Vogue
Dit onderzoek toont verhoogde kans op slokdarmkanker bij drinken thee en alcohol

beauty / Health & fitness

Dit onderzoek toont verhoogde kans op slokdarmkanker bij drinken thee en alcohol

Datum

Volgens Chinees onderzoek hebben personen die regelmatig hete thee drinken en ook regelmatig roken en/of alcohol drinken een verhoogde kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Het wetenschappelijke onderzoek, maandag gepubliceerd in Annals of Internal Medicine, heeft onderzoek gedaan onder meer dan 450.000 personen.

Gevaarlijke combinatie

Slokdarmkanker komt relatief vaak voor in China, en het land staat eveneens bekend om zijn grote theeconsumptie. In de wereld is slokdarmkanker de achtste meest voorkomende kankersoort, vaak met fatale afloop. Per jaar sterven er zo’n 400.000 mensen aan. Deelnemers aan het onderzoek werden gemiddeld 9,2 jaar gevolgd en moesten omschrijven of ze thee dronken, en zo ja, op welke temperatuur (zoals ‘warm’, ‘heet’, of ‘gloeiend heet’). Er werd geen direct verband gevonden tussen het drinken van hete thee en slokdarmkanker, maar de situatie veranderde wanneer de onderzoekdeelnemers hierbij ook rookten of alcohol dronken. Het ging hierbij om minstens één sigaret of 15 gram alcohol (1,5 glas) per dag.

Kankerverwekkende stoffen

De hete drankjes (boven de 65 graden Celcius) zouden ervoor zorgen dat de slokdarm gevoeliger wordt voor kankerverwekkende stoffen zoals alcohol en tabak. ‘Doordat het slijmvlies van de slokdarm door de warme drank geïrriteerd raakt, leidt dit mogelijk tot snellere vermenigvuldiging van de cellen,’ aldus kankeronderzoeker Neal Freedman tegen CNN. ‘Ook kunnen de hete vloeistoffen de barrièrefunctie van de cellen nabij de slokdarm schaden, waardoor het weefsel daar meer vatbaar wordt voor kankerverwekkende stoffen.’ Jun Lv, een van de hoofdauteurs van het onderzoek, vermeldt dat theedrinkers die niet veel roken of drinken waarschijnlijk niet van drankje hoeven te wisselen. ‘De beste preventie tegen slokdarmkanker is natuurlijk zowel geen tabak als overmatige hoeveelheden alcohol te nuttigen.’

Geeft de pil een verhoogde kans op borstkanker? Een gynaecoloog en epidemioloog geven antwoord op je vragen

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten