6 manieren om ervoor te zorgen dat je zonnebrand milieuvriendelijk is

Het dragen van SPF is essentieel voor het beschermen van onze huid – maar is jouw zonnebrand schadelijk voor de oceaan? Dit is waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat jouw zonnebrand de planeet niet beschadigt.

interview magazine germany online
Felicity Ingram / Trunk Archive

We weten allemaal dat SPF essentieel is bij het beschermen van onze huid. Maar zou jouw zonnebrand mogelijk de planeet kunnen beschadigen? Dat is de angst van enkele zeebiologen, die hebben ontdekt dat bepaalde chemicaliën in zonnebrand zouden kunnen leiden tot het bleken van koraalriffen in onze oceanen – dit heeft ernstige gevolgen voor complete ecosystemen en vormt een risico voor het afsterven van de riffen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Onderzoek suggereert zelfs dat een verbazingwekkende 14.000 ton zonnebrandcrème jaarlijks in onze zeeën terecht komt. De bevindingen hebben ertoe geleid dat populaire toeristische bestemmingen, zoals Hawaii, Palau en de Amerikaanse Maagdeneilanden een verbod op bepaalde zonnebrand aankondigden in een poging hun koraalriffen te beschermen. Gelukkig voor ons, creëren steeds meer merken zonnebrand die veilig zijn voor de oceaan en de koraalriffen, waarmee we onze huid nog steeds kunnen beschermen en tegelijkertijd voor het milieu kunnen zorgen.

Het artikel gaat verder onder deze video.

Zien: Nella Ngingo's natuurlijke skincare routine voor een model glow


De wetenschap achter dit alles is echter complex – en sommige experts hebben benadrukt dat bestaand onderzoek, dat aantoont dat bepaalde zonnebrand het milieu schaadt, niet betrouwbaar is. Dus, op welke ingrediënten moeten letten? We spreken met zeebioloog professor Cinzia Corinaldesi van de Universita Politecnica delle Marche en Dr. Anjali Mahto, dermatoloog-adviseur bij Skin55, om erachter te komen.

1. Vermijd oxybenzone en octinoxaat

De belangrijkste chemicaliën om op te letten zijn oxybenzone en octinoxaat, die vaak in zonnebrand worden gebruikt om uv-licht te absorberen. 'We hebben aangetoond dat oxybenzone, octinoxaat en enzacamene zelfs bij zeer lage concentraties volledige koraalverbleking veroorzaakten', zegt professor Corinaldesi. Octocryleenis een andere chemische stof die mogelijk schadelijk is voor het onderwaterleven, onderdeel van een handige lijst van ingrediënten die we moeten proberen te vermijden, samengesteld door Haereticus Environmental Laboratory.

'Bepaalde organische filters zijn wereldwijd geïdentificeerd in waterbronnen en er lijkt te worden gesuggereerd dat ze niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd door gebruikelijke afvalwatertechnieken', voegt dr. Mahto toe. 'Veel van de filters zijn ook aangetroffen in verschillende vissoorten wereldwijd – waarvan de impact op de voedselketen onzeker is.'

2. Kies in plaats daarvan voor een minerale zonnebrand

Minerale zonnebrand, die doorgaans zinkoxide en titaniumdioxidebevatten, worden minder schadelijk geacht voor koraalriffen in vergelijking met hun chemische tegenhangers. 'Minerale zonnebrandmiddelen zijn afhankelijk van anorganische filters, die een fysieke barrière vormen op het huidoppervlak', legt dr. Mahto uit.

Het is echter de moeite waard jezelf eraan te herinneren dat uit sommige onderzoeken blijkt dat zinkoxide ook een gevaar kan vormen voor het onderwaterleven. 'Onze studies tonen aan dat nanodeeltjes van zinkoxide zeer schadelijk zijn voor zeeorganismen', zegt professor Corinaldesi, maar voegt eraan toe dat titaniumdioxide met een deklaag - zoals te vinden in de geurvrije SPF 30 van Green People - een veel lagere impact heeft op koraalriffen'.

3. Zoek naar 'niet-nanodeeltjes'

De deeltjesgrootte is ook van belang. Hoewel nanodeeltjes kunnen worden opgenomen door koraalriffen, suggereert onderzoek dat grotere 'niet-nanodeeltjes' (een etiket dat je op lotions ziet) beter zijn voor het milieu. Ren's Clean Screen Mineral SPF 30 gebruikt niet-nano-zinkoxide, terwijl de zonnebrandmiddelen van Stream2Sea niet-nano-titaniumoxide bevatten. 'Consumenten moeten letten op zonnebrand die niet-nanodeeltjes bevat, omdat nanodeeltjes van titaniumdioxide en zinkoxide naar verwachting schadelijker zijn voor zeeorganismen dan niet-nanodeeltjes', legt professor Corinaldesi uit.

4. Kies een lotion boven een spray

Sprays zijn dan misschien wel handiger dan een zonnebrandcrème, maar ze kunnen schadelijker zijn voor de oceaan. Dat komt omdat zonnebrand sprays op het zand en op je lichaam terecht komt als je op een strand bent, dat vervolgens in de zee terecht komt. Het kiezen van een lotion of zonnebrandroller die je op je huid wrijft, is een eenvoudige verandering die je kunt maken om de planeet te helpen.

5. Lees verder dan de 'rif- en zeevriendelijke' etiketten

De toenemende vraag naar milieuvriendelijke zonnebrandmiddelen betekent dat veel merken hun producten nu op de markt brengen als 'rif- en zeevriendelijk'. Dit betekent meestal dat ze geen oxybenzone en octinoxaat bevatten – de twee chemicaliën in zonnebrand die door landen als Hawaï worden verboden – maar ze kunnen nog steeds andere chemicaliën van de Haereticus Environmental Laboratory-lijst bevatten die potentieel schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Professor Corinaldesi zegt dat 'Consumenten de ingrediënten op het etiket van de producten moeten controleren'.

6. Vergeet de verpakking niet

Naast de ingrediënten in zonnebrand, is het ook belangrijk om naar de verpakking te kijken, aangezien afgedankte zonnebrandflessen gedeeltelijk bijdragen aan de acht miljoen ton plastic die elk jaar in onze oceanen terechtkomt. Merken zoals Green People gebruiken recyclebare plantaardige verpakkingen gemaakt van suikerriet; een veel milieuvriendelijkere optie vergeleken met traditionele plastic containers.

Shop Vogue's beauty favorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Sustainability