Rimpels verminderen: word een expert op het gebied van plooien en lijntjes

Vogue doet een boekje open over rimpels, en vertelt je alles wat je moet weten over die onvermijdelijke lijntjes in je gezicht.

beeld van model tijdens fashion week
Imaxtree

Of je ze nou wil omarmen of het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen: geen mens ontkomt aan het krijgen van rimpels. Dat roept, logischerwijs, wat vragen op. Bestaat er bijvoorbeeld een wondermiddel tegen rimpels? En wat helpt echt tegen rimpels bij de bovenlip? Ga vooral rustig zitten, want Vogue is hier om al je vragen te beantwoorden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Rimpels en fijne lijntjes

Rimpels kennen een hoop namen: zo spreekt men ook wel van plooien, lijntjes, vouwen of (al vermijden we deze liever) groeven. Ze ontstaan vroeg of laat als een uiting van huidveroudering, waar zowel inwendige- als uitwendige factoren een rol spelen. Het is een doodnormaal verschijnsel dat eigenlijk al vanaf je twintigste jaar begint, maar meestal pas echt zichtbaar wordt vanaf 35-jarige leeftijd.

Factoren met invloed op je huid

Aan de biologische huidveroudering ontkomt niemand, al kunnen omgevingsfactoren wél een rol spelen in het versnellen van het proces. Zo staan zaken als zonlicht, roken, overgewicht, hormonen, voeding en luchtverontreiniging bekend als typische 'ingrediënten' voor (meer) rimpels. Op den duur neemt zowel het collageen als het elastine in de huid af, waardoor het oppervlak slapper, stugger en 'geplooider' wordt.

Dit artikel gaat verder onder de video.

Zien: Tracee Ellis Ross' beautyroutine voor de rijpere huid

Rimpels verminderen

Je kunt onder meer te maken krijgen met rimpels onder de ogen, rimpels op het voorhoofd en rimpels bij de bovenlip. Rimpels verwijderen zal vrijwel nooit helemaal lukken, maar rimpels verminderen is wél een haalbare taak. Zo kan een anti-rimpelcrème met SPF al wonderen verrichten, voornamelijk met actieve bestanddelen als retinol en serums met hyaloronzuur geven je huid eveneens een oppepper. Je kunt ook het gebruik van vitamine A zuur overwegen, dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is. Pas wel altijd op: een zuur kan bij sommigen juist irriteren op de huid.

Wondermiddel tegen fijne lijntjes?

Een wondermiddel tegen rimpels bestaat nog niet: van vaak genoemde producten als vaseline, kokosolie en arnica zalf is de werking niet bewezen. Rimpels voorkomen doe je bovenal door je 'leefregels' af te stemmen op de risicofactoren. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, ga niet onder de zonnebank en vertrek alleen naar het strand met factor 50.

model tijdens fashion week
Imaxtree

Appelazijn en massage tegen lijntjes

Ondertussen zijn er wel wat huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die je een kans zou kunnen geven. Zo zweren sommigen bij het smeren van appelazijn tegen rimpels, en doet een anti-rimpel kussen voor anderen juist een hoop. Een anti-aging gezichtsmassage, waarbij je rimpels op de bovenlip bijvoorbeeld moet wegmasseren, kan de boel er ook nét wat strakker uit laten zien. Het is een prima manier om rimpels rondom de bovenlip natuurlijk te verwijderen, al is het maar voor even.

Peeling of dermaroller

Rimpels op de bovenlip kun je ook makkelijk camoufleren, met een lichtere concealer of foundation dan je natuurlijke huidskleur. Wil je de rimpels van je voorhoofd verwijderen zonder botox? Overweeg dan een hyaluronzuur-behandeling, peeling of dermaroller. Je rimpels zijn niet weg in zeven minuten, maar zullen wél grondig worden aangepakt. Rimpels verwijderen met een laser kan ook als alternatief voor botox en fillers, waarbij je voor een milde tot zeer krachtige behandeling kunt kiezen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid