Emilia Clarke overleefde twee hersenbloedingen tijdens opnames Game of Thrones

De actrice doet haar heftige verhaal in een essay in The New Yorker en zegt dat ze het bijna niet had gered.

emilia-clarke-hersenbloedingen
TONI ANNE BARSONGetty Images

Game of Thrones-actrice Emilia Clarke doet in een essay in The New Yorker een heftige onthulling over haar gezondheid. Zo zegt de actrice twee hersenbloedingen te hebben gehad tijdens de opnames van de eerste seizoenen van Game of Thrones. Voor beide bloedingen lag de actrice voor langere tijd in het ziekenhuis, en moest ze geopereerd worden. 'Ik verloor bijna mijn verstand, en ook bijna mijn leven,' schrijft Clarke in haar essay.

Aneurysma

De operatie die Clarke onderging was erg pijnlijk en risicovol, waarbij chirurgen haar schedel moesten doorboren. Dat had mogelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid van de actrice. In haar essay vertelt Clarke haar eerste hersenaneurysma te hebben gehad in februari 2011, toen de opnames voor het eerste Game of Thrones-seizoen net waren afgerond. Zo zou Clarke zich niet lekker hebben gevoeld na een intensieve work-out met haar personal trainer, wat al snel resulteerde in een zware hoofdpijn ('alsof een elastische band mijn hersenen in elkaar kneep'). Door de hevige pijn werd ze uiteindelijk met een ambulance naar de eerste hulp in het ziekenhuis vervoerd.

Ondraaglijke pijn

Na een MRI-scan bleek dat Clarke heftige hersenbloeding had gehad, ook wel een aneurysma genoemd. Daarvoor werd ze behandeld met een intensieve operatie. 'Toen ik wakker werd, was de pijn ondraaglijk,' schreef Clarke in haar essay. 'Ik had geen idee waar ik was. Mijn gezichtsveld was beperkt. Er zat een buisje in mijn keel en ik was uitgedroogd en voelde me misselijk.' Daar voegt de actrice aan toe dat ze op dat moment haar naam (tijdelijk) niet meer wist, waardoor ze bang was dat het haar toekomstige werk kon beïnvloeden (het herinneren van haar tekst, o.i.d.). 'Op mijn ergste momenten wilde ik dat ze de stekker eruit haalde. Ik vroeg de medische staff om me te laten sterven. Mijn werk - mijn complete droom over hoe mijn leven eruit zou zien - was gericht op taal en communicatie. Zonder dat was ik verloren.' Na een maand in het ziekenhuis te hebben gelegen, mocht Clarke weer aan het werk om te beginnen aan de opnames van het tweede seizoen van Game of Thrones.

Tweede bloeding

Het duurde even voordat Clarke zich weer beter voelde. Ook tijdens de opnames voelde ze zich zwak en gebruikte ze morfine om de pijn te verdoven. In 2013 volgde een tweede aneurysma, toen ze in New York aan het werk was. Die bleek twee keer zo groot te zijn, waardoor de actrice wederom geopereerd moest worden. Artsen moesten haar schedel doorboren om de bloeding te verhelpen. Het herstel van deze tweede operatie was 'nog veel pijnlijker' dan de eerste keer dat ze onder het mes ging. 'Ik zag eruit alsof ik een oorlog had doorstaan die heftiger was dan mijn karakter Daenerys ooit heeft ervaren,' vertelt Clarke in haar essay. Opnieuw verbleef Emilia een maand in het ziekenhuis, en het herstel verliep zeer moeizaam. 'Op zekere momenten verloor ik alle hoop. Ik kon niemand meer aankijken. Ik had last van hele angstige momenten en paniekaanvallen.' Ook was de actrice op een zeker moment ervan overtuigd dat ze het niet zou halen. Gelukkig herstelde ze, en kon ze op volle kracht weer aan het werk. Dit jaar zal de actrice weer te zien zijn in het inmiddels achtste en laatste seizoen van Game of Thrones, dat op 14 april van start gaat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity