Franse regisseuse Agnès Varda (90) overleden

Het overlijden van Varda, die aan borstkanker leed, is bevestigd door haar familie.

Agnès Varda overleden
Getty Images

Regisseuse Agnès Varda is op negentigjarige leeftijd overleden. Varda stond bekend om haar invloed binnen de filmstijl Nouvelle Vague, die in de jaren zestig in Europa ontstond als reactie op Hollywoodfilms.

Borstkanker

Het overlijden van Varda, die aan borstkanker leed, is bevestigd door haar familie. De regisseuse is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden in haar huis in Parijs, schrijft Variety. Naar verwachting zal de uitvaart dinsdag plaatsvinden.

Agnès Varda

Varda was een geliefd filmmaakster. Daarnaast was ze de eerste vrouwelijke regisseur die op het filmfestival in Venetië een Gouden Leeuw – een van de meest prestigieuze filmprijzen – kreeg voor haar film Sans toit ni loi (Vagebond). Ook op het filmfestival in Cannes was Varda steevast aanwezig. Tussen 1958 en 2018 presenteerde ze er verschillende films en documentaires. In 2015 won ze er een Gouden Palm voor haar gehele oeuvre, en in 2017 mocht ze ere-Oscar in ontvangst nemen, tevens als eerste vrouwelijke regisseur. Enkele bekende films van Varda zijn La Pointe courte (1955), Cléo de 5 à 7 (1962) en Le Bonheur (1965).

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity