Ontdek de verassende geschiedenis die schuilgaat achter de klassieke cat-eye

Van Dior en Chromat tot Chloé en Valentino, de cat-eye was op bij bijna elke Lente/Zomer 2021-show terug te zien. Tegenwoordig heeft bijna iedere make-upliefhebber z’n eigen interpretatie van de klassieke eyeliner truc – maar wat is de oorsprong?

De cat-eye is zonder twijfel een van de krachtigste make-up statements aller tijden. De zwoele, katachtige make-up go-to heeft z’n bekendheid te danken aan een hele reeks trendsetters, van Oud Egyptische koninginnen tot de make-up artiesten van de Dior, Valentino en Chloé Lente/Zomer 2021-shows. Van culturele tradities tot beroemde herinterpretaties van filmlegendes zoals Sophia Loren, Ava Gardner en Elizabeth Taylor, duikt Vogue in de fascinerende geschiedenis van de iconische cat-eye make-up look.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De oorsprong van de cat-eye

De cat-eye is een van de oudste make-up technieken in de wereld en is terug te dateren naar het oude Egypte (van 3100 v. Chr. tot 332 v. Chr.). De look zou beroemd gemaakt zijn door Nefertiti en Cleopatra, die mineralen zoals kopererts en malachiet gebruikten om zowel dikke lijnen van oog tot haarlijn als korte dunne lijnen parallel aan de wenkbrauw te tekenen. De stijl was ook populair onder de mannen, waaronder Farao Seti I.

queen nefertiti of egypt   portrait   of bust by thutmis 1360 bc
Culture ClubGetty Images

Volgens schoonheidshistoricus en medeoprichtster van het Makeup Museum Doreen Bloch werden kohl en mineralen om gezondheidsredenen gedragen. ‘Kohl heeft immunologische en antibacteriële eigenschappen die de gezondheid van de ogen ondersteunen en het felle licht van de zon verminderen,’ vertelt ze aan Vogue. ‘Dus de oude Egyptenaren, en dan met name de heersende klassen, gebruikten dit cosmetische middel voor hun gezondheid en tekenden de lijnen rond hun ogen om de werking te bevorderen.’ Monsters van Oud Egyptisch make-up die in het Louvre tentoongesteld werden, bevatten stikstofmonoxide, een stof die het immuunsysteem kan revitaliseren.

Een heropleving in 1920

In het Westen begint de geschiedenis van de moderne versie van de cat-eye in de jaren twintig. Toen droeg de baanbrekende Franse entertainer Josephine Baker de stijl tijdens haar bedwelmende voorstellingen. Ook combineerde actrices Louise Brooks en Greta Nissen de cat-eye met volumineuze wimpers en dunne wenkbrauwen voor hun rode loper verschijningen.

"De ontdekkingen van voorwerpen uit het oude Egypte in de jaren 1910 en 1920, zoals de buste van koningin Nefertiti, zetten stijlen en looks uit een vervlogen tijdperk weer in de schijnwerpers,' legt Bloch uit. 'Films zoals Cleopatra uit 1917 met Theda Bara in de hoofdrol lieten zien hoe een moderne superster de cat-eye droeg. Toen het gebruik van cosmetica normaler werd voor de doorsnee vrouw, werd de cat-eye ook populairder.'

josephine baker, 1928 1930
Keystone-FranceGetty Images

De interpretatie van iconen uit de jaren vijftig en zestig

De cat-eye was de style du jour in de jaren vijftig en zestig aangezien de look door vele vrouwen dagelijks werd gedragen. Deze versie van de make-up look was minder dramatisch dan die uit de jaren twintig. Zo droeg Pin-up icoon Hedy Lamarr zowel op het witte doek als eraf een subtiele cat-eye met een dunne lijn.

In de jaren vijftig werd make-up gecommercialiseerd en ontstond er een massaproductie van cosmetica. Rond die tijd kwam de eerste liquid eyeliner op de markt. 'Die ontwikkeling en het werk van make-up artiesten zoals Max Factor, Ben Nye en de Westmores die de cat-eye gebruikten voor Marilyn Monroe, Ava Gardner en Audrey Hepburn, zetten de toon voor een nieuw beauty tijdperk,' vertelt Goodwin, medeoprichtster van het Makeup Museum en celebrity make-up artiest.

portrait of audrey hepburn
Hulton ArchiveGetty Images

De cat-eye in muziek- en jeugdcultuur

De cat-eye veranderde weer in de jaren zeventig en tachtig toen de jeugdcultuur explodeerde met punks, goths, grunge liefhebbers en metal fans. Iedereen verwerkte de cat-eye in hun eigen stijl, waardoor de look weer een nieuwe interpretatie kreeg. Blondie zangeres Debbie Harry droeg een uitgeveegde cat-eye in de jaren tachtig, waarna haar fans en collega rocksterren zoals Pat Benatar de look overnamen.

Stijliconen Grace Jones en David Bowie speelden ook met de katachtige vormen en combineerde de cat-eye met nieuwe kleuren en gedurfdere blush vegen om hun look nog uitdagender te maken. Bowie stond erom bekend om Indiase kohl rond z’n ogen te gebruiken, waarbij hij liner langs z’n wimperrand aanbracht en het een beetje opveegde. ‘Ik heb altijd de weerzinwekkende behoefte gehad om meer dan menselijk te zijn,’ vertelde hij toen Rolling Stone vroeg naar zijn make-up techniek.

pin ups
Justin de VilleneuveGetty Images

Tegen de tijd dat het nieuwe millennium aanbrak, hadden cat-eye liefhebbers zich verdeeld over twee kampen. Amy Winehouse vergrootte de klassieke proporties met een dikke dramatische vleugel die voorbij haar wenkbrauw strekte. Andere beroemdheden zoals Lauren Conrad van de Amerikaanse reality TV-serie Laguna Beach kozen juist voor een subtielere versie.

lollapalooza 2007   show   day 3
Roger KisbyGetty Images

De catwalks en social media

Vandaag de dag proberen make-up artiesten zoals Pat McGrath, Fatima Thomas en Isamaya Ffrench de klassieke vorm weer te herdefiniëren voor een moderne generatie. Voor de Chloé Lente/Zomer 2021-modellen koos McGrath voor een smoky, zwoele, lange cat-eye die de onderste waterlijn verlengde. Fatima Thomas speelde voor de Chromat show juist met de duochrome neonkleuren kobaltblauw en groen.

Voor Dior creëerde Peter Philips een minimalistische look met toch een dikke lijn rond het gehele oog. Bij Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood gebruikte Ffrench overdreven wit-zwarte pigmenten waarmee hij een 80s-inspired cat-eye creëerde die tot de slaap doorliep. Make-up artiesten tillen de traditionele look naar een hoger niveau door het flexibeler te maken voor de stemming en stijl van de drager.

‘Het grootste verschil tussen de moderne cat-eye en de voorlopers is het feit dat vroeger de look status en conformiteit symboliseerde, terwijl nu juist het tegenovergestelde geldt,’ legt Goodwin uit. ‘De cat-eye van vandaag is veel diverser en kan zich aanpassen aan verschillende beauty subculturen.’

Shop Vogue's Beauty Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Make-up