Last van een vlekkerige huid en wallen? Dit is misschien de oorzaak

Ontdek welke grote boosdoener in je dieet je huid veroudert en lees meteen twaalf tips van huidexperts om de schade te verkleinen.

Jaagt je ochtendhoofd je na een avondje drinken regelmatig de stuipen op het lijf? Je kent het vast, een droge, doffe huid die op het punt staat van een massale breakout, dit aangevuld door een arsenaal aan vlekjes en rimpels. Volgens skincare expert Diane Ackers ligt de schuld bij de wijntjes van de vorige avond. Wanneer alcohol namelijk wordt afgebroken door je lever, komen er giftige stoffen vrij die je lichaam en je huid uitdrogen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

‘Ook je nachtrust is verstoord na een avondje stappen,’ legt ze uit. ‘Je slaapt korter, waardoor je huid zich minder goed herstelt. Naast de uitdroging en de kater krijg je dus ook te maken met wallen, donkere kringen en een opgezwollen en geïrriteerd gezicht.’ Hoe kun je dit dan voorkomen? Vogue legde de vraag voor aan vier huidexperts en vatte hun antwoorden samen in twaalf gouden tips. Zo hoeft jouw huid de volgende ochtend niet te lijden onder een kater.

Dokter Paul Nassif, huidspecialist en oprichter van Nassif Medspa

1. Vermijd suikerhoudende dranken

Alcoholische dranken bevatten vaak veel suiker. Witte wijn en cocktails zijn wat dat betreft de grootste boosdoeners. De suiker uit deze dranken wordt opgenomen in je bloed, waardoor er ontstekingen ontstaan. Hierdoor komen er enzymen vrij die collageen en elastine afbreken, wat uiteindelijk leidt tot uitzakking van de huid en rimpels. Suiker kan bovendien ook rosacea, eczeem, psoriasis en acne verergeren.

2. Voeg retinol toe aan je beautyroutine

Alcohol vermindert ook het vitamine A gehalte in je lichaam, wat een krachtige antioxidant is en een belangrijke bijdrage levert aan de collageen aanmaak. Met de jaren verliezen we collageen en elastine waardoor ons gezicht ‘uitzakt’. Alcohol versnelt dat proces.

3. Detox

Probeer per dag minstens twee liter water met citroensap te drinken om je lever te zuiveren. Je huid heeft ongeveer 28 dagen nodig om zichzelf te vernieuwen. Dit proces varieert per persoon en is afhankelijk van de leeftijd. Als je de werking van deze detox op je huid wil zien, dan mag je minstens een maand geen alcohol drinken. Na deze tijd zou je huid er weer gehydrateerd en voller uit zien.

Georgia Louise, celebrity facialist

4. Gebruik minder make-up

Probeer je natuurlijk schoonheid te omarmen. Zo gebruik je minder foundation en raken je poriën niet meer verstopt door een dikke plamuurlaag. Kies dus voor een opvallende lip of ooglook met weinig dekking op de rest van je gezicht. Je huid is je er de volgende ochtend dankbaar voor.

5. Houd je aan je nachtroutine

Zorg ervoor dat je na een avondje stappen al je potjes en flesjes voor je nachtroutine klaar hebt staan. Een goede gezichtsbehandeling kan de werking van alcohol op je huid tegen. Sla geen van je stappen over en gebruik nooit make-up doekjes. Ongeacht hoe duur en fancy ze er uit mogen zien, het blijven vieze doekje die je over heel je gezicht wrijft.

6. Boost je collageen met een ledlamp

Je huid zal er gegarandeerd de volgende dag doffer uitzien. Pak dus je LED gezichtsmasker (bijvoorbeeld de GLOLite LED Mask) erbij om je collageen cellen wakker te maken. Het oxygeneert je huid en herstelt je natuurlijke glow.

Faye Purcell, scheikundig ontwikkelaar bij Q+A Skincare

7. Drink voldoende water

Alcohol is een gifstof en een diureticum, wat ervoor zorgt dat je meer gaat plassen. Een uitgedroogde huid moet van binnenuit verholpen worden, dus drink een halve liter water voor het slapen gaan. Probeer ook de volgende dag voldoende te drinken. Voeg een komkommer, citroensap of mint toe aan je glas voor een extra boost van antioxidanten.

8. Hydrateer je huid met serums

Wanneer je een verkoelend en hydraterend serum aanschaft, kijk dan eerst op het ingrediëntenlijstje of er zogenaamde humectanten tussen staan. Deze trekken water uit de lucht en houden daarmee de vochtbalans van je huid op peil. Ingrediënten om in de gaten te houden zijn hyaluronzuur, glycerine en panthenol (vitamine B5).

9. Moisturize

Koop een moisturizer die de vocht vasthoudt en verdamping en waterverlies via de huid voorkomt. Masseer de formule in je huid nadat je hydraterende producten zoals serums al hebt aangebracht, zodat je hun werking versterkt. Kies voor gezichtsoliën van natuurlijke oorsprong of rijke gezichtscrèmes die de natuurlijke barrière van je huid versterken.

Diane Ackers, skincare expert

10. Drink een kopje thee

Drink na een avondje uit een kopje thee, het liefst met mint, gember, citroen of kurkuma. Deze ingrediënten helpen je lever met de afbraak van de giftige stoffen.

11. Adem

Neem voor het slapen een aantal diepe teugen, zodat je verse lucht in je longen krijgt en je je geest kalmeert. Zet ook alvast een glas water klaar op je nachtkastje, zodat je wanneer je wakker wordt even een slokje kunt nemen.

12. Exfolieer

Geef jezelf in de dagen die volgen op een groot feest een grondige gezichtsbehandeling. Exfolieer je huid en verwen jezelf vervolgens met een gezichtsmasker. Breng niet alleen antioxidanten aan op je gezicht, maar voeg ze ook toe aan je dieet. Zorg er dus voor dat je koelkast bomvol verse groentes en fruit zit, zodat je je lichaam en je huid de juiste voeding kan geven.

Wat je ook doet, drink altijd met mate.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid