50 x nerdy feiten over Coco Chanel en haar Chanel Nº5

Dit zijn 50 feiten over Coco Chanel en haar Chanel Nº5.

chanel-feiten-coco-parfum
Getty Images

Wie jarig is trakteert: ter ere van Vogue's Big Birthday Issue krijgen alle abonnees een speciale edite in samenwerking met Chanel op de deurmat. Hierbij ontvang je exclusief een flacon Chanel Nº5 cadeau. Geen abonnee? Niet getreurt. Ook bij de Bijenkorf, Bruna en Ako kun je ons aprilnummer bemachtigen met deze befaamde geur van het Franse modehuis. Aangezien er geen beroemder parfum bestaat dan Chanel Nº5 en geen ontwerpster met wie de wereld zo geobsedeerd is als de vrouw naar wie het werd vernoemd. Hierbij 50 nerdy feiten voor hardcore fans en toekomstige liefhebbers.

1 — 5 was het geluksgetal van Coco Chanel.
2 — Gabrielle Chanel (Coco was een bijnaam) werd genoemd naar de non die haar ter wereld hielp. Ze had twee broers en twee zusjes.
3 — Ze werd geboren op het Franse platteland, in Saumur.
4 — Gabriëlle Bonheur Chanel werd geboren op 19 augustus 1883 onder het sterrenbeeld Leeuw.
5 — Haar vader leverde haar op haar twaalfde, na de dood van haar moeder (die overleed aan tuberculose), af bij een weeshuis gerund door nonnen in Aubazine.

Getty Images

6 — In dat weeshuis nam het getal 5 een bijzondere plaats in. Het staat in de theosofie voor de ‘essentiële menselijke lotsbestemming’. De monniken die het klooster bouwden, lieten in de architectuur patronen van vijf objecten terugkomen; soms in de vorm van sterren, dan weer in de vorm van bloemen.
7 — In 1930 ontwierp en bouwde Chanel haar eigen villa, La Pausa, in Roquebrune Cap-Martin. Het ontwerp was gebaseerd op Aubazine.
8 — Coco Chanel was naaister en begon een carrière als hoedenmaakster: strooien hoedjes die ze versierde met mode-accessoires.
9 — Een hoed behoorde haar hele leven tot haar signature look.
10 — Even over die bijnaam: dat ‘Coco’ dankte ze aan de tijd dat ze zong en danste in cabarets en revues in Parijs.

Chanel winkel Rue Cambon 31, Parijs.
Getty Images

11 — In 1910 opende ze haar eigen hoedenwinkel in de Rue Cambon in Parijs, op nummer 21. Ze was toen 27.

12 — Een boetiek in badplaatsen Deauville en Biarritz volgden. In 1921 ging haar eerste coutureboetiek in Parijs open, aan de Rue Cambon 31. In 1927 bezat ze er maar liefst vijf panden, van nummer 23 tot en met nummer 31.
13 — Om een idee te schetsen van de moraal van die tijd: de tas die ze in 1929 ontwierp was goed voor een schandaaltje vanwege de schouderketting. Het werd namelijk als faux pas beschouwd om een tas om je schouder te dragen.
14 — Het idee voor een eigen geur ontstond na het succes van het parfum van François Coty, rond 1910. Franse parfums in het algemeen waren in de mode. Coco mocht Coty’s lab gebruiken voor haar geurexperimenten – zijn vrouw Yvonne was een vriendin van haar.
15 — In 1919 werd er een eeuwenoud parfumrecept van Marie de’ Medici ontdekt, koningin van Frankrijk tussen 1600 en 1610 en ook wel de grondlegster van de Franse parfumindustrie genoemd. Coco Chanel kocht het op aanraden van haar vriendin Misia Sert voor zesduizend franc.

Getty Images

16 — Haar eerste gedroomde geur wilde ze op basis van dit recept maken en Eau Chanel noemen, maar die kwam nooit op de markt.
17 — Ze huurde Ernest Beaux in, van oorsprong een Rus, die bekendstond als ‘de parfumeur der tsaren’. Hij gebruikte wel tachtig ingrediënten voor Chanel Nº5. Andere geuren in die tijd waren zwaar en werden vaak gemaakt rond één bloem (zogeheten soliflores).
18 — Nº5 was de vijfde versie van het door Coco Chanel te lanceren modeparfum. Ze koos het uit negen voorstellen, genummerd 1 t/m 5 en 21 t/m 24.
19 — Het verhaal wil dat de parfumeur zijn inspiratie haalde uit een reis naar de poolcirkels: de aanblik van ijsschotsen fascineerde hem.
20 — De eerste variant van Chanel Nº5 die uitkwam in 1921, was een eau de toilette.

Chanel Nº5
Getty Images

21 — Aldehyden, synthetische moleculen die een geur gelaagdheid geven en natuurlijke geurnoten oppeppen, werden voor het eerst toegepast in Chanel Nº5. Dat was spraakmakend.

22 — Er werd geroddeld dat de assistent van Beaux zich vergist had met de aldehyden en per ongeluk een overdosis had gebruikt; dat de geur daar zijn onalledaagse karakter aan dankte.
23 — De basis bestaat uit vetiver, sandelhout, vanille, amber en patchoeli.
24 — Jasmijn en rozen uit Grasse vormden de andere hoofdnoten. Coco wilde dat Nº5 ‘schoon’ zou ruiken.
25 — Coco liet haar product voor het eerst ruiken aan een groep vrienden tijdens een diner aan de Franse zuidkust, in Cannes. Ze spoot de geur als verrassing bij hen op. Dat bracht al direct een geruchtenstroom op gang (ja, zonder social media).

Getty Images

26 — Zelf zei ze erover: ‘Het was precies waar ik altijd naar had verlangd. Een parfum als geen ander. Een vrouwenparfum met een vrouwengeur.’

27 — Ze noemde de geur Nº5 omdat het haar geluksgetal was, maar ook om te voorkomen dat hij gedateerd zou raken door een al te modieuze naam.
28 — Naast Parijs was Venetië haar lievelingsstad. Ze kwam er om te ‘helen’ na de dood van haar minnaar, de Engelse polospeler ArthurBoyCapel. Hij kwam om bij een auto-ongeluk in 1919, onderweg naar een afspraak met Chanel. Capel was haar minnaar geweest sinds 1908, maar trouwde in 1918 met een Britse aristocrate.
29 — 5 zou ook het geluksgetal van Boy Capel zijn geweest.
30 — De officiële lancering vond plaats op de vijfde van de vijfde maand in 1921, op 5 mei dus, in de boetiek.

Boy Capel
Getty Images

31 — De ‘simpele’ flacon werd door Coco Chanel zelf ontworpen volgens haar less is more-principe. Ze liet zich inspireren door een apothekersflacon, hoewel er ook gezegd wordt dat de Charvet-flacons die Capel gebruikte de basis zijn van het ontwerp.
32 — De dop van de flacon van Nº5 is geïnspireerd op de geometrie van Place Vendôme in Parijs.
33 — De flacon kreeg in 1921 een zegel van zwarte was met haar voorletter C. Later maakte ze hier een monogram van door nog een C toe te voegen; haar beroemde logo was geboren.
34 — Veel van haar vrienden, zoals Salvador Dalí en Andy Warhol, tekenden of schilderden de flacon van Nº5.
35 — Coco Chanel ging zelf op de foto voor de eerste free publicity-campagne voor Nº5 in 1937, de foto werd gemaakt door François Kollar.

Coco Chanels free publicity campagne
Getty Images

36 — De productie en verspreiding wereldwijd van Chanel Nº5 werd afgehandeld door de broers Wertheimer. Tot op de dag van vandaag is de familie eigenaar van het merk Chanel.
37 — In 1929 was Nº5 al het bestverkochte parfum ter wereld en rumour has it dat er vandaag de dag nog iedere dertig seconden een flacon verkocht wordt.
38 — In 1959 kreeg Chanel Nº5 een vaste plek in de collectie van het MoMA.
39 — Oh, trouwens: Rouge Noir van Chanel was de allereerste nagellak met een wachtlijst.
40 — De grote factice flacon die wordt gebruikt in parfumeries is verzamelaars zo’n € 3000 waard.

Marilyn Monroe voor Chanel Nº5
Getty Images

41 — Om de zoveel tijd lanceert Chanel een limited edition van Nº5 met een speciaal prijskaartje. In 2013 was dat de Grand Extrait in facetgeslepen glas, die € 1960 kost en in de onlineboetiek nog steeds te koop is.
42 — Het eau de parfum kwam pas in 1986 en werd ontwikkeld door Jacques Polge.
43 — In 2003 werd Nicole Kidman het gezicht van Chanel Nº5. Eerdere muzes waren Marilyn Monroe (die niets anders droeg in bed) en Catherine Deneuve.
44 — In 2013 was Brad Pitt de Nº5-man.
45 — Aan Olivier Polge, zoon van Jacques, eveneens parfumeur, in 2016 de eer om L’Eau Nº5 te maken. Hij maakte van de meiroos uit Grasse een toonaangevend ingrediënt.

Lily-Rose Depp voor L’Eau Nº5
Chanel

46 — Chanel Nº5 Eau Première (2007) is van de hand van Jacques Polge, die ook het eau de parfum van Chanel Nº5 maakte.
47 — Lily-Rose Depp is het gezicht van L’Eau Nº5, een nieuwe, moderne uitvoering daarvan.
48 — Coco Chanel is nooit getrouwd geweest, had geen kinderen en was een van de rijkste vrouwen ter wereld.
49 — Ze overleed in 1971 op 87-jarige leeftijd in Parijs, in Hôtel Ritz, waar ze meer dan dertig jaar een appartement aanhield.
50 — In 2016 opende Hôtel Ritz ter ere van die beroemde trouwe gast een Espace Chanel in de spa van het luxehotel.

Coco Chanel in Hôtel Ritz in Parijs
Getty Images
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up