Vogue lanceert een exclusieve Special Edition die in het teken staat van 'onze' Koningin Máxima. ‘Máxima Our Queen is een ode aan de stijlvolle Nederlandse koningin die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. De eerste pre-orders ontvangen een exclusieve GASSAN armband gemaakt van edelstaal cadeau. De armband is inmiddels uitverkocht maar de exclusieve Special Edition is nog steeds te bestellen. Probeer ook Vogue's unieke 'Máxima Our Queen' filter op Instagram in de effectengalerij.

BESTEL VOGUE'S MÁXIMA SPECIAL EDITION HIER

Geholpen door haar charisma, pragmatisme en enorme werkethos veroverde een eigengereide blondine uit Buenos Aires met zichtbaar plezier en ogenschijnlijk gemak een lange rossige prins en zijn ‘bleke volk aan de Noordzee’. Maar er is nog een bepalende factor. ‘Máxima wordt vaak gezien als de afgeleide van de mannen in haar leven: haar vader, haar echtgenoot. Maar ze is gevormd door vrouwen.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Alle ogen op Máxima

''Máxima! Máxima' Iedereen roept altijd om Máxima,' vertelt royalty verslaggever Rick Evers. ‘Dat zal soms best vervelend zijn voor de koning en de andere familieleden.’ Voor zijn recent verschenen boek met de veelzeggende titel Máxima – Meer dan Majesteit dompelde hij zich onder in haar leven ‘om te laten zien wat er schuilgaat achter de stralende lach’.

‘Ze kan heel goed mensen op hun gemak stellen, of het nu een bobo is of een klein verlegen meisje. De mensen die té graag willen, kan ze prima op afstand houden; de meer verlegen types haalt ze naar voren. Economische, financiële en maatschappelijke thema’s hebben haar oprechte interesse, dat zie je.’ Daarom is ze zo perfect voor het koningshuis en de BV Nederland. ‘Met haar wordt de monarchie die vaak onder druk staat, gesanctioneerd.’

Het artikel gaat verder onder deze video.


Vergaan van de heimwee

Is dat charisma aangeboren? Is die présence haar met de paplepel ingegeven? Die lach spontaan of gecultiveerd? Zijn die interesses in maatschappelijke en financiële vraagstukken geveinsd of echt? En was ze nou in de wieg gelegd om een it-girl te worden of voor een glanzende maatschappelijke carrière?

Onlangs werd het eerste deel van de biografie over onze koningin gepubliceerd, Máxima Zorreguieta – Moederland. Liever spreekt de schrijver, econoom en journalist Marcia Luyten, van een ‘biografische schets’, omdat het Koninklijk Huis archief en de persoonlijke documenten van Máxima gesloten voor haar bleven. Wel sprak Luyten met 137 vrienden, familieleden en voormalige collega’s.

'Hoe kun je gelukkig zijn in een leven als dit, als je zo gehecht bent aan je eigen autonomie?'

'Ik dacht: hoe kun je gelukkig zijn in een leven als dit, als je zo gehecht bent aan je eigen autonomie? En hoe kun je ooit aarden tussen zo’n bleek volk aan de Noordzee, als je dat heerlijke leven in Buenos Aires kent? Dan moet je toch vergaan van de heimwee? Dat bleek een grote misvatting. Iedereen die ik sprak, zei: nee, ze mist haar oude leventje totaal niet. She blended in perfectly,’ vertelt Luyten. 'Wat je ziet is een koningin die met zichtbaar plezier en ogenschijnlijk gemak haar rol vervult.'

Máxima's schijnbare tegenstrijdigheden

Als puber is ze slordig en chaotisch, altijd alles kwijt, tot wanhoop van haar ordelijke, elegante, super strenge, veeleisende moeder Maria Zorreguieta. Luyten schetst een beeld van een Argentijnse Joop ter Heul: wild en onhandig. Máx houdt van paardrijden, zwemmen en volleybal, ze is competitief en beresterk. Tijdens tikkertje spelen knalt ze tegen een deur aan en verliest een tand. Bijna altijd vrolijk en voor alles in. ‘Gamba’ noemt haar broer Martín haar; enthousiast en energiek.

‘Enerzijds is ze chaotisch, ongereguleerd, wild; anderzijds is ze perfectionistisch en pragmatisch.'

Het interessante aan Máxima, vindt Luyten, is dat ze veel schijnbare tegenstrijdigheden lijkt te verenigen. ‘Enerzijds is ze chaotisch, ongereguleerd, wild; anderzijds is ze perfectionistisch en pragmatisch. En wat ik heel fascinerend vind: ze kan heel rationeel, als een buitenstaander bijna, naar zichzelf kijken – hoe opereer ik? Hoe zou ik willen opereren? Hoe bereik ik dat?’

Uitgaan, vriendjes, geld verdienen

Na zeven jaar haalt ze haar economie bul met gemiddelde cijfers aan de Universidad Católica Argentina en besluit ze haar geluk te gaan beproeven in New York. Bij de bank in Buenos Aires kwam ze altijd als laatste binnenzeilen, vaak nog met de mascaravegen onder haar ogen van een wilde nacht ervoor. Maar in New York transformeert ze zichzelf in een ware professional. Ze vindt binnen een maand een huis en baan, en maakt razendsnel carrière binnen het bankwezen. Ze zet een muur tussen werk en privé.

Haar collega's denken dat ze op zaterdag rolschaatst in het park en galeries bezoekt en op zondag veel slaapt om zich weer op te laden. Ze hebben geen idee dat Máxima zich hartstochtelijk in het uitgaansleven heeft gestort en een jetsetleventje leidt. Vaak vliegt ze voor het weekend even heen en weer naar Buenos Aires of Europa. Een fantastische tijd, met één smet: een prins komt niet voorbij gegaloppeerd.

Prins Willem-Alexander

Tot april 1999, wanneer ze op een feest in Sevilla met een lange rossige man de tango danst. Een prins die niet in haar plannen past, maar voor wie ze toch binnen een paar maanden zwicht. En dan blijkt al snel dat het prinsessenbestaan haar past als een handschoen, en dat ze geknipt is voor een glanzende hoofdrol als koningin.

Lees het hele artikel 'The Máxima Factor' van José Rozenbroek in Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'.

Bestel hier Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'