Prins Philip overleden: een terugblik op zijn leven en huwelijk met Queen Elizabeth

Er waren eens een prins en prinses...

Op 9 april 2021 maakte Buckingham Palace bekend dat Prins Philip is overleden. De man van Queen Elizabeth werd 99 jaar oud. Prins Philip was niet alleen was niet alleen het gezicht van meer dan achthonderd liefdadigheidsinstellingen, maar voerde ook meer dan driehonderd officiële taken uit per jaar. Op zijn negentigste verjaardag beloofde hij het 'rustiger aan te doen,' maar dat gebeurde eigenlijk pas zeven jaar later. Vogue blikt terug op zijn leven en zijn huwelijk met Queen Elizabeth.

Prins Philip en Queen Elizabeth

Philip en Elizabeth waren 73 jaar getrouwd, waarmee Philip de langst dienende koninklijke echtgenoot in de Britse geschiedenis was. En dat huwelijk van 73 jaar was er niet zomaar een. Mocht je even een reminder nodig hebben dat ene huwelijk écht kans van slagen heeft op lange termijn, kijk dan naar het huwelijk van prins Philip en Queen Elizabeth. Philip en Elizabeth leken altijd voor elkaar gemaakt, en dat wel 73 jaar lang. Kijk mee naar hun sprookje.

Het liefdesverhaal van Philip en Elizabeth

Advertentie - Lees hieronder verder
1 De ontmoeting, 1934
Royal Photographic SocietyGetty Images

Prinses Elizabeth en prins Philip (toen nog prins van Griekenland) ontmoetten elkaar voor het eerst op het huwelijk van prinses Marina van Griekenland (de nicht van Philip) en prins George (Elizabeths oom). Elizabeth was toen acht jaar oud.

2 Love at second sight, 1939
PA ImagesGetty Images

Toen Elizabeth dertien jaar oud was en Philip achttien jaar, zagen de twee elkaar weer toen de familie van Elizabeth op bezoek was bij het Royal Naval College, waar Philip in opleiding was. En volgens de verhalen was het toen wél liefde op het eerste gezicht. Marion Crawford, de toenmalige oppas van Elizabeth, schreef in haar boek dat Elizabeth helemaal weg was van de prins. Ze 'hield haar ogen geen moment van hem af,' schreef Crawford. De twee hielden dan ook contact in de jaren daarna.

3 De bruiloft, 20 november 1947
Hulton DeutschGetty Images

Na jaren contact, werden Philip en Elizabeth tot over de oren verliefd. Philip bleef Elizabeth romantische brieven sturen en vroeg in 1946 koning George om haar hand. En hoewel Philip eigenlijk niet genoeg titels had om met haar te trouwen, ging George akkoord, mits Elizabeth 21 jaar oud was. En toen, in 1947, trouwden de lovebirds in Westminster Abbey, Londen.

4 Eerste kindje Charles, 1948
Fox PhotosGetty Images

Op 14 november 1948 werd prins Charles geboren, het eerste kindje van Philip en Elizabeth. Op de foto, uit 1949, is Charles één jaar oud en is de familie samen in de tuinen van Windlesham Moor in Surrey, Engeland.

5 Geboorte van Anne, 1950
philip en elizabeth met charles en anne
Keystone-FranceGetty Images

Prinses Anne werd geboren op 15 augustus 1950, minder dan twee jaar na de geboorte van prins Charles.

6 De kroning van Queen Elizabeth, 1953
Print CollectorGetty Images

Op 25-jarige leeftijd wordt prinses Elizabeth gekroond tot Queen Elizabeth II in 1953, nadat haar vader koning George overleed in 1952. Prins Philip werd daarmee de hertog van Edinburgh. In die tijd zouden de titel en verantwoordelijkheden het huwelijk onder druk hebben gezet. Vanwege Elizabeths titel konden hun kinderen niet de achternaam van prins Philip aannemen.

7 Geboorte prins Andrew, 1960
KeystoneGetty Images

Op 19 februari 1960 werd hun derde kindje, prins Andrew, geboren.

8 Geboorte prins Edward, 1964
Fox PhotosGetty Images

Het vierde, en tevens laatste kindje van de familie, prins Edward, werd op 10 maart 1964 geboren.

9 25 jaar getrouwd, 1972
queen elizabeth en prins philip 25 jaar getrouwd
Fox Photos

Queen Elizabeth en prins Philip vieren hun 25-jarige gelukkige huwelijk met de happy family bij Buckingham Palace. Toen hield Elizabeth ook De Zilveren Huwelijkstoespraak, waarbij ze de wereld een kijkje gaf in hun gelukkige huwelijk. 'Als mij gevraagd wordt wat ik vind van het gezinsleven na 25 jaar huwelijk, kan ik met evenveel eenvoud als overtuiging antwoorden: ik ben ervoor,' zei ze.

10 50 jaar getrouwd, 1997
Tim GrahamGetty Images

In 1997 vierden Elizabeth en Philip hun 50-jarige huwelijksjubileum. Tijdens een toast op de koningin sprak prins Philip over hoe ze al die jaren een gezond en gelukkig huwelijk hebben weten te behouden. 'Ik denk dat de belangrijkste les die we hebben geleerd is dat tolerantie het enige essentiële ingrediënt is in een gelukkig huwelijk. U kunt van mij aannemen dat de koningin tolerantie in overvloed bezit.'

11 Gouden Jubileum, 2002
Tim GrahamGetty Images

Elizabeth uitte haar liefde voor Philip in haar Gouden Jubileum toespraak in de hoogste bewoordingen. 'Ik maak van deze gelegenheid gebruik om te wijzen op de kracht die ik put uit mijn eigen familie,' vertelde ze. 'De hertog van Edinburgh heeft de afgelopen vijftig jaar een onschatbare bijdrage geleverd aan mijn leven, zoals hij dat ook heeft gedaan aan zoveel goede doelen en organisaties waarbij hij betrokken is geweest.'

12 70 jaar getrouwd, 2017
Antony JonesGetty Images

Still going strong. Prins Philip en Queen Elizabeth vierden hun 70-jarige huwelijksjubileum in 2017.

13 Honeymoon-foto, 2020
Topical Press AgencyGetty Images

Ter ere van het bewonderingswaardige 73-jarige huwelijk van Philip en Elizabeth, deelde de royal family op 20 november 2020 foto's van de honeymoon die nog nooit eerder waren getoond.

14 Prins Philip overleden, 2021
HANNAH MCKAYGetty Images

Prins Philip overleed op 9 april 2021 op 99-jarige leeftijd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity