Vogue test: de beste vegan en natuurlijke deodoranten

Dit zijn de beste natuurlijke deodoranten die je lekker laten ruiken én goed zijn voor je lichaam.

deodorant natuurlijk test
Anne Menke

Niemand vindt het prettig om tijdens een intensieve dag werken, een avondje sporten of een andere intensieve activiteit bedwelmd te worden met een onfrisse geur. Deodorant is daarvoor een veelgebruikte oplossing. Nu blijkt echter dat in veel deo's aluminium en schadelijke chemicaliën zijn verwerkt wat minder goed voor je huid blijkt te zijn en zelfs de lymfefuncties zou kunnen aantasten. Zo bestaan er ook natuurlijke en vegan deodorants die zowel beter zijn voor het milieu als voor je eigen lichaam. Deze deo's bestaan puur uit natuurlijke ingrediënten als essentiële oliën en kruidenextracten. Maar geven ze ook de gewenste frisheid? Vogue test het voor je uit en zette de verschillende natuurlijke deo's inclusief plus- en minpunten op een rijtje.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Loveli Sensitive Skin - Karen van Ede, beauty director
Loveli

Over de deodorant: Wist je dat maar een derde van de mensen echt een deodorant nodig heeft tegen ongewenste lichaamsgeur? De bacteriën die transpiratie de onaangename geur geven heeft niet iedereen op het lichaam, hoe dat precies werkt weten de knappe koppen nog niet. Ik ben een van die twee-derde andere mensen die een deodorant gebruiken uit angst om wèl te rieken, en het is al jaren vast onderdeel van het ochtend ritueel. Normaal gebruik ik een deo van merk X omdat die parfumvrij is -fijn voor de gevoelige okselhuid- èn geen witte vlekken geeft in kleding. Maar ik test met liefde de 100% natuurlijke deodorant van Loveli, alleen al vanwege de naam en uitstraling. Ik kies wel de variant voor Sensitive Skin, omdat ik zomaar eens gevoelig zou kunnen zijn voor natriumcarbonaat -waar veel natuurlijke deo’s van gemaakt worden- en er in deze versie extra arrowroot zit om de huid te verzachten. Essentiële oliën uit Sandelwood en Bergamot moeten verder de klus klaren.

De test: Zoals gezegd geloof ik niet dat ik tot de heavy sweaters behoor, en deze deodorant helpt me prima door de dag. Maar na een stuk flink tegen de wind in fietsen heb ik wel eens het idee dat de deo ’ doorbreekt’. Dat blijkt te kloppen. Deze deo sluit de huid niet af, dus je transpireert gewoon -wel zo natuurlijk- maar riekt niet. Ik ervaar gelukkig geen rampen als natte vlekken in kleding (iiiek). En ook geen vlekken van de deo in mijn kleding. De deostick is inderdaad zacht en ruikt bescheiden, dus mixt prima met mijn parfums. Het enige minpuntje is dat na een tijdje de stick een beetje uit de verpakking komt lopen, de dop daardoor niet meer goed op de stick sluit en het al met al een beetje messy wordt. Wat blijkt, ik draai de stick de verkeerde kant op, met de klok mee in plaats van er tegenin. Maar het in- en uitdraaisysteem van de stick is gewoon niet je-dat en omdat de stick zacht is, blijft het morsen geblazen.

De conclusie: Toch besluit ik na 6 weken trouwe dienst -de verpakking gaat in de plastic-emmer- er online eentje te kopen, want als ik inderdaad tot de groep behoor die niet echt riekt, kan ik beter voor deze 100% natuurlijke deo kiezen nietwaar. Al is het maar voor het milieu in plaats van de medemensen.

De Loveli Deodorant Sensitive Skin kost €7,99 voor een kleine stick.

2 Miessence Aroma Free Roll On Deodorant- Marjolein van den Brand, online tekst stagiair
Miessence

Over de deodorant: Deze deodorant is honderd procent natuurlijk (zonder aluminium en chemische stoffen) en belooft je de hele dag fris te houden; zelfs mensen met een actieve levensstijl (ook al reken ik mijzelf niet tot die groep). Actieve bestanddelen zijn bicarbonaat - beter bekend als “baking soda” - tegen de zweetgeur, en aloë vera, om de gevoelige okselhuid te verzorgen. Geen etherische oliën, maar een geurvrije bescherming. Toen ik hoorde dat ik deze natuurlijke deodorant mocht testen, wist ik eerst niet goed of ik daar wel zo blij mee moest zijn. Ja, natuurlijke deo’s bevatten geen aluminium - een belangrijk bestandsdeel van reguliere anti-transpirants - maar staan ook bekend je een minder fris gevoel te bezorgen. Ze houden “vervelende luchtjes” niet zo goed op afstand, wat je natuurlijk wel verlangt van een deodorant.

De test: De enige manier om erachter te komen is door het zelf te proberen. Here we go. Mijn deodorant van Miessence is misschien wel de grootste uitdaging van alle andere natuurlijke deo’s in deze test. Niet alleen is het een roll-on stick, ook is het een deodorant zónder parfum. En gezien een deodorant ervoor moet zorgen dat ik niet constant ruik alsof ik net een marathon heb gelopen, baarde me dat in eerste instantie nogal zorgen. Van nature zweet ik gelukkig niet snel, maar wanneer ik mijn trein moet halen en daarvoor even een sprintje moet trekken, gebruik ik graag een deodorant die vieze luchtjes buiten de deur houdt. Toegegeven: ik heb tijdens de testperiode niet gesport. Toch ben ik genoeg in beweging geweest om de deodorant goed te testen. Er zit inderdaad geen geur aan, maar dat zou niet moeten uitmaken volgens het product. Ik merkte alleen dat de stick al gauw onfris begon te ruiken, waardoor het niet bepaald aantrekkelijk was hem nogmaals te gebruiken. Maar ik hield vol en waste de stick af en toe af met lauw water. Dat bleek een uitkomst te zijn, want al snel merkte ik het verschil.

De conclusie: De deodorant biedt mij evenveel bescherming als mijn geliefde Dove anti-transpirant, alleen dan zonder de prettige geur van komkommer en groene thee. Voor nu ben ik daarom positief verrast (gezien mijn houding tegenover natuurlijke deo’s aan het begin van deze test), ook al denk ik niet dat ik definitief de switch ga maken. Misschien dat een andere natuurlijke deodorant mij kan overtuigen.

De Miessence Aroma Free Roll On Deodorant kost €17,50.

3 Meow Meow Tweet Baking Soda Free stick - Elisabeth Heijkoop, eindredacteur
Meow Meow Tweet

Over de deodorant: Zelfs de vrolijke – papieren – verpakking van de Meow Meow Tweet-deodorantstick die ik gebruikte, is volledig afbreekbaar. En dat is niet het enige opbeurende aan deze stick: hij is ook ‘baking soda free’. De meeste natuurlijke deo’s bevatten dat spul (wat wij zuiveringszout noemen), omdat het zure luchtjes neutraliseert. Maar bij menigeen zorgt baking soda ook voor irritaties. Wat bij Meow Meow Tweet de truc doet is magnesiumhydroxide.

De test en de conclusie: Genoeg over ingrediënten met namen die we nauwelijks kunnen uitspreken, hoe wérkt de deo? The verdict: hoewel hij niet heel sterk is, werkt de deo goed genoeg bij normale inspanningen en bij normaal weer. Je zweet heus nog – het is immers geen anti-transpirant – maar de geur wordt gemaskeerd.

Meow Meow Tweet maakt alleen veganistische producten, zo veel mogelijk met biologische ingrediënten. De producten zijn bovendien proefdiervrij en gecertificeerd.

De Meow Meow Tweet-deodorantstick is er in twee geuren: grapefruit en lavendel/teatree (87 gr, € 17).

4 Fine Cream Deodorant Cedar Bergamot - Pauline Breeuwsma, digital content manager
Shizo

Over de deodorant: deze deodorant komt met een indrukwekkende lijst met goede elementen: de crème is namelijk zowel biologisch, vegan en GMO-, aluminium-, parabenen- en glutenvrij en niet getest op dieren. Daarnaast oogt het zwarte tubetje met mooi lettertype ook nog eens fantastisch op je badkamerplankje. De hoofdbestanddelen zijn kokosolie, sodium bicarbonaat (dat dus zure luchtjes tegengaat) en sheabutter en cacaoboter voor de verzorging.


De test:
Ik besluit de deodorant tijdens mijn twee weken durende vakantie in Schotland te testen. Zo ben ik op werk in ieder geval geen liablilty haha. Lichamelijke activiteit bestaat voornamelijk uit (stevige) wandelingen, mét af en toe mijn kleine dochtertje op de rug in een wandelrugtas (hardcore). De deodorant gebruik ik volgens de handleiding: 'Verwarm een erwtje crème tussen je vingers en breng het aan op je oksels. Laat het intrekken en voila! Geniet fris van de rest van je dag'.

De conclusie: Ik wil nooit meer anders! Ik bereidde mij voor op het ergste, a.k.a. vieze zweetluchten die in een straal van 10 meter om je heen blijft hangen, maar niets is minder waar! Aan het einde van de dag ruiken mijn oksels neutraal slash naar bergamot (als etherische olie erin verwerkt) en heb ik geen last gehad van nattigheid. Ondanks dat ik het tijdens de Schotse hikes toch aardig warm gekregen heb. Ik vind het een heel prettig idee dat ik niet dagelijks meer aluminium op mijn oksels spuit. De deodorant is misschien niet heel goedkoop, maar doordat je er dagelijks maar een heel klein beetje van gebruikt, lijkt deze lang mee te zullen gaan.

De Fine Cream Deodorantn Cedar Bergamot kost €35 voor een tube van 40 gram.

5 The Ohm Collection Deodorant crème - Jilke Juliens, digital editor
The Ohm Collection

"It’s all about the balance." Met deze zin wordt gekopt op het doosje van de vegan en cruelty free deodorant van The Ohm Collection. Niet slecht. Het proberen waard dus want het is een slogan waar ik namelijk zelf voor leef. Ik lees ook "Orange Blossom’ waar ik heel benieuwd naar ben maar mijn oog valt ook op "deodorant crème" en daarvan begin ik al spontaan te zweten van ongemakkelijkheid. Komt als gelegen want ik ga deze deodorant voor een maand uittesten. Wat ik eigenlijk wil dat een deo bij me doet is het zweten tegengaan, geurtjes maskeren en niet verbloemen. Ik heb wel al wat deodorants versleten in mijn jonge leven. Van natuurlijke deo’s met kristalstenen tot productjes van de apotheek die mijn oksels in vuur en vlam zetten. Toen ik een tiener was kocht ik ook wel eens zo’n Fa-deodorant, waardoor ik 24 uur naar potpourri rook. Gezellig in huis, dat wel maar aangenaam voor de medemens was het niet. Gelukkig komt deze natuurlijk deo van The Ohm Collection nu op mijn pad die synthetisch- en aluminium vrij is.

De test en conclusie:
Terwijl een spray deo vaak agressief is, want wie springt er niet tegen het plafond na het oksels scheren en vervolgens deo aan te brengen? Deze zachte crème heeft dat effect dus niet en dat wil veel zeggen. De oranje bloesem in de satijnzachte emulsie laat een geur na waardoor ik bijna denk dat de flower power-beweging inclusief patchouli-zweem uit de 60’s voorbijraast in een Volkswagen-bus. Niet slecht hoor, gewoon wel dáár. Ik vind daarnaast 24 euro voor een okselverfrisser behoorlijk veel maar dan heb je ook wat want op het doosje staat aangegeven dat je er vijf maanden zoet mee bent. Ik ben nu een maand verder en ik kan wel degelijk bevestigen; echt veel heb je er niet van nodig. Ik smeerde het ‘s ochtends na het douchen op, liet het even drogen en trok mijn kleren aan. Allemaal goed en wel als je je thuis wil verfrissen maar handig voor onderweg is dit product niet. Ik heb daarom tijdens de testperiode deze deo afgewisseld met een on-the-go spray. In het algemeen ben ik tevreden over deze deodorant en zou ik hem zelfs een 7/10 geven. Waarom niet een mooier rapport? Als het dan toch een crème is kun je hem beter in een glazen flesje verkopen. Veel beter voor het milieu.

De The Ohm Collection Deodorant crème kost €24 voor een flesje van 50 ml.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Huid