'The private life of a queen': hoe is Máxima achter gesloten deuren?

Hoe is Máxima thuis in de privévleugel van Huis ten Bosch, als ze even koningin af is?

Vroegen velen zich in september 1999, toen de eerste beelden van de Argentijnse schone in de Nederlandse pers opdoken, af wat die knappe, blonde en wild dansende latina toch zag in onze verre van swingende Haagse Harry, én een beloofde toekomst in een braaf keurslijf; inmiddels hebben we haar begrepen. Het lijkt steeds leuker te worden om Máxima te zijn. Drie gezonde, blozende dochters, de jaloersmakende, door Mariska Dietz ingerichte werkkamer met het palmenbehang en weelderige boeketten, de bronzen beelden gemaakt door haar schoonmoeder, het vakantiehuis met twee zwembaden, de Wajer 55-sportboot, al lurkend aan de champagne horizontaal reizen met het regeringstoestel én een bomvolle zolder vol couture en prêt-à-porter.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

‘Máxima betekent alles voor mij'

Zijn we de hoofdprijs nog vergeten: een man die haar op handen draagt en haar laat stralen. ‘Máxima betekent alles voor mij,’ zei Willem-Alexander aan het einde van het NOS-interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn vijftigste verjaardag in 2017. ‘Mijn geluk thuis, mijn kinderen, álles heb ik dankzij haar. Maar ze is ook nog eens een maatje en een sparringpartner. Ze is kritisch, erg zorgzaam, maar ook vergevingsgezind als ik af en toe nukkig ben.’

Lees hier hoe het sprookje begon tussen Máxima en Willem-Alexander.

Paleis Huis ten Bosch

Sinds twee jaar woont het gezin op Paleis Huis ten Bosch. Daartoe werd het volledig verbouwd, muren eruit geramd waardoor het een opener en moderner karakter kreeg. De prinsessen hebben er een eigen mediaroom aan de tuin. Wordt Máxima thuisgebracht door haar chauffeur en beveiligers, dan slaat ze linksaf waar zich om de hoek de voordeur bevindt naar de privévertrekken. Voor de lockdown was het er een zoete inval van vrienden en vriendinnen en het toneel van vele slaapfeestjes, ruimte zat.

Máx is een normale moeder

De Oranjes vormen een muzikaal gezin. Máxima speelt gitaar en zingt en al haar dochters spelen piano, al dan niet meer. En ja, Máxima gaat op feestjes zelf met de bitterballen rond, sluit zelfs enthousiast aan in de polonaise, houdt van dansen, spelletjes, kaarten, borduren om te ontspannen – ja heus – en ze vertelde wereldkampioen Rico Verhoeven dat ze af en toe kickbokst. Voeg daarbij nog het feit dat ze luizenmoeder is geweest en als schoolpleinwacht dienst deed, en het lijkt net een normaal gezin.

Croissants, de vaatwasser en boodschappen

Een doodnormaal gezin dus. Hoewel, Máxima smeert zéker niet de croissants ’s ochtends, weet Evers; het ontbijt wordt klaargezet door het personeel. En dat ze zelf de vaatwasser in- en uitruimt, is ook geen geloofwaardig scenario. Toen het Jeugdjournaal in 2002 op bezoek ging bij het koppel op Kasteel Drakensteyn, maakten ze vooral veel gebruik van de magnetron, zo vertelde Willem-Alexander. Maar de tijden zijn veranderd. Volgens koningsdeskundige Marc van der Linden komt Máxima in skioord Lech regelmatig in de Spar tegenover het hotel, om boodschappen te halen en daarna zelf te koken. Alexander hield als kind al van spruitjes, Máxima zei tegen het Jeugdjournaal kroketten heerlijk te vinden, al lijkt het – gezien haar figuur – onwaarschijnlijk dat ze vaak naar de airfryer grijpt.

Máxima's dieet

De koningin zou het New Fysic-dieet volgen, zo wordt gezegd. Een van haar geheimen: ’s ochtends een eetlepel appelazijn, eveneens goed tegen ziektekiemen, tip van mama Zorreguieta. De koningin bepaalt het menu tijdens staatsbanketten, toetjes bevatten vaak veel chocolade, maar zelf eet ze er nauwelijks van. Haar couturejurken zijn op haar lichaam gebeeldhouwd, elke centimeter extra is funest. Al in haar jeugd was ze verzot op zoetigheden, met name dulce de leche, Argentijnse karamelroom van gecondenseerde melk. Soms lepelde ze een heel blikje leeg.

Lees het hele artikel 'The private life of a queen' van Fiona Hering in Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'. Het nummer ligt nu in de winkel en kun je hier online bestellen.

Bestel hier Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima