R. Kelly onverwachts weer op vrije voeten

De R&B-zanger had zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, maar staat nu weer buiten.

r-kelly-vrij-borgsom
Scott LegatoGetty Images

Nadat R. Kelly zichzelf had aangegeven bij de politie van Chicago afgelopen vrijdag, is de R&B-zanger nu weer op vrije voeten. Kelly is maandag op borgtocht vrijgelaten nadat zijn borgsom, die rond de één miljoen dollar bedroeg, is betaald. Wie dit heeft gedaan, is niet duidelijk. Het is uitgesloten dat de zanger het bedrag zelf heeft betaald, gezien R. Kelly's advocaat eerder liet weten dat hij het geld niet heeft.

Op vrije voeten

Zijn vrijlating verliep niet bepaald soepel. Zo werd de zanger, die beschuldigd wordt van seksueel geweld en seks met minderjarigen, buiten het politiebureau in Chicago niet alleen opgewacht door vele fotografen en cameramensen, maar ook door een grote groep demonstranten. Zo stond er volgens Amerikaanse entertatinmentwebsite TMZ een grote menigte Kelly op te wachten om hem vervolgens vele verwijten naar het hoofd te slingeren. Zo werd de zanger uitgemaakt voor verkrachter en pedofiel, en werd Kelly herinnerd aan het feit dat hij zelf ook dochters heeft.

R. Kelly Appears In Court For Aggravated Sexual Abuse Charges
R. Kelly bij het politiebureau in Chicago.
Scott OlsonGetty Images

Zelf houdt de zanger vol onschuldig te zijn. Volgens de NOS verklaarde hij in de rechtbank in Chicago dat hij niet schuldig is aan seksueel misbruik. Dat deed hij afgelopen vrijdag toen Kelly in oranje gevangeniskleding in de rechtszaal verscheen. Zijn advocaat las vervolgens zijn statement op.

Beschuldigingen

De nu 52-jarige zanger, wiens echte naam Robert Kelly is, wordt al jarenlang beschuldigd van seksueel misbruik. Zo zou hij seks hebben gehad met minderjarige meisjes en werd hij al eens gearresteerd wegens het bezit van kinderporno. Al die tijd heeft de muzikant de aantijgingen ontkend, en tot op heden is hij daarvoor nog nooit veroordeeld. Vorig jaar werd in navolging van de Time's Up beweging al de hashtag #MuteRKelly in het leven geroepen, waarmee vrouwen op social media een strafrechtelijk onderzoek eisten naar het wangedrag van de zanger. Ook columnist Clarice Gargard schreef vorig jaar voor Vogue dit opiniestuk over waarom we moeten stoppen mannen als R. Kelly te laten wegkomen met zulk wangedrag.

Strafrechtelijk onderzoek

Met de komst van de documentaire-serie Surviving R. Kelly begin dit jaar, waarin meerdere slachtoffers hun verhaal doen, is er eindelijk een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de zanger. Zo zijn er tien aanklachten tegen Kelly ingediend, waarin hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik in de periode tussen 1998 en 2010. Per aanklacht kan hij een celstraf krijgen van drie tot zeven jaar, weet de NOS. De eerste zitting in de zaak staat gepland op 22 maart. Maar voordat het zover is, kan Kelly alweer achter de tralies komen te zitten. Er loopt namelijk nóg een rechtszaak tegen de zanger, waarin is besloten dat hij achterstallige alimentatie met een waarde van ongeveer 160.000 dollar moet betalen aan de moeder van zijn drie kinderen. Wanneer hij dit bedrag niet betaalt, wordt hij opnieuw opgepakt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity