogue nederland, mei 2020
Julia Marino, Vogue Nederland, mei 2020

Het ondergaan van een cosmetische ingreep is de afgelopen jaren bijna net zo normaal geworden als een manicure of kappersbezoek. Of dat nou te maken heeft met kiezen voor ons eigen geluk of voldoen aan het "schoonheidsideaal": cosmetische ingrepen zijn toegankelijker, populairder én effectiever dan ooit tevoren.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Wil je graag een strakkere huid, maar blijf je liever weg van de botox en fillers? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Vogue zet een aantal huidbehandelingen op een rij, van microneedling tot accent radiofrequentie, uitgelegd door huidtherapeut Luca Geleedst van Velthuis kliniek.

De beste alternatieven voor botox en fillers

De huid verandert constant, met als grootste verandering de komst van lijntjes, rimpels en vlekjes. Dat verouderingsproces is onvermijdelijk, dat weten we allemaal, maar mocht je het nog even willen uitstellen: er bestaan genoeg mogelijkheden om het te beïnvloeden en te vertragen. 'Dat kun je bijvoorbeeld doen door de werking van bepaalde spieren te "verlammen" met botox om te voorkomen dat er lijntjes ontstaan,' vertelt Luca. 'Maar je kunt het ook anders aanpakken door aan de huidkwaliteit te werken. Door je huid in een goede conditie te brengen en ook zo te houden vertraag je de huidveroudering.'

Er is een breed scala aan behandelingen die de huid verjongen, van milde en oppervlakkige peelings tot diepe en intense laserbehandelingen. Die zijn goed voor 'het verbeteren van de hydratatie, het egaler maken van de huid, het activeren van de celvernieuwing en het stimuleren van de collageenproductie,' aldus Luca. 'Daarbij is herhaling nodig om verbetering op te bouwen, maar ook om de conditie die je hebt bereikt vast te houden.'

Het artikel gaat verder onder de video.

Dit zijn de anti-acne tips van Zoey Deutch voor een stralende huid

Side note: deze behandelingen gaan huidveroudering tegen, maar werken op een ander "huidniveau" dan botox en fillers. Zo wordt met injectables volume toegevoegd in de diepere lagen van de huid, terwijl huidbehandelingen oppervlakkiger zijn en juist eigen celvernieuwing stimuleren. Mocht je niet helemaal weten wat jouw huid nodig heeft, win dan altijd advies in bij een huidexpert of -therapeut.

Peelings

De meest toegankelijke huidbehandeling is wellicht een peeling, waarmee je de dofheid en egaliteit van de huid aanpakt. Zo vertelt Luca van Velthuis kliniek: 'Er zijn milde en oppervlakkige peelings tot meer intensere varianten die de huid voor een groot deel vernieuwen. Bij peelings kun je denken aan het gebruik van glycolzuur, dat helpt dode huidcellen te verwijderen en de huid weer een prikkel geeft om te vernieuwen.' Dat resulteert vervolgens in de bekende healthy glow, en hé, die willen we allemaal wel.

Mocht je huid net wat meer nodig hebben, dan bestaan er ook intensere peelings zoals een TCA-peeling (met trichloorazijnzuur) waarbij de huid – op een heel gecontroleerde manier – dieper wordt behandeld. 'Daarna gaan de huidcellen indrogen en afschilferen, waardoor er op grotere schaal huidvernieuwing plaatsvindt,' vertelt Luca. 'Denk bijvoorbeeld aan een slang die zijn huid verliest, maar er een mooiere, nieuwe huid voor terug krijgt. Die is niet alleen egaler, maar die pakt ook pigmentvlekjes, structuren en lijntjes aan.' Hoewel een milde peeling een soort onderhoudsbehandeling is (in totaal zes behandelingen, eens per twee à drie weken, daarna eens per kwartaal om te onderhouden), onderga je een intense peeling veel minder vaak.

Microneedling

Waar je met een peeling de huid grondig exfolieert, zorgt microneedling ervoor dat de collageenproductie gepusht wordt. 'Bij deze behandeling worden er hele kleine gaatjes in je huid gemaakt, een soort "micro-wondjes", die een signaal afgeven aan de huid om zich weer jong te gedragen,' licht Luca toe. 'Dat betekent dat er volop cellen en collageen aangemaakt worden.'

'De effecten van microneedling zijn in zekere mate vergelijkbaar met de resultaten die je met botox en fillers kunt bereiken – zeker bij beginnende huidveroudering. Grove structuren, fijne lijntjes en de stevigheid van de huid worden aangepakt, wat het voor sommige esthetische wensen echt een mooi alternatief voor injectables maakt.' Luca adviseert de behandeling vier tot zes keer te ondergaan om zo optimale resultaten te behalen.

Laser- en lichtbehandelingen

'Binnen Velthuis kliniek hebben we een groot aanbod aan laser- en lichtbehandelingen. Hierbij worden lasers gebruikt die warmte afgeven, waarmee de huid gestimuleerd wordt te vernieuwen en te herstellen,' vertelt Luca. Zo heb je de zogeheten Nd:YAG-laser die infrarood licht uitzendt en zo tot de tweede huidlaag dringt, wat de collageenproductie aanwakkert. Het grote voordeel van deze behandeling is dat de bovenste laag van de huid intact blijft. Je zou erna dus bij wijze van spreken meteen door kunnen naar je volgende afspraak.

Net als bij peelings bestaan er bij laserbehandelingen ook intensievere varianten. Luca noemt de CO2-laser, waarmee 'heel gecontroleerd de huid wordt beschadigd en verdampt'. Beschadigen? Verdampen? Dat klinkt heftig, maar bij gevorderde huidveroudering dé methode om echte rejuvenation van de huid te bereiken. 'Er ontstaat dan een flinke korst, die vijf tot zeven dagen nodig heeft om te herstellen. In dat proces wordt de huid dus aangezet tot intense celvernieuwing,' legt Luca uit. Hoewel de meeste behandelingen goed te verdragen zijn (je voelt slechts een lichte prikkeling of warmte), is dit een gevoelige treatment waarbij er ook een verdoving wordt gebruikt.

Accent radiofrequentie

'Deze behandeling is goed in te zetten voor het verbeteren van de huidcontouren, ofwel de verstrakking van de huid, rondom de kaaklijn of hals,' vertelt Luca. 'Accent radiofrequentie werkt op basis van radiogolven. Die energie wordt omgezet in warmte die doordringt tot in de tweede huidlaag, waarmee collageencellen worden getriggerd.' Omdat deze behandeling net als lasers ook met warmte werkt, blijft je huid volledig intact en heeft het geen downtime nodig om te herstellen.

Wanneer kun je het beste beginnen?

Alle behandelingen zijn bedoeld om je huid op de lange termijn te verbeteren (iets wat Luca ook wel skin investment noemt). Uiteindelijk houd je het huidverouderingsproces natuurlijk niet tegen, maar er valt zeker winst te behalen. Zo kun je het beste op tijd met behandelingen beginnen – rond je 25ste – wanneer de huid de eerste tekenen van veroudering vertoont (lees: meer verslapping, minder stevig, zichtbare lijntjes). Daarmee kun je opbouwen naar bijvoorbeeld een combinatie van huidbehandelingen en injectables, mocht je dat willen. Hoewel je er de klok niet mee stilzet, laat je 'm in ieder geval een stuk trager tikken.

Shop Vogue's beautyfavorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid