Gezicht exfoliëren: wat is het en waar is het goed voor?

Alles wat je moet weten over het exfoliëren van je gezicht.

imaan hammam bij isabel marant
Imaxtree

Vraag naar hét geheim binnen een geslaagde skincareroutine voor je gezicht en het antwoord is vaak exfoliëren, exfoliëren en nog eens exfoliëren. Gaat er nog geen belletje rinkelen? Wees dan niet gevreesd: Vogue vertelt je alles wat je moet weten over de betekenis van exfoliëren, een handige (en volgens sommigen zelfs heilige) beautybehandeling.

   Wat is exfoliëren?

   Exfoliëren wordt ook weleens peelen genoemd, en valt in een notendop te omschrijven als het verwijderen van dode huidcellen. Je huid doet dat grotendeels van nature al, maar bij veel mensen blijft een deel van die cellen te lang aan je huid 'kleven'. Dat zorgt voor verstopte poriën en een dof uitziende huid. Als je een exfoliant gebruikt geef je het natuurlijke proces een duwtje in de rug, waardoor je gezicht een stuk gezonder en gladder oogt.

   Zien: Zoey Deutch deelt haar ultieme anti-acne tips voor een stralende huid

   Een chemische exfoliant (niet te verwarren met de mechanische, ook wel een scrub) focust zich op het laten verdwijnen van de 'lijm' waarmee de dode huidcellen nog vastzitten. Dit gebeurt met fruitzuren (AHA) of salicylzuur (BHA). AHA is er voor de oudere, droge en niet-gevoelige huid, terwijl BHA geschikter is voor een vette huid en/of huid met puistjes en mee-eters. In een milde(re) exfoliant vind je vaak zuurvrije bestanddelen, zoals hibiscus en rozenbottel.

   Waar is exfoliëren goed voor?

   Zeker als je ouder wordt, heeft de huid meer moeite met het aanmaken van verse huidcellen. Daardoor blijven dode huidcellen langer op je huid zitten (met een doffere uitstraling als gevolg) en heb je meer kans op onzuiverheden en puistjes. Een exfoliant, die je als lotion (voor de droge huid), gel (voor de gecombineerde huid) of liquid (voor de gecombineerde tot vette huid) kunt gebruiken, bestrijdt dat als een tierelier. Het product is extra aan te raden als je last hebt van acne, dehydratatie en hyperpigmentatie.

   Hoe gebruik je een exfoliant?

   Wil je je huid exfoliëren? Een exfoliant breng je aan nadat je jouw huid gereinigd (eventueel ook met toner) hebt. Bouw het gebruik van een exfoliant altijd op van enkele keren per week naar een á twee keer per dag: er kunnen (ernstige) huidreacties ontstaan als je te fanatiek aan de slag gaat, omdat je huid even moet wennen aan een nieuw, krachtig product. Check ook altijd of je jouw product kunt mixen met andere producten, om huidirritatie en schilfering te voorkomen. Het is belangrijk om na de exfoliant altijd een dag- of nachtcrème aan te brengen.

   5 Days of Vogue Beauty

   Tijdens het online evenement 5 Days of Vogue Beauty leer je alles over make-up, haar- en huidverzorging en self care. Bekende namen en beauty-guru's gaan met elkaar in gesprek, geven masterclasses en delen hun ultieme beauty hacks.

   Koop hier tickets voor 5 Days of Vogue Beauty

     This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
     Advertentie - Lees hieronder verder
     Meer van Huid