Facial Glow: De meest zalige gezichtsbehandelingen van het land

Met deze facials glow je het hele jaar door, ook in de winter.

beste facials Nederland getest door Vogue
Instagram@CindyBruna

Met het wisselen van de seizoenen heeft je huid behoefte aan een check-up en misschien ook andere producten. Met een herfst facial begin je dit seizoen met een schone lei. Deze zalige facials zijn aanraders, en getest door de redactie van Vogue.

1 van 8
image
C. Cosmetics & Care / Dr Alkaitis
Luxury Dr Alkaitis, getest door Kaira van Wijk

Het is dat ik uit angst (of nuja, ergernis) voor toeristenmassa’s vaak uit Centrum Amsterdam wegblijf, maar C. Cosmetics & Care stond al lange tijd op mijn verlanglijstje. Juist omdat ze hier uitsluitend met groene, natuurlijke cosmetica werken. Tijdens een doordeweekse dag fiets ik dus toch naar de Jordaan, waarbij deze spa een oase van rust blijkt in het stadshart met achterin een kleine patio. ‘Wat op je huid gaat zou je ook moeten kunnen opeten’, meent oprichter en eigenaresse Caroline van Eeuwijk terwijl ze mij onthaalt met een kop thee. Dat lijkt logisch, maar ondertussen zit nog de meest peperdure skincare bomvol ingrediënten die eerder schadelijk dan echt gezond zijn voor je gelaat. Van Eeuwijck brandt los over haar know-how op het gebied van green beauty en ik hang aan haar lippen. Ze blijkt een wandelende encyclopedie op dit gebied en ze hing dan ook haar juridische carrière aan de wilgen om deze geheel groene winkel en beautysalon te beginnen.

Vandaag ga ik de superdeluxe Dr. Alkaitis Skin Food Facial (de naam spreekt boekdelen) testen. Dokter Alkaitis zelf werkte jarenlang in de medicijnwereld, maar raakte gefrustreerd omdat het wereldje meer om geld dan heling bleek te gaan. ‘Ja, dit kun je ook in je tuin kweken en op je huid smeren. Daar zit geen businessmodel in’, kreeg hij keer op keer te horen. Dus begon hij voor zichzelf. Alle producten die worden gebruikt bij de facial (en alle facials hier) zijn vrij van minerale olie, siliconen, parabenen, andere schadelijke conserveringsmiddelen en synthetische geur- en kleurstoffen. Ik adem in en snuif de geur van essentiële oliën op, die je ook een mentale boost geven. Er komt een full-face massage bij kijken, waardoor ik bijna wegdrijf in een zachte roes. Deze massage is ontwikkeld door een holistische massagetherapeut waarbij verschillende technieken zoals acupressuur, liftende massage en lymfedrainage worden toegepast. Achteraf krijg ik testjes mee en ben ik verbaasd over hoe werkzaam de rauwe en biologisch-dynamische Dr. Alkaitis-skincare aanvoelt op mijn huid. Nog een plus: na de behandeling kun je een kleine touch-up krijgen zodat je direct door kunt naar een volgende afspraak. Met een stralende glow loop ik een paar uur later gelukzalig de deur uit.

Advertentie - Lees hieronder verder
2 van 8
image
Hannah
Hannah Huidcoach, getest door Karen van Ede

Crèmes en serums afgestemd op jouw huidtype en jouw moment in dit leven, het is zo logisch. Bij de Hannah Huidcoach krijg je dan ook eerst een ellenlange vragenlijst, over je huid, de eventuele problemen en je levensstijl. Dan gaat je huid onder de loep, wat ziet de huidspecialist aan roodheid, ruwe plekjes, pigment en pukkeltjes? Je huid wordt grondig gemeten met de Skin Analyser, die het maken van een effectief behandelplan nog gemakkelijker maakt.

De producten die tijdens de facial worden gebruikt zijn vervolgens helemaal op jouw huidtype afgestemd. Na de zalige behandeling, waarbij een bindweefselmassage is inbegrepen, is mijn huid fris, zacht en goed doorbloed. De effecten ervan merk ik nog dagen. Fijn is het ‘programma’ dat ik mee naar huis krijg, zodat ik met de juiste producten de lente en zomer in ga. Ik ga de nieuwe Primum Elixer, een nachtpeeling die je ook in de zomer kunt gebruiken, zeker in mijn routine inbouwen.

De huidcoach belt me de volgende dag nog even, om te vragen of alles naar wens is geweest en ik nog vragen heb? 'Moe,' antwoord ik. Wat een service.

Hannah

Advertentie - Lees hieronder verder
3 van 8
image
Hannah
Anne Semonin-behandeling, getest door Karen van Ede

Anne Semonin is een Franse pionier die al vroeg ontdekte dat huidverzorging custom made zou moeten zijn. In 1985 ging ze haar eigen producten maken op basis van essentiële oliën, mineralen en marine-ingrediënten uit zee. Natuurlijke serums en oliën dus, en vooral bedoeld om de ‘glow’ van de huid te herstellen. En omdat iedere huid uniek is, ieder seizoen weer om andere producten vraagt en elke dag wordt blootgesteld aan luchtvervuiling, maakt de Anne Semonin-specialiste een facial helemaal op maat. De eerste en enige die de Anne Semonin facials in Nederland heeft is de Akasha Spa in het Conservatorium Hotel, Amsterdam. De gezichtsbehandeling is zo lekker, met een signature massage die de huid heel goed doorbloed, dat ik als herboren de cabine weer uitstap. Ik krijg een overzicht mee van de producten die ik deze zomer zou kunnen gebruiken. De Botanical Toner is er een van, en laat ik daar nu al verslaafd aan zijn.

