Waarom het tijd is om over die uitgebreide skincareroutines te praten

Met tactisch(er) beauty-shoppen draag je een broodnodig steentje bij aan het milieu.

opgemaakt model bij tom ford
Imaxtree

‘Hoi allemaal! Dit is Irene Kim, en ik kan niet wachten om jullie mijn dagelijkse skincareroutine te laten zien.’ Ik kijk naar een video van de Amerikaanse Vogue, waarin het Koreaanse model dit keer te gast is. Deze aflevering draait niet om de perfecte cat eye of rode lip, maar Kims persoonlijke stappenplan voor een stralende MFBB (My Face But Better) look.

Daarvoor doorloopt ze elke dag dezelfde vijfentwintig stappen, die variëren van een sheetmask tot het gebruik van meerdere serums en moisturizers. Ze spreekt de kijkers toe: ‘Voor mij is huidverzorging hetzelfde als eten. Wat je in je lijf stopt, zal invloed hebben op je energie.’

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Welke video van een beautyroutine je ook kijkt, de boodschap is vaak hetzelfde: een uitgebreid stappenplan voor je huid is goed voor je. Heb je een periodieke break-out? Gebruik dan een gezichtsmasker voor extra hydratatie. Wallen tot op de grond na een nachtje doorhalen? Een jade roller circuleert de bloedsomloop. Net een dubbele reiniging achter de rug? Pak dan wel door met een toner, want van achtergebleven reinigingsproducten wordt niemand blij.

Zien: Romy de Vries' K-Beauty skincare routine

K-beauty als motor

Zo’n uitgebreide skincareroutine (van minimaal tien stappen) wordt al jaren toegepast door Koreaanse vrouwen, maar valt nu – mede door de fascinatie rondom K-beauty – ook in de smaak bij de rest van de wereld. In 2019 bleek uit een wereldwijd onderzoek van Statista dat 42,6 procent van de respondenten beaamde dat Koreaanse beautyproducten ‘erg populair’ zijn in hun land. Op Instagram zijn onder de hashtag #koreanskincare al bijna twee miljoen foto’s te zien.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook video’s van uitgebreide skincareroutines zijn razend populair, blijkt wel uit een rondje op Youtube. Zo snappen fans wel dat Riverdale’s Madelaine Petsch zoveel stappen doorloopt, want ‘ze heeft de mooiste huid ooit’ en ‘lijkt jaren jonger dan ze eigenlijk is’.

Een compleet nieuwe wereld

En het moet gezegd worden: zowel Kim als Petsch hebben een jaloersmakende huid. Toen ik me twee jaar geleden voor het eerst in skincare ging verdiepen (ik was er laat bij), spoorden dit soort video’s me aan om huidverzorging als kunstvorm te benaderen. Ik vroeg advies aan de klantenservice van Paula’s Choice (‘de essentiële routine bestaat uit 3 stappen, maar liever doorloop je er 6’) en bracht uren door op webshops met Koreaanse skincare.

'Ik schrok opeens van de hoeveelheid sheetmask-verpakkingen, watjes en kleine tubes'

De opties en ingrediënten duizelden voor mijn ogen, maar ik zette gestaag door. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open, vol met vitaminedrops en scrubs, en ik vond het boeiend om het jargon van deze gemeenschap eindelijk te begrijpen.

Overvolle prullenbak

Het volhouden van de routine ging me een tijdje goed af, al waren de resultaten voor mijn huid een stuk minder verbluffend dan gehoopt. Dat veranderde toen ik op een dag in de prullenbak keek. Het gebruik van veel producten levert logischerwijs ook een hoop troep op, maar toch: ik schrok van de hoeveelheid sheetmask-verpakkingen, watjes en kleine tubes. Waar ik eerst eens in de paar maanden een tube dag- en nachtcrème weggooide, lag de boel nu tjokvol. En dat zette me aan het denken.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kritiekloos stappenplan

Ik ben geen dermatoloog, en wil de werking van een uitgebreid stappenplan niet onderuit halen. Daar draait dit artikel ook helemaal niet om. Het wringt bij mij vooral dat de cosmetica-industrie duidelijk op de kaart staat als grootvervuiler, maar een routine van vijfentwintig stappen vrij kritiekloos door het leven gaat. Er worden, gelukkig, genoeg gesprekken over duurzaamheid gevoerd. De green- en blue beautybeweging winnen aan terrein, en steeds meer make-upliefhebbers checken of hun producten wel dierproefvrij geproduceerd zijn.

'Een minder volle beautycollectie levert oneindig veel milieuvoordelen op'

Ook artikelen over ‘het verduurzamen van je routine’ worden genoeg geschreven, al gaat dat bovenal om het sustainable aankopen van je producten. Denk aan het in de ban doen van gezichtsdoekjes, zo min mogelijk water gebruiken en het overwegen van milieuvriendelijke ingrediënten.

Vicieuze cirkel

Wat ik mis binnen deze gesprekken: het thema minimaliseren. Want terwijl we in de mode-industrie al jaren praten over bewuster shoppen, rewearing en een koopdetox van een paar maanden of langer, staat het terugdringen van beautyproducten nog niet op de agenda. Zonde, want zoals minder kleding kopen leidt tot CO2-reductie, levert een minder volle beautycollectie ook oneindig veel milieuvoordelen op (waar de oceaan je ten volle voor zal bedanken).

'Marie Kondo kan prima huishouden in die beautycase'

Ik zeg niet dat je niks meer moet aanschaffen: als jij tien producten gevonden hebt die samen je huid rustig krijgen, is dat hartstikke waardevol. Ik pleit wél voor een kritischere houding, want Marie Kondo kan ook prima huishouden in die beautycase. Of zoals één van de strengere reacties onder de video van Irene Kim stelt: ‘Het is ironisch: omdat er zoveel vervuiling is, heeft dat een negatieve invloed op onze huid. Vervolgens willen we dat rechttrekken met nóg meer producten. Dat is de vicieuze cirkel waar we uit moeten breken.’

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid