Vogue
Geen lak aan je gezondheid? Ga voor 10-free nagellak

beauty

Geen lak aan je gezondheid? Ga voor 10-free nagellak

Datum
Auteur
Karen van Ede
Anne Menke, Vogue Nederland, juni 2014.

Het is vaak zo dat na een massale trend de minder leuke verhalen komen, denk maar aan quinoa, avocado en in dit geval: nagellak. We hebben en masse meegedaan aan de nail art trend, vervolgens voor effen kleuren of nudes gekozen en lakken nu braaf onze teennagels in modisch oudroze, groen, paars of zwart. Maar inmiddels is bekend dat nagellak in zijn 1.0 vorm niet bepaald goed is voor het milieu, de gezondheid en met name de gezondheid van je nagels.

Chemische stoffen in nagellak

Gellak, dat de nagel helemaal afsluit, kan zelfs voor een grote teleurstelling zorgen in de vorm van uitgedroogde, afbrokkelende stompjes. Boosdoeners in nagellak zijn bepaalde chemische stoffen, die soms worden aangeduid als The Big Three: tolueen, dibutylftalaat (de gewreekte weekmakers, kortweg DBP) en formaldehyde. Geen vrolijk gezelschap op je nagels, en gelukkig kwamen er  '3 free' nagellakken op de markt waarmee we onbezorgd dachten te kunnen lakken.

Effect op hormoonhuishouding

Maar het kon beter: 5free nagellak, waar formaldehyde resin en kampfer-a ook uitgehaald werden, twee irriterende stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. En nu worden in Amerika, nailpolishcountry bij uitstek, de eerste 8free nagellakken gesignaleerd. Daar is ook TPHP, ethyl tosylamide en xylene uitgegooid, omdat ze er van verdacht worden inbreuk te maken op de hormoonhuishouding. Als je er aan blootgesteld wordt tijdens het lakken, of doordat de stoffen door het nagelbed heen je lichaam binnenkomen. In Nederland zijn deze 8free lakjes nog moeilijk te vinden (tenzij je de 8free lak van byTerry kunt vinden, of aan de 10free salonnagellak van Amy Ling kunt komen, of die van Smith and Cult).

Faby

10Free nagellak

Nu het goede nieuws: het Italiaanse FABY heeft 10free nagellak in superveel kleuren en een Bio Base Coat, genoeg om je de rest van de zomer mee uit te leven. Ze zijn € 13 per stuk en ook in Nederland te koop via fabyshop.nl. En ze zijn vegan, en cruelty-free, dat laatste in overeenstemming met de Europese Richtlijnen.

Wat een opluchting!

Nars ontvangt hevige kritiek na statement over dierproeven

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten