Happy 80th Vivienne Westwood! Dit is waarom de' fashion queen of punk' zo geliefd is

Lees hier waarom Vivienne Westwood meer is dan alleen een bekende Britse modeontwerpster.

Opgroeiend als dochter van een schoenmaker en een katoenspinner, had Vivienne Westwood altijd al een gevoel voor mode. Inmiddels is ze al zo'n veertig jaar een van de grootste modeontwerpers ter wereld en maakt ze niet alleen fashion statements, maar maakt ze zich ook hard voor het klimaat en mensenrechten. Vandaag wordt Vivienne tachtig jaar en dit is waarom we zo dankbaar zijn voor iemand als Westwood.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
vivienne westwood vroeger
Vivienne in Seditionaries in de jaren tachtig
shutterstock
vivienne westwood
Vivienne in protest tegen olie fracking in 2018
shutterstock

Typisch Vivienne Westwood

De iconische look van Vivienne spreekt alleen al boekdelen. Al tachtig jaar lang herkennen we de iconische vrouw niet alleen door haar modeontwerpen en activisme, maar ook om haar look kun je simpelweg niet heen. Vanaf ze haar ouderlijk huis verliet tot de dag van vandaag, herkennen we Vivienne aan haar kenmerkende make-up look. De felgekleurde eyeliner, die in een scherpe boog over haar ooglid is getrokken, in combinatie met de lippenstiften en lipliners in alle kleuren van de regenboog (waar ze af en toe ook haar wenkbrauwen mee inkleurt) zijn een perfecte weergave van Viviennes persoonlijkheid.

vivienne westwood
Vivienne backstage tijdens Londen Fashion Week in 2017
Ian GavanGetty Images

Queen of Punk

Vivienne presenteerde haar allereerste show in 1981, en die heette, jawel, The Pirate Collection. Vanaf dat moment werd Vivienne alleen nog maar groter binnen de modewereld, met dank aan haar onconventionele modeontwerpen. Samen met de excentrieke Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, bij wie ze de liefde vond nadat ze haar eerste man Derek Westwood na drie jaar huwelijk verliet, ontwierp ze de meest hysterische punk ontwerpen, van t-shirts tot broeken bewerkt met veiligheidsspelden en fietskettingen, die ze in hun SEX boutique verkochten. Niet zonder resultaat, want menig Vivienne Westwood-items zijn terug te vinden in het New York Museum of Modern Art.

sex boutique vivienne westwood
SEX Boutique 1972
Shutterstock
pirates collectie vivienne westwood
Herfst/Winter 1981-collectie Pirates
Getty Images

No limits voor Vivienne

Alhoewel Vivienne en Malcolm op een dreamteam leken, verlieten ze elkaar in 1983. Vanaf toen ging Vivienne all out op modeterrein. Ze verkende elke stijl, en daarnaast ook elke versie van zichzelf. De rococo- en geruite prints zijn inmiddels kenmerkend voor haar stijl, gepaard met de sterke politieke statements die ze maakt met haar modeshows. Van het Sex and the City-moment waarin Carry Bradshaw een Vivienne Westwood-trouwjurk droeg tot de onmisbare met spikes bewerkte killer heels met torenhoge platforms, Vivienne Westwood is inmiddels een onmisbaar modefenomeen. Samen met haar 25 jaar jongere man Andreas Kronthaler verovert ze de wereld.

vivienne westwood en andreas
Vivienne en haar man Andreas
shutterstock
naomi campbell met vivienne westwood hakken
Naomi Campbell in killerheels tijdens VW-show in 1993
shutterstock

Grande dame

Maar naast haar grote succes in de modewereld, maakt de inmiddels tachtigjarige vrouw zich hard om de wereld te beteren. Iets wat haar minstens zo belangrijk maakt. Naast alle keren dat Vivienne meeliep in demonstraties en protesten, bakken met geld doneerde aan goede doelen, werd ze niet voor niets in 1992 door het Britse koningshuis benoemd tot The Most Excellent Order of the British Empire en in 2006 tot Dame Commander of the Order of the British Empire. Vivienne bewijst dat leeftijd écht maar een getal is en dat je nooit te jong bent om een verschil te maken of van het leven te genieten. Happy birthday Vivienne!

andreas kronthaler voor vivienne westwood
Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood ready to wear Herfst/Winter 2015
Marcus Tondo

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity