Vogue
In Gesprek met Olivier Echaudemaison

beauty / Interviews

In Gesprek met Olivier Echaudemaison

Datum
Auteur
Karen van Ede

Er zijn een paar make-up goeroes in deze wereld die je als beauty director van Vogue ontmoet móet hebben. Olivier Echaudemaison van Guerlain is er een van. Karen van Ede hing aan zijn lippen. Locatie: het Waldorf Astoria in Amsterdam.

Olivier Echaudemaison

Zijn bouwjaar is 1942, maar hij springt rond in de Waldorf-suite als een jonge man. En dat om half tien 's morgens. Ik krijg twee zoenen, twintig complimenten over mijn huid en dan gaan we het over hém hebben, één van de beroemdste visagisten van Frankrijk. Olivier Echaudemaison werkt al vanaf de jaren zestig in de mode industrie, en is nog volop in de running als visagist en creatief directeur van Guerlain, alwaar hij de dienst uitmaakt op de afdeling make-up. Een intuïtief man, vandaag van top tot teen in chic grijs, pretoogjes achter een designerbril. De bril met smokey glasses op de foto is zijn signaturebril, maar die heeft hij vandaag uit beleefdheid niet op.

Willy van Rooy

In de jaren zestig begon hij als zeventienjarige in de kapsalon van Alexandre de Paris. Hij raakte er gebiologeerd door modellen als Twiggy, maar ook de Nederlandse Willy van Rooy die veel werkte als model en mannequin voor Yves Saint Laurent. In de jaren zeventig deden modellen (toen covergirls genoemd) vaak nog hun eigen make-up voor een fotoshoot, want het vak visagist moest eigenlijk nog worden uitgevonden. Door mensen als Serge Lutens, die voor Dior werkte, en Olivier Echaudemaison, dus. De twee zijn tot op de dag van vandaag goede vrienden.

Twiggy

Echaudemaison was eerst kapper en haarstylist en leerde zichzelf min of meer het vak. Toen hij goed genoeg was ging hij voor de modebladen werken.

Grace Kelly, Sophia Loren, Ava Gardner, Jackie Kennedy en Romy Schneider, ze staan allemaal op zijn cv. Later ging hij beroepsmatig advies geven aan cosmeticahuizen, waaronder Estée Lauder. Vooral de texturen zijn verbeterd sinds de jaren zeventig, zegt hij, in die tijd was make-up nog stug en dik. 'We hadden ook beperkte kleuren,' herinnert hij zich. 'de make-up industrie was nog helemaal niet ingesteld op de mode. Ik kon in die tijd bijvoorbeeld geen mooie beige lipstick vinden. En dus stampte ik beige lippotloden fijn, die ik vervolgens mengde met vaseline.'

Sophia Loren

Sinds 2000 zwaait hij de kwast bij Guerlain, en moderniseerde hij de Terracottalijn, die deze zomer wel héél uitgebreid is met een heuse geur. Geen morsige poeders en kohl meer, maar ultrachique make-up waar Twiggy zo mee weg zou lopen. 

Trots is hij op zijn terracottapoeders, die ultrasmooth zijn, en waar een tintje roze aan werd toegevoegd zodat je er niet uit ziet als een kartonnen doos. Aan een tint voor de donkere huid wordt gewerkt, verzekert Echaudemaison me. Hij is vooral erg in zijn nopjes met de siliconenhoesjes voor òm de poederdoosjes, die deze zomer als gadget uitkomen. En met de nieuwe mascara, ook gepland voor deze zomer. Daarover later meer.

Grace Kelly

Echaudemaison blijft nog wel een paar jaar werken zegt hij, want zijn vak is fantastisch, en samen met zijn equipe heeft hij nog grootse plannen. Wist ik overigens dat François Nars door hem is opgeleid? Dan moet hij er vandoor, naar het Rijksmuseum om de Rembrandtexpo te bekijken. Maar eerst moet ik nog even zeggen welke producten van de concurrent ik fijn vind. 

Wat een heerlijke, nieuwsgierige man! Ik krijg verdraaid veel zin om achter hem aan te gaan, richting Rijksmuseum, en daarna naar Parijs, om lekker in zijn make-uplab rond te snuffelen. Wie weet een volgende keer.

In Gesprek Met Francesca Tolot

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten