Pigmentvlekken – wat zijn het en wat kun je ertegen doen?

Last van donkere vlekken op de huid? Dit is waarschijnlijk de oorzaak van je pigmentvlekken en zo kom je ervan af.

Merk je dat je concealer en foundation steeds sneller opraken? Waarschijnlijk zijn de donkere vlekken op je gezicht de oorzaak. Pigmentvlekken zijn voor veel mensen een doorn in het oog, omdat ze al snel voor een minder egale en doffe teint zorgen. Laten we even eerlijk zijn, daar hebben we in 2021 écht geen ruimte voor. Vogue ging dus op onderzoek om te achterhalen hoe pigmentvlekken ontstaan en – nog belangrijker – hoe je ze effectief verwijdert.

De oorzaak van pigmentvlekken

Helaas is de grote boosdoener op het gebied van pigmentvlekken al redelijk berucht onder beautyliefhebbers. Jazeker, ons lieve, warme zonnetje is weer de belangrijkste oorzaak voor de donkere vlekken op onze huid. Het is geen geheim dat de zon de aanmaak van melanine stimuleert. Melanine is namelijk ook de stof die ervoor zorgt dat je elke zomer weer geniet van een gezond kleurtje.

De keerzijde is dat de zon er ook voor kan zorgen dat de melanine productie op hol slaat. Dit leidt tot donkere vlekken op de huid die ook na de zomer op je gezicht blijven plakken. Naast uv-straling kunnen ook bepaalde medicijnen, hormonen en ontstekingen pigmentvlekken veroorzaken.

Hoe onderscheiden pigmentvlekken zich dan van sproeten? Pigmentvlekken ontstaan vaak wanneer je ergens tussen de 20 en 40 jaar oud bent en verschijnen sneller op een donkere huid. Sproeten zijn daarentegen genetisch, komen voor op lichtere huidtypes en vervagen weer in de winter.

philosophy di lorenzo serafini   backstage   milan fashion week springsummer 2019
Rosdiana CiaravoloGetty Images

Voorkomen is makkelijker dan genezen

Pigmentvlekken verwijderen is geen gemakkelijke klus. Bescherm je huid daarom tegen de zon en zorg ervoor dat je huid gespaard blijft van deze vervelende donkere vlekken. Dit doe je natuurlijk met een hoge SPF. Dan hebben we het niet over een licht likje tijdens een warme zomerdag. Zorg ervoor dat je je 365 dagen per jaar insmeert, ook tijdens een thuiswerkdagje achter het raam. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je om de zoveel uur een nieuw laagje aanbrengt. Uiteindelijk is dat de beste manier om je huid jong en egaal te houden.

Nu smokkelen we allemaal wel eens met onze beautyroutine en kan het best dat we soms vergeten om onze huid te beschermen. Verschijnt er dan toch zo’n donkere vlek op je gezicht, dan is er gelukkig nog een heel arsenaal aan beautyproducten die je uit de brand helpen. Wanneer je gaat shoppen voor de beste pigmentvlekken crèmes of serums is het wél belangrijk dat een van de volgende drie stoffen op de ingrediëntenlijst staat.

3 x ingrediënten die pigmentvlekken verwijderen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat retinol, ook wel bekend als vitamine A, veroudering door de zon tegengaat. Bovendien werkt het exfoliërend en verhoogt het de vernieuwing van de huid. Het kan soms een aantal maanden duren voordat je het verschil ziet, dus heb geduld. Ook vitamine C is een goed ingrediënt om achter de hand te hebben in je strijd tegen pigmentvlekken. Zo remt het de melanine productie, waardoor het donkere vlekken vervaagt en je huid weer egaal maakt.

Tot slot vermindert hydrochinon ook de melanine productie, waardoor het donkere vlekken verlicht. Let er bij dit ingrediënt wel op dat je bij sommige crèmes de formule alleen op de vlekken moet aanbrengen en het soms niet bedoeld is voor langdurig gebruik. Lees de gebruiksaanwijzingen dus goed door en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Wij hebben onze favoriete producten tegen pigmentvlekken voor je op een rij gezet, zoals de Eucerin anti-pigment dagcrème, een pigmentvlekken crème verkrijgbaar bij de apotheek. Je vindt al onze favorieten hieronder.

Shop de best geteste producten tegen pigmentvlekken

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid