Zo zag Máxima's leven eruit vóórdat ze lid werd van de Nederlandse koninklijke familie

Van een jetsetleventje tussen New York en Buenos Aires tot een tango met die rossige prins.

Vogue lanceert een exclusieve Special Edition die in het teken staat van 'onze' Koningin Máxima. ‘Máxima Our Queen is een ode aan de stijlvolle Nederlandse koningin die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. De eerste pre-orders ontvangen een exclusieve GASSAN armband gemaakt van edelstaal cadeau. De armband is inmiddels uitverkocht maar de exclusieve Special Edition is nog steeds te bestellen. Probeer ook Vogue's unieke 'Máxima Our Queen' filter op Instagram in de effectengalerij.

BESTEL VOGUE'S MÁXIMA SPECIAL EDITION HIER

Eerst even over Máxima's familie: Máxima, in 1971 geboren, is dochter van María en Jorge Zorreguieta. De familie Zorreguieta en Cerruti, de familie van moederszijde, behoorden tot de gegoede middenklasse in Argentinië, een land met een standensamenleving. In de familie was sociale ambitie, ook al werd dat nooit uitgesproken, het toverwoord. Voor María was het vanzelfsprekend haar kinderen te groomen naar de mores van de upper class.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Fake it till you make it

Dure scholen, dure vakanties, abonnement op de opera, maar geld was niet oneindig voorradig zoals in de families van de grootgrondbezitters om hen heen. Ze leefden boven hun stand en moesten prudent met hun geld omgaan. Dat ging goed dankzij moeder Zorreguieta, die een ongelooflijk goede manager was en die de eindjes aan elkaar wist te knopen.

Máxima's jeugd

Vanaf haar tweede gaat Máxima naar de Maryland Jardín de Infantes, waar de peuters Engels moeten spreken en worden klaargestoomd voor een van de begeerde privéscholen. Als ze bijna zes is, sturen haar ouders haar naar het prestigieuze Northlands College, de allerbeste school voor de dochters van de elite. Elke maand wordt er duizend dollar schoolgeld afgetikt, exclusief lunchgeld.

Elke ochtend om zes uur op, schooluniform met Schotse kilt aan, ontbijt met Nesquik en toast, om zeven uur in de auto of de bus naar school. Lange dagen in de banken, sporten in schoolverband, vaak pas bij zeven weer thuis. En dat twaalf jaar lang. Ze maakt hier vriendinnen voor het leven. Met meisjes uit gegoede families die in de winter met elkaar optrekken op de skipistes van de Andes en in de lange zomermaanden op de stranden van het mondaine Punta of Brazilië, en die elkaar over en weer uitnodigen in hun buitenhuizen met paarden en zwembaden. Máxima kan hen niet inviteren, hun boerderij is een echte farm en geen buitenhuis.

Stevige puber met schuiten van voeten

Als puber is ze slordig en chaotisch, altijd alles kwijt, tot wanhoop van haar ordelijke, elegante, super strenge, veeleisende moeder. Máx houdt van paardrijden, zwemmen en volleybal, ze is competitief en beresterk. Tijdens tikkertje spelen knalt ze tegen een deur aan en verliest een tand. Bijna altijd vrolijk en voor alles in. ‘Gamba’ noemt haar broer Martín haar; enthousiast en energiek. Op haar zestiende is ze uitgegroeid tot een stevige puber van 1,76 meter en met schuiten van voeten. Ze is de enige van haar vriendinnen die nooit een vriendje heeft – geen Argentijnse macho die het in zijn hoofd haalt om uit te gaan met een meisje dat een halve kop groter is en schoenmaat 42 heeft.

Orderlijkheid boven alles

Het is veelzeggend over het milieu waarin Máxima opgroeit. Thuis wordt ze gedrild door haar moeder die van haar eist dat ze haar leven strak organiseert – voor María gaat ordelijkheid boven alles. Langzaam worden de scherpe kantjes van haar karakter bijgevijld. Als haar moeder haar teveel wordt, huilt Máx uit bij haar vriendinnen of haar stoere tante Marcela, die jaren later uit de kast komt – geen gewoonte in deze kringen.

Van kleins af aan werkt ze aan een betere versie van zichzelf, al lijdt ze niet bepaald aan verlegenheid of onzekerheid. Als achtjarige stapt ze af op de zakenvrienden van haar vader om haar Engels te oefenen, op feestjes en partijen speelt ze onbevangen gitaar en zingt ze een liedje van Mercedes Sosa – ongebruikelijk in haar milieu om je zo in het middelpunt te plaatsen. Op haar tiende stelt ze een contract op waarin ze belooft minder dulce de leche te eten – het gevecht met de kilo’s loopt als een rode draad door haar leven.

Uitgaan, vriendjes, geld verdienen

Wanneer ze economie gaat studeren aan de Universidad Católica Argentina besluit Máxima dat het klaar moet zijn met haar getob overhaar figuur en postuur. Ze valt kilo’s af, gaat fier rechtop lopen, trekt slingbacks met hakken aan. Omdat papa niet meer het torenhoge collegegeld kan ophoesten, moet ze naast haar studie werken. Via via krijgt ze al snel haar eerste baantje bij een bank. Gaandeweg raakt haar studie op de achtergrond – liever houdt ze zich bezig met uitgaan, vriendjes, geld verdienen. Na zeven jaar haalt ze haar bul met gemiddelde cijfers.

Basta

Dat Máxima zo resoluut van rol kan wisselen, blijkt ook als ze besluit haar geluk te gaan beproeven in New York. Bij de bank in Buenos Aires kwam ze altijd als laatste binnenzeilen, vaak nog met de mascaravegen onder haar ogen van een wilde nacht ervoor. Ze schopte haar schoenen uit, belde met vrienden, kletste met zakenrelaties over vakanties en vliegvissen. Maar in New York transformeert ze zichzelf in een ware professional.

Ze vindt binnen een maand een huis en baan, en maakt razendsnel carrière binnen het bankwezen. Ze zet een muur tussen werk en privé. Haar collega’s denken dat ze op zaterdag rolschaatst in het park en galeries bezoekt en op zondag veel slaapt om zich weer op te laden. Ze hebben geen idee dat Máxima zich hartstochtelijk in het uitgaansleven heeft gestort en een jetsetleventje leidt met vriendinnen en vriendjes. Vaak vliegt ze voor het weekend even heen en weer naar Buenos Aires of Europa.

De prins en de tango

Tot april 1999, wanneer ze op een feest in Sevilla met een lange rossige man de tango danst. Een prins die niet in haar plannen past, maar voor wie ze toch binnen een paar maanden zwicht. En dan blijkt al snel dat het prinsessenbestaan haar past als een handschoen, en dat ze geknipt is voor een glanzende hoofdrol als koningin.

BESTEL VOGUE'S MÁXIMA SPECIAL EDITION HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima