Van gerecyclede placenta's tot beenmerg-beauties – dit is de nieuwe generatie stamcel-cosmetica

Bereid je maar voor op de eerstvolgende beautyrevolutie, want dit is de toekomst van high-tech huidverzorging.

Veroudering is eigenlijk best een achterhaald concept, toch? Veel onderzoekers vinden in ieder geval van wel. Zij proberen in hun lab al jaren onze biologische klok stil te zetten en zelfs terug te draaien. Klinkt haast als de verhaallijn van een dystopische sci-fy film of een Black Mirror-aflevering. Niet dus.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Stamcellen

Verschillende beauty brands zeggen dat ze binnenkort al de eeuwige jeugd in een potje kunnen verkopen. Wat blijkt: we lopen al heel ons leven rond met het recept voor een forever young-gloed. Het geheim zit namelijk verstopt in ons eigen DNA. Hoe dat in mekaar zit, wilden we bij Vogue uiteraard tot op het bot uitzoeken.

Huidveroudering

Om te begrijpen hoe bedrijven dit ongebruikelijke beauty-ingrediënt inzetten, is het belangrijk om te weten hoe de huid überhaupt verouderd. Je huid vernieuwt zich eigenlijk constant met behulp van stamcellen. Deze kunnen namelijk zelf uitrijpen tot nieuwe huidcellen en ook nog eens de bestaande een extra boost geven. Helaas verlies je met de jaren steeds meer stamcellen en daarbij werken de overblijvers ook nog eens minder goed. Dat is dan ook precies het probleem wat bedrijven zoals Kimera Labs en Cellese willen oplossen.

Een achttienjarige huid

‘Een stamcel is eigenlijk een soort generaal en de huidcellen zijn de soldaten die opdrachten moeten uitvoeren,’ legt Ian Sanderson, Cellese CEO, uit. ‘Met de leeftijd sterven de stamcellen af, waardoor er minder opdrachten aankomen bij de huidcellen. Wij vullen het tekort aan met precies dezelfde signalen die een achttienjarige van nature ook zou hebben.'

Dr. Duncan Ross, oprichter van Kimera Labs, had een vergelijkbaar idee. ‘Je hebt nog dezelfde genen die je ook had als baby, de expressie is alleen veranderd,' vertelt Dr. Ross. 'Door bepaalde genen aan of uit te zetten kun je ervoor zorgen dat de huidaanmaak gestimuleerd wordt.' Dat is ook precies het idee achter hun nieuwste huidverzorgingsproduct XoGlo.

RNA-pakketjes

Het serum van Kimera Labs werkt eigenlijk net als een Pfizer-vaccin. XoGlo bevat namelijk pakketjes met RNA. Dit zijn minuscule recepten voor bepaalde celeiwitten. Waar een vaccin dus het recept voor een stukje coronavirus bevat, heeft XoGlo juist de recepten voor stoffen die de aanmaak huidcellen stimuleren. Door het XoGlo-serum aan te brengen, hoef je dus niet meer te wachten op je eigen oude stamcellen om de recepten voor te schrijven.

Zwangerschapsgloed door placenta's

Het revolutionaire XoGlo-goedje wordt geoogst uit een toch wat ongebruikelijk bron, namelijk gedoneerde placenta’s. Toegegeven: het is een beetje bizar, maar placenta’s barsten natuurlijk van de stamcellen die druk met elkaar communiceren door middel van zulke RNA-pakketjes. En laten we even eerlijk zijn, wie wil er nou niet een flesje vol zwangerschapsgloed achter de hand hebben?

Van pigmentvlekken tot brandwonden

Maar dan toch de million-dollar question: werkt het wel? Recent verrichtten onderzoekers een pilotstudie die aantoonde dat XoGlo rimpels, poriën, pigmentvlekken en vettigheid verminderde en de doorbloeding en helderheid van de huid verbeterde. Ook heeft Kimera Labs beelden gedeeld van een man met brandwonden op z'n gezicht (trigger warning!) die bijna volledig hersteld zou zijn na een zevendaagse XoGlo-behandeling.

Kunstmatig alternatief

Ben je toch nog een beetje huiverig over de stamcel-boosters van Kimera Labs? Dan wil je je misschien wel wagen aan de Anteage-lijn van Cellese. Ook dit Californische bedrijf heeft voor hun producten onderzoek gedaan naar menselijke stamcellen, dit keer uit het beenmerg.

Toch is er één groot verschil. Waar XoGlo het recept voor het signaal bevat, hebben de Anteage-producten juist een kunstmatige kopie van de signalen. 'We wilden in principe dezelfde groeifactoren en cytokinen gebruiken die zorgen voor huidherstel en vernieuwing, maar dan wel synthetisch,' vertelt Cellese CEO Ian Sanderson.

Microdermabrasie

Om het meeste uit de stamcelserums te halen worden ze gecombineerd met een microdermabrasie-behandeling. Dit is een intensieve peeling van de buitenste huidlaag met behulp van microkristallen. Door de huid hiermee licht te irriteren, is het serum nog beter in staat om het verjongingsproces in gang te zetten. Bovendien dringt het serum hierdoor meteen dieper door in de huid. Uiteraard betekent dit wel dat je in de stoel van een schoonheidsspecialist moet klimmen om de nieuwe uitvindingen van Kimera Labs en Cellese uit te proberen.

Toekomst van de beauty-industrie

Zijn stamcellen dan dé manier om de ouderdom te omzeilen? Misschien. Blijft au naturel ouder worden nog altijd een even mooie optie? Hell yes. Dat gezegd hebbende blijven wij wel een beetje nieuwsgierig naar wat de wereld van stamcellen voor ons in petto heeft.

‘Je wil ervoor zorgen dat een mens eigenlijk telkens twee dagen teruggaat in de tijd en één dag vooruit,’ legt Dr. Ross uit. ‘Op die manier draai je langzaam de klok terug.’

Kimera Labs is druk bezig om XoGlo naar de Europese markt te brengen. De Anteage-lijn is al wel verkrijgbaar op de website van Cellese.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid