Dit is waarom je geen palmolie in je beautyproducten wilt

Palmolie wordt vaak gebruikt in cosmetische producten omdat het goedkoop, vegan en goed mengbaar is, maar het productieproces is heel slecht voor het milieu.

Vogue onderzocht voor het juli/augustusnummer wat minder schadelijke alternatieven zijn voor palmolie, zodat jij gemakkelijk duurzame beauty producten kan shoppen.

Palmolie is de perfecte vervanger van de dierlijke vetten die vroeger crèmes, shampoos en lipbalms zo lekker smeuïg maakten. Palmolie is vegan, geur- en smaakloos, maakt cosmetica lekker van textuur, voorkomt dat een product uitdroogt en bindt de verschillende ingrediënten. Palmolie komt uit de vruchten van de oliepalm. De opbrengst per hectare is relatief groot in vergelijking met bijvoorbeeld zonnebloem en sojaboon. Helaas zitten er nogal wat haken en ogen aan dit bestanddeel en dat is dan ook de reden dat Vogue voor het juli/augustusnummer op zoektocht ging naar minder schadelijke alternatieven.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Schade voor het milieu

De toegenomen vraag en het slecht beleid hebben ervoor gezorgd dat we nu wakker liggen van ontbossing, bosbranden, ontheemde orang-oetans en gifgrond. Alexandra Vosmaer van Forestwise zegt: ‘De manier waarop palmolie verbouwd wordt is niet natuurlijk en kan daarom niet eeuwig doorgaan. Monocultuur moet vervangen worden door gemixte gewassen en het liefst als agroforest, zoals het ook in de natuur gaat. Zo’n bos staat niet vol met alleen maar olievervangers, maar met van alles wat we nodig hebben. Het vraagt om een andere manier van denken en werken. Voor grote bedrijven is het moeilijk een omslag te maken, ze zullen het pas doen als er vraag komt naar biodiverse producten.’

'Er zijn meer dan 180 alternatieve benamingen voor palmolie.'

Als consument kun je proberen producten met niet-duurzame palmolie te laten staan. Geen sinecure. Milieujournalist en jurist Janneke Bazelmans (ze schreef het boek Verkapt) zegt: ‘Ik weet dat het moeilijk te achterhalen is waar palmolie in zit en dat de meeste winkels geen flauw idee hebben. Er zijn meer dan 180 alternatieve benamingen voor palmolie. Je zou dus echt contact moeten opnemen met de fabrikant en zelfs die weet het niet altijd. Die koopt bijvoorbeeld glycerine van een derde partij in, die van palmolie gemaakt kan zijn, maar ook van een andere stof.’

ferry van der nat  vogue nederland
Ferry van der Nat + Vogue Nederland

Stoppen is geen optie

Alles draait om het verschil tussen niet-duurzaam, duurzaam en biologisch. Palmolie is gezien de hoeveelheid land die nodig is om het te verbouwen wel duurzaam, helaas is de manier van produceren dat vaak niet. Helemaal stoppen met palmolie is geen optie, zeggen makers en afnemers, want dan zit iedereen in de industrie zonder inkomsten. Het moet gewoon anders. Biologisch is duurder, we moeten als consument dus bereid zijn iets meer te betalen.

'Voor duurzame, biologische palmolie worden geen chemicaliën gebruikt.'

Het Nederlandse bedrijf Natural Habitats produceert biologische palmolie, niet in Indonesië maar in Ecuador. Monique van Wijnbergen van Natural Habitats zegt: ‘Voor duurzame, biologische palmolie worden geen chemicaliën gebruikt en de productie is kleinschalig. Biologische palmolie wordt al mondjesmaat door cosmeticafabrikanten afgenomen en het zou mooi zijn als de rest zou volgen.’ Een van de afnemers van biologische palmolie is Dr. Bronner’s (via Holland & Barrett). En er is genoeg, zegt Van Wijnbergen. ‘Op de site palmdoneright.com staat een hele lijst merken die onze biologische palmolie al gebruiken.’

Eeuwenoude woudreuzen

De grote beautyfabrikanten zijn heus van plan iets te veranderen. L’Oréal, Coty en Estée Lauder geven aan samen te werken met de Roundtable On Sustainable Palm Oil, maar het schiet nog niet erg op. De intentie om duurzame palmolie te gebruiken is er, maar certificeren is nog bijna niet mogelijk. ‘Voor het bedrijf dat de afgeleiden van palmolie koopt, is het moeilijk te achterhalen wat voor soort olie is gebruikt. Maar er worden wel steeds vaker afgeleiden van duurzame palmolie gebruikt,’ meldt de Nederlandse Cosmetica Vereniging hoopvol op de site.

'Ook kunnen boeren er meer aan verdienen dan aan een oliepalmplantage.'

L’Oréal geeft aan al sinds 2014 de herkomst van de gebruikte palmolie en derivaten te kunnen terugvinden. Doel van L’Oréal is in elk geval vanaf dit jaar niets meer te maken te hebben met ontbossing en andere bijkomende problemen. Helaas schuift die deadline soms iets op. Volgens Forestwise zit de oplossing ’m in vetten uit natuurlijke bossen. Alexandra Vosmaer vertrok een paar jaar geleden naar het regenwoud op Borneo om te werken in een apenopvang. Met haar vriend zette ze er Forestwise op, dat hoogwaardige ingrediënten voor verzorgingsproducten maakt uit noten van woudreuzen die daar al eeuwen groeien. Er hoeft geen boom gekapt te worden voor de vetten die ze produceren. Ook kunnen boeren er meer aan verdienen dan aan een oliepalmplantage.

Zo draag je zelf bij

Maar wat kun jij doen? Bewuster kopen, onder meer. Lush maakt palmolievrije zeep en merken als Eco Minerals hebben palmolievrije cosmetica. Helaas zijn de vervangers van palmolie – zoals kokosolie – ook niet erg duurzaam. ‘Consuminder,’ zegt Vosmaer, ‘Weet wat je koopt. Ik hoop dat steeds meer mensen bereid zijn voor goede producten te gaan en zich steeds meer verbonden voelen met de achtergrond en oorsprong van producten.’

'Dat er snel iets moet veranderen, dát is inmiddels wel duidelijk.'

Net als bij vliegen zou je kunnen compenseren via merken die bomen planten (zoals Byron Bay), producten met biologische palmolie kunnen kopen (Dr. Bronner’s), óf per product zelf iets kunnen overmaken aan een Nederlandse organisatie als orangutanrescue.nl. Via social media je lievelingsmerk benaderen en vragen hoe het beleid is met betrekking tot palmolie, is ook een heel goed idee. Want dat er snel iets moet veranderen, dát is inmiddels wel duidelijk.

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up