Treatwell

Advertentie - Lees hieronder verder
4 van 8
image
Hannah
Pure Vitamin C Facial, getest door Ester van Vreden

De ontvangst is allerhartelijkst door huidmeester Dany Diop himself. Een prachtige flamboyante verschijning met flawless skin, dus dat belooft veel goeds. Ik kom voor de Pure Vitamin C Facial. Maar eerst wordt mijn huid geanalyseerd door de SKINLAB machine. Met stroomstootjes meet deze niet alleen de gevoeligheid, maar ook haar conditie (hydratatie, stevigheid en elasticiteit). Op basis van deze uitslag (gelukkig geslaagd), gaat Dany aan de slag.

Voor de ultieme opname van vitamine C, overigens allemaal van eigen maak, wordt de tempratuur van mijn huid eerst omhoog gebracht door een vitamine B behandeling. Deze maakt de huid poreus, wat de opname van de vitamine C bevorderd.
Er wordt kundig gesmeerd, gescrubd, gekneed en gemasseerd, wel 75 minuten lang (soms niet geheel pijnloos) maar wel mét resultaat. De volgende dag ziet mijn huid er stralend, gelift en glanzend uit. Met nadruk op the day after. Direct na de behandeling lijkt het of ik net iets té lang in de vitamine C heb gelegen. Desondanks een absolute aanrader.

Dany Diop

Advertentie - Lees hieronder verder
5 van 8
image
Hannah
Clean Facial, getest door Yeliz Cicek

C.Cosmetics & Care is een begrip onder Amsterdammers. De schoonheidssalon werkt uitsluitend met producten die worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder gifstoffen zoals parabenen. ‘Ecoluxury’ is de term die ze graag gebruiken om hun salon te omschrijven. Ik kies de ‘Clean Facial’ om het lenteseizoen stralend in te luiden. De Clean Facial is gericht op het reinigen van het gezicht en zorgt voor die ultieme modellenglow. Het maakt je gezicht egaler en rustiger en zorgt dat de huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. De facial start met een rustgevende hoofdmassage, gevolgd door de gezichtsbehandeling. Nadat mijn gezicht is schoongemaakt volgt een milde scrub. Next is een fruitzuurpeeling met aansluitend een dieptereiniging. Alle producten ruiken heer-lijk. En dat terwijl er in geen enkel product parfum zit. Last but not least: een aloë vera masker, voor extra hydratatie. Het doel van de behandeling is niet alleen een frisse, egale huid, maar ook totale ontspanning. Missie geslaagd.

C.Cosmetics & Care

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
6 van 8
image
Hannah
Spring Facial, getest door Martien Mellema

Bij Skins Institute in Hotel L’Europe in Amsterdam wordt het liefst gewerkt met biologische producten die eigenaresse Paulina zorgvuldig uitzoekt. Een van haar favoriete productlijnen is African Botanics en Marie Veronique, dat drie speciale serums samenstelde in samenwerking met Kristina Holey, een befaamd huidspecialist uit New York. Paulina maakt ook haar eigen My Own Serums facial oils, want iedere huid heeft zo haar eigen wensen. Sinds kort werkt Skins Institute ook met Medik8, cosmeceuticals voor huidverbetering. De Spring Facial wordt op maat voor je samengesteld uit de diverse producten waar Paulina in gelooft. Belangrijk onderdeel is altijd de bindweefselmassage, een pittige massage die de doorbloeding van de huid een boost geeft, zodat afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Noem het een detox. Omdat de facial speciaal voor jou wordt samengesteld is de prijs afhankelijk van de tijd en de producten die gebruikt worden.

Skins Institute

Advertentie - Lees hieronder verder
7 van 8
image
Hannah
Green, Greener, Greenest facial, getest door Kaira van Wijk

‘Practice beauty from the inside out’. Tijd om de proef op de som te nemen met de Green, Greener, Greenest Facial bij Babassu, een prachtige city spa in het zuidelijke district van Amsterdam die ook filialen heeft in Leiden, Wassenaar en Den Haag.

Alvast één spoiler over deze lentefacial: erna voelde ik me alsof ik uit de dood was opgestaan, herboren. Bij binnenkomst loop je bij Babassu een snoepwinkel in van niche beautylabels, beneden is het alsof je in een hammam in Marrakech bent beland. Voor de facial wordt één van Babassu’s organic brands uitverkoren, en deze keer is dat Tata Harper. Een cult beautylabel uit Amerika.
De Green, Greener, Greenest facial bestaat uit een onderdompeling in homeopathische geuren tot een zachte dieptereiniging, een uitgebreide gezichtsmassage – zie het als een soort yoga voor je huid – en skincare van Tata Harper die in laagjes wordt aangebracht. Het effect van de facial is glowy. De geuren zijn fantastisch, maar ik ben vooral ondersteboven van de Boosted Contouring Eye Mask. Boek zeker een Green, Greener, Greenest Facial voor (letterlijk) een schone lei deze lente.

Babassu

Advertentie - Lees hieronder verder
8 van 8
image
Hannah
De gezichtsbehandeling van Biologique Recherche, getest door Karen van Ede

Biologique Recherche is een vrij onbekend Frans biologisch merk, tot Inge van Rob Peetoom het ontdekte, en introduceerde in de nieuwe XL salon aan de Haarlemse Zijlstraat. Het bijzondere aan dit merk is dat het al dik 30 jaar geleden begon met actieve botanische en marine-ingrediënten en een machine ontwikkelde die de huid scant en analyseert. Daarom zijn ook deze facials op maat, en misschien anders dan je gewend bent. Cleansers, serums en maskers met ‘raw’ ingrediënten, milde massage en vooral géén warme doekjes of stoom, want daar is BR faliekant tegen.

Rob Peetoom

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid