Waarom beroemdheden opeens 'blauw' kleuren op Instagram

Ze willen meer bewustzijn rondom de gebeurtenissen in het land Sudan creëren.

gigi-hadid-blauw-outfit
Getty Images

Het is al langere tijd onrustig in het Afrikaanse land Sudan. Sinds december vorig jaar zijn er demonstraties in het land en de inwoners kampen met grote armoede. Door ingrepen van militairen zijn er meer dan honderd mensen om het leven gekomen, aldus oppositiebronnen. Toch blijft intensieve hulp én globaal bewustzijn rondom de situatie uit, vinden sommige celebrities en influencers. Met de hashtag #blueforsudan geven onder andere modellen Gigi Hadid en Doutzen Kroes gehoor aan het statement van de Amerikaans-Soedanese Remax Mahgoub Khalaleyal, die het internet heeft opgeroepen om hun profielfoto in de kleur blauw te veranderen.

#blueforsudan

De kleur blauw heeft te maken met de lievelingskleur (en Instagram-profielfoto) van de 26-jarige Mohamed Mattar, die naar verluidt is doodgeschoten terwijl hij twee vrouwen aan het helpen was. De initiatiefnemer schrijft onder de foto: ‘Het internet is compleet uitgeschakeld in Sudan door de overheid om hun daden tegenover burgers te verhullen […] Meer dan honderd vreedzame activisten zijn doodgeschoten en kleine meisjes zijn verkracht. We moeten de wereld laten weten wat hier aan de hand is.’ Nederlandse én buitenlandse celebrities hebben inmiddels op de situatie gereageerd via Instagram. Sommigen hebben hun profielfoto inderdaad blauw gemaakt, anderen reageren op hun eigen manier via het platform. Doutzen Kroes, Rihanna en Gigi Hadid laten onder meer hun betrokkenheid bij Sudan zien.

reactie-gigi-hadid-sudan
Instagram Gigi Hadid
reactie-lucy-woesthoff-sudan
Instagram Kim Feenstra/Lucy Woesthoff
Reactie-doutzen-kroes-sudan
Instagram Doutzen Kroes
reactie-ariana-grande-sudan
Instagram Ariana Grande
kim-feenstra-reactie-instagram
Instagram Kim Feenstra

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity