De royal baby is geboren: alles wat je moet weten over prins Harry en Meghan Markle's eerste kindje

Het zoontje van de hertog en hertogin is geboren en meerdere details zijn al bekend; van de toekomstige koninklijke titel tot mogelijkheden van de naam.

Suit, Clothing, Formal wear, Tuxedo, Dress, Fashion, Shoulder, Carpet, Event, Fashion design,
Getty Images

It's a boy! De hertogin van Sussex is bevallen, dat heeft het koninklijke koppel zelf bekendgemaakt op hun Instagram-account. Meghan Markle en prins Harry hebben het heuglijke nieuws officieel bekendmaakt dat ze maandagochtend 6 mei hun eerste kind, een gezond zoontje van 3260 gram, mochten verwelkomen. De koningin, de hertog van Edinburgh, de prins van Wales, de hertogin van Cornwall, de hertog en hertogin van Cambridge, Lady Jane Fellowes, Lady Sarah McCorquodale en Earl Spencer zijn op de hoogte gebracht en zijn verheugd met het nieuws. In het officiële bericht staat ook te lezen dat de moeder van de hertogin, Doria Ragland, dolblij is met de komst van haar eerste kleinkind, en zij aanwezig is bij de kersverse ouders in Frogmore Cottage. Meghan koos voor een thuisbevalling; het jongetje werd geboren om 05.26 uur Engelse tijd (dat is een uur eerder dan in Nederland) in Frogmore Cottage.

Eerste interview

In een eerste live interview is vader Harry duidelijk dolblij met komst van zijn zoon. 'Moeder en kind zijn fantastisch', vertelt de kersverse vader. 'Het is de geweldigste ervaring die ik me ooit had kunnen voorstellen. Hoe een vrouw zoiets voor elkaar krijgt, is en blijft onbegrijpelijk. We zijn allebei ongekend gelukkig en zo dankbaar voor alle liefde en steun van alle fans. Het is geweldig. We willen dit met iedereen delen.' In datzelfde interview vertelt de vader ook dat ze op woensdag 8 mei hun zoontje zullen voorstellen aan het publiek.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Grote kinderwens

Vorig jaar mei gaf het royal koppel elkaar het ja-woord, waarna als snel duidelijk werd dat beiden een grote kinderwens hebben. 'Hopelijk zullen we in de nabije toekomst een gezin stichten,' liet prins Harry weten, waarna ook een paar maanden later Meghan het onderwerp uitvoerig besprak. Op 15 oktober werd het grote nieuws naar de buitenwereld gebracht dat het eerste kindje van het koppel onderweg is. Vogue zocht alles uit wat je moet weten over de royal baby van het royal koppel; van de toekomstige koninklijke titel tot mogelijke babynamen, hier vind je het laatste nieuws.

De uitgerekende datum

Meghan onthulde afgelopen oktober dat ze zwanger was van haar eerste kindje met de Britse prins Harry. Op dat moment was de hertogin van Sussex al ongeveer twaalf weken zwanger. Het afgelopen jaar werd volop gespeculeerd over de uitgerekende datum waarbij Meghan zelf eerder per ongeluk de maand verklapte waarin ze zou bevallen. Het jongste kindje prins Louis van prins William en Kate Middleton is nog maar net één jaar geworden en scheelt dus slechts een jaar met Harry en Meghan's zoontje.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

It's a boy!

Op het officiële Instagram-account van het koninklijke koppel staat te lezen: 'Vol vreugde kondigen we aan dat Hun Koninklijke Hoogheden de Hertog en Hertogin van Sussex hun eerste kindje hebben verwelkomd deze ochtend vroeg, 6 mei 2019.' Het zoontje weegt 3260 gram. 'De hertogin en baby zijn allebei gezond en wel,' gaat het bericht verder, 'en het stel bedankt het publiek voor hun gedeelde enthousiasme en steun tijdens deze speciale tijd in hun leven. Meer details zullen de komende dagen gedeeld worden.' Meghan liet eerder deze maand tijdens de Endeavour Fund Awards weten dat zij en Harry niet weten of hun kindje een jongetje of een meisje wordt, en dat ze dit een verrassing willen laten blijven tot aan de geboorte. 'Wat het ook zal worden, het zal nog steeds een verrassing zijn', aldus Meghan. Traditioneel gezien weten leden van het Britse koningshuis zelf niet het geslacht van hun toekomstige baby tot aan de geboorte. En als ze het al weten zullen ze dit normaliter gezien absoluut niet delen met het publiek vóór de geboorte. Zo wisten ook Kate Middleton en prins William niet het geslacht van hun kinderen tot de geboorte. Naar verluidt wist prinses Diana wel dat ze in verwachting was van jongens tijdens haar zwangerschappen van Harry en William.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Eerder deden er verschillende speculaties de ronden over het mogelijke geslacht van de baby. Zo liet US Weekly weten dat prins Harry ooit zei dat iedereen voorspelt dat het een meisje werd. Tijdens de Royal Tour in Australië, liet een toeschouwer Harry weten dat ze hoopt dat het een meisje zal worden, waarop Harry antwoord: 'Ik ook!'. Kensington Palace zal na de bevalling een persbericht publiceren over het geslacht en gewicht van de baby, inclusief de naam.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De naam

Binnen het Britse koningshuis bestaat de gewoonte een familielid te kiezen waar de naam van de baby op wordt afgeleid - hoewel dit absoluut geen verplichting is. In het land wordt er al volop gespeculeerd over de mogelijke naam van de koninklijke baby. Gesteld wordt dat op dit moment het meeste wordt gespeculeerd over traditionele namen als Victoria, Diana en Alice, of Arthur en Philip. Wat wel bekend is, is de achternaam van de baby: naar alle waarschijnlijkheid wordt dit 'Sussex', naar hun adellijke titel de Hertog en Hertogin van Sussex, net zoals William en Kate ook hun kinderen de achternaam 'Cambridge' hebben meegegeven.

De koninklijke titel

Harry en Meghans kinderen zijn directe troonopvolgers, maar komen na een groot aantal anderen personen in de lijn van de troonopvolging. Zo is hun zoontje de zevende persoon voor de troonopvolging na koningin Elizabeth, waardoor de titel 'koninklijke hoogheid' zeer onwaarschijnlijk is. Opmerkelijk is dat hun kind ook niet de titel prins of prinses zal krijgen. Dit komt door een wet ingevoerd door King George V in 1917. Enkel als Queen Elizabeth een uitzondering maakt kan het kind wel deze titel ontvangen. Zo had eerder enkel het eerste kind van prins William het recht op een titel en besloot Koningin Elizabeth een amendement in te dienen op de wet om ook prins George's broer en zus de titels prinses Charlotte en prins Louis te geven. De kinderen van prins Harry staan technisch te ver verwijderd van de troonopvolging om een dergelijke titel te verkrijgen, maar misschien dat ook hier de koningin een uitzondering voor maakt. Nu de nieuwe koninklijke baby een jongen is, krijgt hij wel de titel van graaf, afgeleid van de titels van zijn vader als graaf van Dumbarton. Als oudste zoon van de hertog van Sussex kan de baby de 'ondertitel' van zijn vader krijgen: graaf van Dumbarton (hoewel hij dat wettelijk pas wordt als Harry is overleden)

Plek van bevalling

Meghan gaf sterk de voorkeur om thuis te bevallen in Frogmore Cottage, dat gelegen is op het terrein van Frogmore House in Windsor. Uiteindelijk konden de plannen van Meghan voor een thuisbevalling niet doorgaan en vond de geboorte van haar eerste kind toch in het ziekenhuis plaats. Dit komt mogelijk doordat Meghan voorbij de uitgerekende datum was en daarom in het ziekenhuis moest worden ingeleid. Het kindje werd ter wereld gebracht in het Portland ziekenhuis in Londen. In tegenstelling tot zowel Kate Middleton als prinses Diana koos Meghan niet voor de traditionele Lindo Wing bij het Sint Mary's Hospital in Londen. Meghans keuze voor het andere ziekenhuis is niet geheel onverwacht, ook prinses Eugenie en Beatrice werden daar geboren. Na de geboorte van hun zoontje zijn Meghan en Harry vrij snel weer naar huis gegaan in Frogmore, waar Harry buiten het huis verscheen om een live interview te geven en het nieuws te onthullen. We weten dat de moeder van de hertogin, Doria Ragland, dolblij is met de komst van haar eerste kleinkind, en zij aanwezig is bij de gloednieuwe ouders in Frogmore Cottage.

De bevalling

Naar verluidt had Meghan Markle specifieke plannen voor de bevalling van haar eerste kindje. Uit een artikel van Vanity Fair bleek dat Meghan een natuurlijke bevalling wil hebben met acupunctuur behandelingen, en zou ze gebruik willen maken van een techniek die hypno-birthing wordt genoemd. Deze techniek bevat een specifieke ademhalingsmethode wat zou zorgen voor pijnverlichting tijdens de bevalling. Er wordt zelfs gesproken over de mogelijkheid dat Harry en Meghan een doula zouden ingehuurd hebben voor hun bevalling, zo meldt The Sun. Een doula biedt niet-medische ondersteuning gedurende de bevalling en de tijd daarna op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. Naar verluidt is Meghan op een brede manier opgevoed door haar moeder waarin yoga, mindfulness en aandacht voor de natuur een grote rol speelde waardoor Meghan deze aspecten terug wilt laten komen in haar bevalling.

De peetouders

Het is traditie dat koninklijke kinderen peetouders krijgen toegewezen bij de geboorte. Als Harry en Meghan zich totaal aan de richtlijnen houden, zal de royal baby zelfs vijf tot acht peetouders hebben die zullen bestaan uit een mix van goede vrienden en familieleden. Prins William en Kate zullen waarschijnlijk niet de positie vervullen omdat ze al een zeer belangrijke rol spelen als de tante en de oom van de baby. Geruchten doen de ronde dat niemand minder dan George Clooney de peetvader van het kind zou worden. Clooney is een goede vriend van zowel Harry als Meghan en nam het eerder voor Meghan op tijdens controverses in de media. Clooney maakte echter in een interview voor eens en altijd duidelijk wat de situatie is rondom het peetouderschap van het toekomstige kind van Meghan en Harry. 'Blijkbaar word ik de peetvader van het nieuwe koninklijke kind', zei de acteur, waarna hij al snel verduidelijkte: 'Nee! Dat is niet waar, ik ben vader van een tweeling waardoor ik genoeg heb om me mee bezig te houden!'. Ook zou Serena Williams een kanshebber zijn op het peetouderschap. De tennisster is een goede vriendin van Meghan en was ook aanwezig tijdens de Royal Wedding. Meghans beste vriendin Jessica Mulroney en haar man maken ook een grote kans. De Mulroneys organiseerden naar verluidt geheime diners in Toronto voor het stel toen ze voor het eerst met elkaar gingen daten. Tijdens de bruiloft was Jessica de 'onofficiële' weddingplanner van Meghan en waren haar kinderen de bruidsmeisjes. Een andere optie is Meghan's goede jeugdvriend Benita Litt. Meghan is peettante van haar dochters die tevens bruidsmeisjes waren tijdens de bruiloft. Als de keuze binnen de familie wordt gemaakt zou prinses Eugenie een kans maken, waarmee zowel Harry als Meghan de laatste tijd goed bevriend zijn geraakt. De voormalige stalmeester van prins Charles, Mark William Galloway Dyer, diende als een mentor voor prins Harry in de jaren na de dood van prinses Diana. Harry is de peetvader van zijn zoon Jasper, dus het zou toepasselijk zijn als Dyer peetvader wordt van Harry's eerste kind. Andere toepasselijke mogelijkheden zijn Harry's jeugdvrienden Charlie van Straubenzee en Jake Warren. Harry is de peetvader van Warrens dochter die tevens het jongste bruidsmeisje was op de royal wedding.

De opvoeding

Het gezin zal gaan wonen in een huis buiten de stad genaamd Frogmore Cottage. Niet in de drukke stad dus, maar op een rustige plek omringd door veel natuur. Het huis bezit over grote tuinen, die perfect zijn voor opgroeiende en spelende kinderen. Voor het design van het nieuwe huis haalt Meghan naar verluidt inspiratie uit haar voormalige woning in Toronto dat een warm en neutraal kleurenpalet bevatte van wit, crème-en grijstinten. Wat eerder bekend werd is dat de babykamer van het hun zoontje met milieu-vriendelijke materialen tot stand wordt gebracht.

Onderwijs

Een rapportage van E-News suggereert dat het kind van Harry en Meghan een Amerikaanse school in Groot-Brittannië zal bezoeken, waar de lesstof hoofdzakelijk bestaat uit een Amerikaans curriculum. Volgens het Amerikaanse mediakanaal willen Meghan en Harry 'een meer gevarieerde opleiding voor hun zoontje' en blijkbaar is Meghan 'erop gebrand dat haar kind zich ook volledig bewust is van zijn of haar Amerikaanse afkomst'. De Sunday Times stelt de specifieke school al te weten; de ACS Egham International School in Surrey. De school zou zich focussen op een divers en internationaal programma, met docenten afkomstig uit meer dan vijftig verschillende landen. Een andere optie zou de American School zijn in Londen, hoewel deze school minder dichtbij Frogmore Cottage ligt dan ACS Egham. De pasgeboren royal baby zal later dus naar alle waarschijnlijkheid niet naar Eton College gaan, de befaamde school voor Britse royals waar ook prins Harry en William in hun jeugd naar school gingen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle