Victoria’s Secret baas wil geen transgender en plussize modellen casten, maar krabbelt nu terug

'Nee, gewoon nee', aldus Victoria's Secret Ed Razek.

Fashion model, Bikini, Lingerie, Clothing, Fashion show, Navel, Fashion, Model, Swimwear, Beauty,
Getty Images

Van auteurs achter Womens Wear Daily tot de Business of Fashion en niet modemedia vragen zich af of de Victoria's Secret-show nog wel van deze tijd is? Het concept van volledig afgetrainde, jonge modellen die met een grote lach op hun gezicht over de catwalk paraderen lijkt anno 2018 wat... toondoof. Geen onbelangrijk detail: de show wordt overal ter wereld bekeken, maar de verkoop van het lingeriemerk laat al sinds 2016 teleurstellende cijfers zien en millennials (die liever voor comfort en bijvoorbeeld Rihanna's meer inclusieve Fenty-lingerie in plaats van jaren tachtig-ideeën van sexy leer en kant kiezen) hebben weinig interesse in het label. Nu ligt Victoria's Secret helemaal onder vuur nadat chief marketing officer Ed Razek, in een interview met Vogue US, pijnlijke uitspraken deed over het wel of niet casten van transgender alsook plussize modellen.

'De show is een fantasie'

De 70-jarige Razek, die onderdeel is van het castingteam waardoor Nederlandse Yasmin Wijnaldum en Myrthe Bolt ook meeliepen, gaf een aantal antwoorden die niet bepaald in goede aarde vielen. Waaronder dat critici steevast 'haters' zijn, die te veel diversiteit wensen in de show. Ook omschreef hij transmodellen als 'transseksuelen'. Hij gaf ronduit toe dat hij niet van plan was modellen met 'een maatje meer' te casten: 'Als je ons vraagt of we erover hebben nagedacht om een transgender of plussize model voor de show te casten, dat hebben we zeker. We hebben zelfs de plussize modellenshow uitgevonden in onze zusterlijn, Lane Bryant. Lane Bryant verkoopt nog steeds plussize lingerie, maar het is een heel specifieke reeks, net zoals dat elke specialty retailer een bepaalde reeks kleding verkoopt. Net zoals wij. Wij richten ons op aan wie wij verkopen en dat is niet de hele wereld.' Met andere woorden: geen vrouwen die binnen hun 'perfecte plaatje' passen? Razek: 'We moeten ons dan maar afvragen: waarom doen we geen maatje XL? Waarom niet XXL? Waarom geen XXS? Er wordt ons maar naar het hoofd geslingerd: waarom zet je dit niet in de show? Waarom geen transseksuelen? Nee. Nee, ik vind niet dat we dat moeten doen. Nou, waarom niet? Omdat de show een fantasie is. Het is een 42-minuten durende entertainment-special. Dat is wat het is.' De term openminded lijkt in deze redenatie niet echt te weerklinken. En het lijkt dan ook geen wonder dat jonge, geëmancipeerde vrouwen zich niet echt meer met Victoria's Secret kunnen identificeren.

Update: excuses

Al deze uitspraken (lees hier het volledige interview) leverde Razek een berg aan kritiek op via social media, waar consumenten en critici zijn statements interpreteerden als neerbuigend naar grote groepen potentiële consumenten toe. Het commentaar leek zelfs de opnames van de show te overschaduwen, waar modellen over de catwalk liepen terwijl Shawn Mendes optrad met zijn hits. Na alle ophef kwam Victoria's Secret uiteindelijk (en wellicht te laat) met onderstaand excuus, uit naam van Razek.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity