Pas de parfum! 8 tips voor het vinden van een geur die bij jou past

Met deze tips scoor jij de allerbeste parfum.

Fluid, Liquid, Joint, Wrist, Muscle, Nail, Plumbing fixture, Science, Tap,
PHILIPPE VOGELENZANG, VOGUE NEDERLAND, MEI 2013.

Met het maken van een verlanglijstje rijst de vraag: welke geur wil ík graag hebben? Er is niets moeilijkers dan een geur voor iemand anders uitkiezen, dus help de gulle gever a.j.b. goed op weg. Maar, hoe maak je zelf een keuze uit het gigantische aanbod? Beauty editor Karen van Ede heeft wel een paar tips.

1. Spuit de geur op verschillende momenten van de dag op

Let op, een geur ruikt op de huid anders in de flacon. Hoe een geur precies zal ruiken op je huid is afhankelijk van de temperatuur van je huid (want die is van invloed op de vluchtigheid van de reukstoffen) en de ph-waarde. Ook zijn er interacties tussen de geur en eigen lichaamsgeur. Het is dus niet zo dat de heerlijke geur die een vriendin draagt bij jou net zo zal ruiken. Daarom is het verstandig de geuren die ‘in de race’ zijn op je huid te spuiten en er op verschillende momenten van de dag aan te ruiken.

2. Kies je favoriete familie

Om het je gemakkelijker te maken een geur te kiezen die bij je past zijn er een aantal geurfamilies bedacht, een manier om al ie verschillende geuren in een kader te plaatsen. Chypres, houtgeuren, Oriëntalen. Maar het is nog simpeler om te denken in fris, zoet, kruidig, groen en zwoel. De frisse geuren bevatten veel (citrus)fruit en bloemen, en kunnen ook een tikje zoet zijn, zoals Flowerbomb van Viktor&Rolf. Een populaire categorie, want Flowerbomb staat al meer dan 10 jaar aan de top. Zoete geuren zijn de gourmandgeuren, zoals Bonbon van Viktor&Rolf. Kruidig zijn de Oriëntalen, zoals Coco Noir van Chanel, groen de geuren met hout en gras zoals Bottega Veneta Knot en zwoel zijn de zoete geuren met veel poeder en vanille, zoals Petite Robe Noire van Guerlain.

3. Shop geen parfum op een volle maag

Het beste ruik je vlak voor het eten, als je honger hebt. Na het eten ruik je een stuk minder gedetailleerd. Dus nooit met een volle maag parfum gaan shoppen!

4. Kies tussen een olie of een eau

Een eau de toilette is de lichtere versie van een eau de parfum. Beide draag je vooral voor anderen. Een geconcentreerd parfum daarentegen of, nu heel trendy, een parfumolie draag je voor jezelf, en mensen die intiem met je zijn. De geur blijft dichter bij jou, op je huid.

5. Loop door je parfum heen

De meeste parfumeurs raden aan een geur zo te dragen: spray een wolkje eau de toilette of -parfum in de lucht, en loop er aangekleed doorheen. Geuren beklijven namelijk langer op kleding dan op de huid. Alleen een olie breng je direct op je huid aan.

6. Wissel van geuren

Het is slim om om de paar dagen van geur te wisselen. Waarom? Je hersenen vangen een nieuwe geur op als prikkel: gevaar! Zo zorgen ze dat je je bewust blijft van geur. Na een paar dagen zonder rampspoed – er blijkt geen gevaar te zijn – neemt de prikkel af en ruikt je je geur niet of nauwelijks meer. Tijd voor een wissel!

8. Niet wrijven!

Parfum is een verhaal apart, en hoe meer je er vanaf weet, hoe beter je kunt kiezen. De Belgische journalist Sofie Albrecht schreef er een leerzaam boek over, dat je helpt betere keuzes te maken. Parfumwijzer geeft tips om te bepalen wat je graag ruikt en welke parfums geschikt voor je zijn. Het boek gidst je door de jungle die een parfumerie kan zijn, want over een parfum kan je veel meer zeggen dan dat het lekker ruikt. Wist je bijvoorbeeld dat je nooit je parfum mag ‘uitwrijven’ tussen je polsen? De wrijving en warmte laat de geur dan anders ruiken!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up