Hollywood-icoon Doris Day overleden op 97-jarige leeftijd

De Amerikaanse filmster was vooral bekend voor haar acteerprestaties in Alfred Hitchcock’s 1956 film The Man Who Knew Too Much.

White, Photograph, Dress, Bride, Wedding dress, Black-and-white, Monochrome photography, Beauty, Gown, Monochrome,
Getty Images

Doris Day, de legendarisch actrice en zangeres is maandagochtend 13 mei gestorven in haar huis in Californië, dat meldt de Amerikaanse krant Associated Press. De blonde Amerikaanse wordt tot op vandaag beschouwd als een van de grootste vrouwelijke Hollywood-sterren aller tijden. Day raakte vooral in de jaren 60 bekend door het ene bioscoopsucces na het andere. De laatste jaren was ze vooral als doorgewinterd dierenrechtenactivist bekend.

Que sera sera

Doris Mary Kappelhoff werd op 3 april 1922 geboren in het Amerikaanse Cincinnati en veroverde harten overal ter wereld met haar noemenswaardige acteerprestaties en haar zoete stem. Ze begon met zingen in de swing-periode in 1939 en wist meer dan 650 liedjes tussen 1947 en 1967 de wereld in te sturen - veel van hen top-tien hits. Wellicht doet het lied Que Sera Sera, een belletje rinkelen? Het is een van Doris Day's meest bekende liedjes. Het nummer werd het eerst gebruikt in de film film The Man Who Knew Too Much van Alfred Hitchcock uit 1956, met in de hoofdrollen Doris Day en James Stewart. Met haar ultieme girl-next-door-look brak ze in de jaren '50 helemaal door in Hollywood. Op 26-jarige leeftijd maakte ze haar debuut op het witte scherm maar haar grote doorbraak was pas vijf jaar later toen ze de hoofdrol speelde in de westernmusical Calamity Jane. Day schitterde in maar liefst veertig films, in een periode van twintig jaar waarbij ze zes keer genomineerd werd voor een Golden Globe-award. Amerika's "comedy sweetheart" speelde in de klassiekers als onder andere; Love Me Or Leave Me (1955), The Man Who Knew Too Much (1956), The Pajama Game (1957), Pillow Talk (1959) en Please Don’t Eat The Daisies (1960).

Hair, Face, Facial expression, Blond, Hairstyle, Skin, Head, Lip, Beauty, Eyebrow,
Doris Day in 1962.
YouTube

Geliefd door designers

Naast haar liefde voor acteerwerk en zingen, had Day een zwak voor mode. Zo was ze niet alleen on-screen bekend om haar présence, ook naast de Hollywood-set slaagde ze erin om die perfecte combinatie van vrouwelijkheid en sex-appeal te ontrafelen. De filmster werd beschouwd als de reden waarom de Britse ontwerper Stella McCartney voor een carrière als ontwerper koos. In een interview met The Observer vertelde McCartney over haar inspiratie achter haar merk: 'Ik denk dat het oude films waren - ik hield van al die Doris Day-beelden waar ze een tomboy was en daarna in een prachtige ballerina transformeerde.'

Laatste interview

Doris Day Animal Foundation meldde maandag dat de filmster in haar huis in Camel Valley in Californië op 97-jarige leeftijd overleed. In het officiële statement staat dat Day in 'een uitstekende fysieke gezondheid was voor haar leeftijd'. 'Maar recent liep ze een ernstige longontsteking op, waar ze aan overleden is.' Nog maar twee maanden geleden gaf Day een uitzonderlijk interview aan The Hollywood Reporter waarin ze vertelde: 'Ik krijg veel liefdesbrieven van fans, sommigen van maar 8 jaar oud, die schrijven dat hun grootouders of overgrootouders mijn films en muziek aan hen getoond hebben. Ze worden blij van mijn films, schrijven ze. Blijkbaar zijn mijn films goed om je beter te doen voelen.' Day werd in 2004 bekroond met de Presidential Medal of Freedom, een van de grootste onderscheidingen die je als Amerikaanse burger kan krijgen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity