Royals & Dogs, de oneindige love affair tussen honden en het hof

Van Corgi Queen Elizabeth tot hondenvriend Willem-Alexander.

De kleine Queen Elizabeth koos ooit voor de puppy met het langste staartje –‘dan kunnen we goed zien of hij vrolijk is of niet’ – en dalmatiër Cleo was zo dol op baasje Claus dat ze haar leven waagde om bij hem in de buurt te zijn. Honden, wat zijn ze toch geliefd aan het hof.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sunny & Zorro

‘Vandaag is het dierendag! Dit zijn Luna, Nala en Skipper, de honden van koning Willem-Alexander en zijn gezin’, is er op 4 oktober 2020 te lezen bij een foto van drie zwarte labradors op het Instagram account van het Koninklijk Huis. Luna is de jongste van het stel, ze is een dochter van Nala en werd in de zomer van 2018 geboren. Willem-Alexander en Máxima hebben altijd al een grote liefde gehad voor dit ras – aan de vooravond van hun huwelijk liet het paar zich al fotograferen met hun gele en zwarte labradors Sunny en Zorro. De honden zijn volwaardige familieleden en worden regelmatig meegekiekt tijdens officiële fotomomenten.

Freek van den BerghGetty Images

Joris

Hond Joris, hier met peuter prins Willem-Alexander, is een heuse beroemdheid. Beatrix kiest de pup uit een nestje van negen. Ze wil een reu en als ze hem ziet, zou ze gezegd hebben: ‘Déze wordt het. Hij is aanhalig, brutaal en levendig.’ Nadat hij op zijn geboorteadres de nodige huisregels heeft geleerd, vertrekt Joris– tien weken oud – naar Drakensteyn. Waar hij zich in 1965 voor altijd onvergetelijk zou maken tijdens eenrondje wandelen in de tuin met zijn bazin. Op een gegeven moment roept Beatrix zo luid ‘Joris, kom hier!’, dat persfotograaf John de Rooy, die al maanden in het dorp Lage Vuursche rondhangt, gealarmeerd haar kant opkijkt. Om daarna te zien dat de prinses hand in hand loopt met een onbekende jongeman. De rest is geschiedenis. De lieve lobbes zal uiteindelijk veel meer belangrijke momenten meemaken: de verlovingen het huwelijk met Claus en de geboorte van de drie prinsjes.

royals dogs honden hof koninklijke familie
Keystone-FranceGetty Images
prince willem alexander and mother princess beatrix
Keystone-FranceGetty Images

Corgi Queen

Als het om dieren gaat, heeft de Britse koningin twee grote passies: de paardensport en haar Pembroke corgi’s. Op vrijwel elke foto van de Queen duiken er wel een paar op. Met hun korte pootjes, lange rug en vosachtige kop is het niet moeilijk voor te stellen dat ze als kind al dol was op dit ras. Dookie, haar eerste, koos ze uit drie puppy’s omdat zijn staartje het langst was. ‘Dan kunnen we goed zien of hij blij of verdrietig is’, zou ze hebben opgemerkt. Dookie werd opgevolgd door Susan, die ze op haar achttiende cadeau kreeg. De koningin ontpopte zich tot fokker van de rashond. Alle corgi’s die daarna zouden volgen –dertig stuks – zijn afstammelingen van Susan. Ze creëerde zelfs een nieuw ras (‘dorgi’) toen een van haar hondjes per ongeluk kleintjes kreeg met de dachshund van haar zus. In 2015 stopte ze met fokken. De reden? Ze wil geen huisdieren achterlaten als ze er zelf niet meer is.

royals dogs honden hof koninklijke familie
Lisa SheridanGetty Images
royals dogs honden hof koninklijke familie
Anwar HusseinGetty Images

Lees het hele artikel 'His Royal Woofness' van Evelyn van Driel in Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'. Het nummer ligt nu in de winkel en kun je hier online bestellen.

Bestel hier Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima