Prinses Amalia: wat je wil weten over de toekomstige koningin

Van haar middelbare school en studiekeuze tot haar gevoel voor mode en voorbereiding op het koningschap.

Op 7 december 2003 werd ze geboren: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, of zoals we haar in de volksmond noemen: prinses Amalia. Als oudste van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is ze de troonopvolger van haar vader, koning Willem-Alexander. Maar tot het zover is, leeft ze haar koninklijke leven zo gewoon mogelijk. Wij zetten op een rij wat je wil weten over onze toekomstige koningin.

Wonen en naar school in Den Haag

De Prinses van Oranje werd geboren in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag, haar thuisstad. Het gezin trok in december 2018 na vijftien jaar uit Villa Eikenhorst te Wassenaar en verhuisde naar paleis Huis ten Bosch, in Den Haag. In diezelfde plaats gaat Amalia ook naar school, naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. De prinses zit inmiddels in het laatste jaar van haar vwo-opleiding, en dat betekent dat ze in mei haar eindexamen doet.

In het verleden gingen de geruchten de ronde dat de prinses de school in Den Haag zou vervangen voor een middelbare school in China. Verschillende media meldden in 2018 dat Amalia vermoedelijk in de voetsporen van haar vader zou treden door te verhuizen naar het Aziatische land en te gaan studeren aan het United World College, een prestigieuze internationale school. Haar vader maakte echter snel korte metten met die geruchten. Zo noemde hij het een 'onzinverhaal'.

Amalia door de jaren heen
Amalia op haar eerste middelbare schooldag
Bruno Press

Het studentenleven

Zodra prinses Amalia haar vwo-diploma op zak heeft, zal ze naar alle waarschijnlijkheid niet direct het studentenleven instappen. Van haar ouders mag ze eerst een tussenjaar nemen om de wijde wereld in te trekken, zo vertelden ze tijdens de jaarlijkse zomerfotosessie in 2020. Al hoewel dat niet zeker is zolang COVID-19 nog niet internationaal onder controle is. Welke opleiding de prinses daarna wil gaan volgen, heeft ze nog niet besloten al dan niet bekendgemaakt, maar de kans is groot dat ze gaat studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden.

In Leiden studeerde namelijk niet alleen haar vader, maar ook haar oma prinses Beatrix en diens moeder prinses Juliana. Ondanks dat het merendeel van de koninklijke familie in Leiden ging studeren, is het echter niet volledig uitgesloten dat Amalia voor een andere stad kiest. Dat deed haar oom, prins Friso, de wijlen broer van Willem-Alexander ook. Hij studeerde in Delft.

In de voetsporen van haar vader

Als de eerste in lijn van de troonopvolging staat Amalia's leven natuurlijk ook in het teken van het koningschap. Als de zeventienjarige prinses enigszins in de voetsporen van haar vader treedt, zal ze zich hoogstwaarschijnlijk pas na haar studie in het openbaar profileren en officiële taken – denk aan lintjes, boompjes, openingen en vergaderingen – van haar vader gaan overnemen. Dat betekent echter niet dat de prinses tot die tijd niet op de voet door de media wordt gevolgd. En dan niet alleen in Nederland.

Amalia door de jaren heen
Amalia met haar vader koning Willem-Alexander bij het jaarlijkse paardensportevenement Jumping Amsterdam in de RAI, haar eerste officiële verschijning naast haar vader
Getty Images

Gevoel voor mode

Ook in het buitenland is men namelijk fan van onze prinses. Vooral in Duitsland is Amalia een enorme hit. Dat werd voor het eerst goed duidelijk toen de Oranjes in 2019 in Lech waren voor hun jaarlijkse skivakantie met de hele familie. Tijdens het persmoment was het niet de altijd stijlvolle koningin Máxima die er voor de Duitse pers uitspong, maar 'onze' Amalia. Zo noemde het Duitse blad Bunte haar zelfs 'een model'. Haar looks heeft de prinses dus internationaal al op de kaart gezet, maar ook met het modegevoel van de tiener zit het wel goed. Die heeft ze duidelijk van haar moeder koningin Máxima geërfd.

prinses-amalia-lech-2019
Prinses Amalia met haar zusjes en ouders in Lech, Oostenrijk, in 2019.
Getty Images

De komende jaren

Vanaf haar achttiende, dat is vanaf 7 december, neemt Amalia zitting in de Raad van State en ontvangt ze jaarlijks een grondwettelijke uitkering van zo'n anderhalf miljoen euro per jaar (waarvan ongeveer tweehonderdvijftigduizend euro kan worden gezien als zakgeld). Vanaf dat moment zal de prinses vermoedelijk ook vaker – wellicht opnieuw samen met haar vader – te zien zijn in het openbaar. Maar tot die tijd waken haar ouders voor haar 'normale jeugd'. Want zoals Willem-Alexander eens zei: 'Als Amalia geen normale jeugd kan hebben, falen wij als ouders.'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity