Dit wil je weten over Hillsong: de anti-LGTB kerk met beroemde leden van Justin Bieber tot Selena Gomez

Vele beroemdheden zijn lid van de kerk Hillsong. Promoten zij deze anti-LGTB ingesteldheid door lid te zijn van deze Evangelische Hillsong kerk?

Street fashion, Fashion, Denim, Jeans, Snapshot, Footwear, Electric blue, Eyewear, Textile, Outerwear,
Getty Images

Vorige week was het internet in de ban van newly weds Hailey en Justin Bieber die op de cover van de Amerikaanse Vogue stonden. Nog spraakmakender was het interview, waarin Justin onthult dat hij Hailey ontmoette in de Hillsong kerk, een kerk geliefd door vele Amerikaanse beroemdheden. Zo verkondigde acteur Chris Pratt begin deze maand in de Late Show van Stephen Colbert dat hij lid was van de Evangelische Hillsong kerk. Lijkt onschuldig, maar de kerk is open over het feit dat ze anti-gay zijn. Onder andere actrice Ellen Page riep Pratt daarom op het matje via haar Twitter-account.

Bekende namen

Hillsong kent vele beroemde leden zoals Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Kourtney Kardashian, Hailey en Justin Bieber, Austin Butler, Kylie Jenner, Kendall Jenner en Hailee Steinfeld, die allen deel uitmaken van de Hillsong Church in Los Angeles. De kerkelijke gemeenschap is in 1983 in opgericht in Sydney, Australië, en kent inmiddels vele dependances in Europa, Indonesië en Noord- en Zuid-Amerika. De kerk werd in eerste instantie bekend vanwege zijn muziek die in veel kerken werd overgenomen.

Justin en Hailer Biebers liefde begon in Hillsong

De pasgetrouwde Justin (24) en Hailey (22) Bieber staan gezamenlijk op de cover van het maartnummer van de Amerikaanse Vogue. In het uitgebreide interview vertellen ze hoe ze elkaar in de Hillsong kerk hebben ontmoet en dat het geloof een belangrijke factor speelt binnen hun relatie. Ook popster Selena Gomez (26) is actief betrokken bij de kerk: ze leidt zelfs af en toe een misviering waarbij ze moderne gospelliedjes zingt. 'Mijn geloof houdt me op de been wanneer ik me voel alsof alles uit elkaar valt,' vertelde ze aan het begin van de dienst. In het nummer Nobody brengt ze haar eerste Christelijke hitsingel ten gehore.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het klinkt misschien onschuldig – en alsof Hillsong de nieuwe Scientology is onder Hollywoodsterren – maar niks is minder waar. Al lange tijd is bekend dat Hillsong een sterk anti-LGTB standpunt inneemt. 'Gezien in de Bijbel staat geschreven dat homoseksualiteit een zonde is, kunnen wij zo’n levensstijl niet goedkeuren. We beseffen dat die mensen – net als iedereen – op een reis zijn, op zoek naar zichzelf. We willen hen helpen en bijstaan, maar dat betekent niet dat we hun manier van leven juist vinden,' aldus de kerk in een statement. Hillsong's leider Brian Houston zei in een verklaring uit 2015: 'Hillsong Church verwelkomt ALLE mensen, maar bevestigt niet alle levensstijlen.' Hmmm, juist.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Euhm, oké, maar deze kerk is berucht tégen de LGTB-gemeenschap?,' merkte actrice Ellen Page scherp op naar aanleiding van Chris Pratts verschijning in de Late Show van Stephen Colbert. 'Waarom zeg je daar niks over?' Ellen Page ging verder: 'Volgers van deze kerk moeten dringend hun hart openen, stoppen met zulke praktijken te verdedigen en wat medeleven hebben.'

Breken met de kerk

Page is niet de enige beroemdheid die openlijk de kerk in twijfel trekt. Zangeres Ariane Grande, gay icoon van haar generatie, gaf vorig jaar november een interview met The Telegraph aan dat ze het als 'schandalig ziet dat mensen iets haten vanwege hun seksualiteit. Ik haat de onverdraagzaamheid. Ik haat het oordeel. Ik haat het zo erg. De meeste van mijn favoriete mensen in mijn leven zijn homo. Het is iets waar ik super gepassioneerd over ben, want wanneer ik zou zien dat mijn vrienden gepest worden of dat mijn broer gewond raakt vanwege zijn seksualiteit, zou ik razend gek worden. Ik zou letterlijk een razende gek worden omdat ik het gewoon niet aankan.' Grande heeft inmiddels met haar katholieke wortels gebroken, voornamelijk vanwege de anti-homoseksuele houding van de kerk.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Gelovig maar niet religieus

Ondanks dat uit alles blijkt dat Justin Bieber giga-religieus is – zo bevestigde hij zo snel getrouwd te zijn met Hailey zodat ze, uhm, seks konden hebben – ziet de popzanger het zelf niet zo. In het interview met Vogue US distantieert hij zich, heel slim, van alle wanpraktijken binnen de kerk. 'Ik zou mezelf niet gelovig noemen. Ik geloof in het verhaal van Jezus. Maar ik geloof niet in al het religieuze elitarisme en het pretentieuze, dat mensen beter zouden zijn omdat ze naar een kerk komen. Ik wil niet bekend staan als iemand die al het onrecht dat religie teweeg heeft gebracht en nog steeds teweeg brengt goed praat.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Het standpunt van de evangelische Hillsong kerk bevestigd het standpunt van de Christelijke kerk, zowel vanuit het protestantisme als het katholieke Rome. Echter is er wellicht een klein lichtje puntje. De katholieke Paus Franciscus (82) schijnt een open en tolerante(re) houding aan te nemen tegen over homoseksualiteit. 'Als iemand homoseksueel is, en hij zoekt naar steun van God en heeft goede bedoelingen, wie ben ik om hierover te oordelen?' aldus Franciscus in een persconferentie in 2013. Laten we hopen dat deze tendens voortzet binnen het christendom, en dat ondertussen beroemdheden als Grande en Page zich blijven uitspreken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity