Vogue
Doodmoe van HIIT? Waarom deze nieuwe, meer relaxte fitnessaanpak je beste vet verbrandende strategie voor 2017 is

beauty / Online Shopping Night Sports & Health

Doodmoe van HIIT? Waarom deze nieuwe, meer relaxte fitnessaanpak je beste vet verbrandende strategie voor 2017 is

Datum
Marc de Groot, Vogue Nederland, april 2016.

Als je een beetje geïnteresseerd bent in sport, kon je in 2016 niet om HIIT heen: hoge intensiteit interval training. Als het idee alleen je al doodmoe en moedeloos maakt is hier een plezante gedachte: het rustig aandoen in de sportschool (inderdaad het tegenovergestelde) blijkt nu de sleutel te zijn tot succes op het gebied van vetverbranding. Vaarwel spinsessies en bootcamplesjes met strenge drillmeesters, welkom een positieve en effectieve manier om fit te worden in 2017. Het meer vriendelijke alternatief komt in de vorm van LISS - een counterintuïtief, op cardio gebaseerde benadering van sport waarbij het allemaal draait om less is more, en waarvan de effecten die van heftige sportmethodes zoals HIIT benaderen.

Van HIIT naar LISS

Maak kennis met LISS: lage intensiteit steady state, eveneens een cardio workout die vraagt om zo 30 tot 60 minuten sporten op 60 procent van de maximale hartslag inspanning. LISS werd voor het eerst zo genoemd door fitness-sensatie Kayla Itsines en haar vriend en personal trainer, Tobi Pearce. Voorstanders stellen dat een gelijkmatig tempo voor een langere periode van tijd gewichtsverlies triggert, bloedtoevoer stimuleert en de verdeling van zuurstof over cellen bevordert. Het is ook veiliger, met minder druk op je gewrichten en knieën en een lagere kans op letsel. Klinkt het je iets te mooi om waar te zijn? Het is puur logica: als hoge intensiteit interval trainen op moordend hoog tempo caloriën verbrandt, zie LISS dan als een lager pitje waarop je energie verbrandt zelfs als je je workout beëindigt zonder doordrenkt te zijn van zweet. Het beste voordeel van LISS is waarschijnlijk dat het gemakkelijker is, met eindeloos veel opties waarop je het kunt uitvoeren. Ga buiten in de natuur powerwalken (ook goed voor je peace of mind), joggen, op zijn oud-Hollands fietsen en zwemmen. Wie zich naar zijn geliefde sportschool begeeft na een voordelig abonnement te hebben genomen tijdens Vogue Online Shopping Night begeeft zich naar bijvoorbeeld de roei- of loopmachine – die vaak is uitgerust met een monitor zodat je dat gestage tempo in de gaten kunt houden.

Silver Linings Playbook

Samen sporten?

Als je bovendien gemaakt bent voor een relaxte workout, dan zal je sporten met de LISS methode ook langer volhouden en dus daadwerkelijk resultaat zien aan het einde van de rit. In een onderzoek gepubliceerd in 2015 in de Journal of Sports Science and Medicine bleek dat lagere intensiteit workouts fijner worden bevonden dan het HIIT alternatief, ook al kost dit meer tijd. Het meest veelbelovend is weliswaar het langetermijn potentioneel van het minder intimiderende LISS regime voor wie vastbesloten is fit te worden in 2017. Nog een voordeel: het is een socialere manier van sporten. Met LISS kun je gemakkelijk een gesprek gaande houden, en er dus een sportdate van maken met bijvoorbeeld een goede vriendin. Wellicht ook samen met je zus, vriendin of vriend een abonnement afsluiten bij een van Vogue’s top 5 gyms?

Vogue Online Shopping Night

Vogue Online Shopping Night, op woensdag 25 januari, komt vast als geroepen: aan het begin van 2017 wil je je lichaam wellicht opschonen en weer in shape geraken zodat je fysiek en mentaal weer helemaal bij bent. Dit halfjaarlijkse one-day-shopping event geeft je deze keer fikse kortingen op de beste sportscholen, waaronder Rocycle (33% korting), David Lloyd (2 weken sporten voor €2), HIGH45 (20% korting) en Robby Nelson (20% korting). De acties zijn eindeloos; op sportwear- en gear, spabehandelingen en dus bij de gym. Laten we juist daarom kijken wat anno 2017 écht werkt qua sporten. Wat blijkt? Op je dooie gemak in de sportschool aan de slag gaan blijkt de beste vetverbrandende strategie van nu.

Op woensdag 25 januari krijg je tijdens Vogue Online Shopping Night - Sports & Health fikse kortingen op tal van sportschool abonnementen, spabehandelingen, sportwear en -gear. Zet een reminder in je agenda voor woensdag 25 januari, van 12:00 – 00:00u.

Van comfort food tot dieet hypes die je achter je mag laten: de top food searches volgens Google

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten