Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig bij besloten Dodenherdenking op de Dam

Het koningspaar woonde de ceremonie in besloten kring bij.

koningin maxima op de foto met koning willem alexander tijdens de dodenherdenking op 4 mei
Koen van Weel / ANP Foto

Door heel Nederland werd op 4 mei stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereld Oorlog tijdens de Nationale Dodenherdenking. De landelijke herdenking vond ook dit jaar weer plaats op de Dam in Amsterdam, hoewel net zoals vorig jaar wederom zonder publiek. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren wel aanwezig bij de ceremonie, samen met zo'n honderd genodigden.

Nationale Dodenherdenking 2021

De Nationale Herdenking begon vanavond met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk in onze hoofdstad, waar verschillende voordrachten werden gehouden onder begeleiding van het Metropole Orkest. Zo hield schrijver Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe en verzorgde sopraan Sopraan Laetitia Gerards een optreden.

Dit artikel gaat verder onder de video.

Zien: de beste looks van koningin Maxima

Daarna vervolgde de herdenking buiten op de Dam, waar om 20.00 uur, net zoals in heel Nederland, het Nationale stiltemoment plaatsvond. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima legden een krans neer bij het herdenkingsmonument, net zoals Nederlandse scouts die dat deden in de naam van overlevenden. Ook hield de 19-jarige Amara van der Elst een bijzondere spoken word-voordracht en gaf André van Duin een toespraak.

Máxima in een ingetogen, zwarte look

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gingen traditiegetrouw gehuld in het zwart tijdens de herdenking. Máxima droeg een lange wollen mantel met een zwarte jurk, gecombineerd met een zwarte hoed, tas en een bijzondere diamanten broche. Hoewel de kledingkeuze ondergeschikt is aan de herdenking, tonen de koning en koningin met deze bewust gemaakte keuze dat ze in solidariteit staan met alle slachtoffers.

koningin maxima in een zwarte mantel bij de dodenherdenking
ANP Foto
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima