Gezicht scheren? Dit is wat je wil weten over de face shaving beautytrend

Naast het scheren van de benen, oksels en bikinilijn is er nu onder vrouwen ook een heuse face shaving trend gaande. Maar wat heb je eraan en hoe verantwoord is het om je gezicht te scheren? Lees mee.

Zowel beautybloggers, -vloggers en -Youtubers als de TikTok-generatie wagen zich eraan: de face shaving trend voor vrouwen, ook wel dermaplaning genoemd in de wereld van de dermatologie. Niet met een normaal scheermes, maar met speciale mesjes voor gezichtshaar. Waar de een tijdens lockdown elke dag bananenbroden staat te bakken, waagt de ander zich aan een DIY dermaplaning-behandeling. Maar is dit wel zo verantwoord en welke risico’s brengt dit met zich mee? Vogue vertelt het je hier.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Budget mesjes

Veel dermatologen en schoonheidsinstellingen voeren dermaplaning-behandelingen uit. Door middel van erkende chirurgische mesjes, die alleen kunnen worden gekocht met een licentie, scheren ze de huid. Het mesje scheert niet alleen de gezichtshaartjes, maar ook dode huidcellen weg. Hierdoor wordt de behandeling gezien als een exfoliërende behandeling. De chirurgische mesjes zijn echter anders dan die je overal online kunt kopen. Toch lijkt iedereen enthousiast over de face shaving trend en worden de mesjes al voor een paar euro in huis gehaald. Maar hoe goed zijn deze mesjes voor de huid en kunnen ze kwaad?

De voordelen van face shaving

Okee, het goede nieuws eerst. Face shaving of dermaplaning kan veel voordelen hebben voor de huid. Zo geeft huidkliniek Ad Amsterdam aan dat dermaplaning een van de meest effectieve manieren is om de huid te exfoliëren. Met het scheren wordt er een laagje van de huid verwijderd waarmee al het vuil en dode huidcellen worden meegenomen. Ook kan het positief effect hebben op de huid van mensen met een verdikte hoornlaag, waardoor de kans op acne kan worden verkleind. Máár dan moet de dermaplaning wel op de juiste manier worden uitgevoerd. En niet iedereen die meedoet aan de face shaving trend is een professional.

At-home dermaplaning

Dermatoloog Jetske Ultee geeft aan dat met het scheren inderdaad de dode huidcellen worden verwijderd, maar dat je dit ook voor elkaar krijgt met een goede peeling. Ze raadt dan ook af om zelf je gezicht thuis te scheren, zeker als je een gevoelige of ontstoken huid hebt, of last hebt van acne of eczeem. De mesjes die online worden verkocht zijn niet allemaal dermatologisch verantwoord en bovendien houden dermatologen de mesjes steriel, iets wat thuis meestal niet gebeurt. En dat kan huidproblemen veroorzaken.

Feiten en mythes

Wat betreft acne, is het niet zo dat face shaving acne kan veroorzaken. Het kan wel actieve acne verergeren, doordat het mesje de gevoelige huid kan irriteren en bacteriën kan verspreiden. Maar dit geldt niet alleen voor het scheren van je gezicht. Jetske geeft aan dat mensen met een gevoelige huid over het algemeen altijd moeten oppassen met hun huid, dat is niet alleen met scheren, maar ook met bijvoorbeeld een peeling. Voor de rest is het ook niet zo dat je stoppels krijgt of dat er dikkere haartjes terug groeien na het scheren van je gezicht. Wel kan het ingegroeide haartjes veroorzaken, doordat het afgeschoren haartje in de huid kan terug groeien.

Shave like a pro

De kunst ligt hem in veel gevallen in dit gezegde: als je het doet, doe het dan goed. En dat geldt in dit geval ook voor face shaving. Wanneer je een professionele dermaplaning-behandeling laat doen, brengt dat veel minder risico's met zich mee dan wanneer je zelf te werk gaat. Maar als je dan toch thuis te werk gaat adviseert Vogue je in vijf stappen hoe je het beste te werk kunt gaan.

1. Maak je huid goed schoon met een cleansing wash, olie of gel. Dermatologen raden aan om je huid hiervoor twee keer schoon te maken, om zeker te weten dat je huid helemaal schoon is.

2. Maak je huid goed droog.

3. Gebruik geen producten op je huid wanneer je de huid scheert. Ook geen scheerschuim, gewoon de droge huid.

4. Houd de huid strak. Maak korte haaltjes in plaats van lange halen en ga niet meerdere keren over dezelfde plek.

5. Verzorg de huid na het scheren met een verzorgend product of crème.

De beste scheermesjes voor je gezicht koop je bij Bol, Luxplus en Lookfantastic.

Shop Vogue's Beauty Favorites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid