Zo wordt prinses Amalia klaargestoomd voor het koningschap

De kroonprinses wordt langzamerhand voorbereid op haar toekomstige rol als koningin van Nederland.

prinses amalia voorbereiding koningschap
Getty Images

Prinses Amalia is de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Sinds Willem-Alexander het koningschap overnam van zijn moeder Beatrix, is Amalia de eerste in lijn van troonopvolging en daarmee de kroonprinses van ons land. Naarmate de prinses ouder wordt vinden er steeds meer voorbereidingen plaats voor Amalia's toekomstige taak, als de nieuwe koningin van Nederland.

Mansion, Estate, Property, House, Event, Building, College, Lawn, Real estate, Fun,
Getty Images

Kroonprinses

De regel is dat als de koning overlijdt of troonsafstand doet, zijn oudste zoon of dochter hem opvolgt. Hierdoor is duidelijk dat Amalia haar vader in de toekomst hoe dan ook zal opvolgen als monarch. Hoewel de prinses pas 16 jaar oud is, worden er langzamerhand steeds meer voorbereidingen getroffen om Amalia klaar te stomen voor de toekomst en treedt de prinses steeds vaker op de voorgrond.

prinses amalia tijdens koningsdag 2020
Patrick van KatwijkGetty Images

Koningsdag 2020

Tijdens de afgelopen Koningsdag, werden wegens de coronacrisis festiviteiten in Paleis Huis ten Bosch voortgezet door de koninklijke familie. Daar vonden een aantal video-calls plaats uitgevoerd door de koning en de koningin. Waar prinses Alexia met behulp van haar moeder een meeting bijwoonde, en de jonge prinses Ariane niet aanwezig was bij de gesprekken, viel op dat Amalia volledig zelfstandig haar taak als royal vervulde.

Zien: prinses Amalia door de jaren heen

Prinses Amalia, die paardenliefhebber is, had contact met meervoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven. Tijdens het gesprek had de jonge prinses een volkomen kalme uitstraling en leek ze alles perfect onder controle te hebben. 'Je doet het goed!' klonk uit in de video, waarna Amalia antwoordde: 'Ja dit is ook de eerste keer voor mij hè jongens.' Koningin Máxima kijkt vanaf de zijkant met haar dochter mee ter ondersteuning.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Eerste officiële verschijningen

De prinses maakte haar eerste officiële verschijning als kroonprinses aan de zijde van koning Willem-Alexander, tijdens een sportevenement in Amsterdam. Zonder haar zusjes en moeder verscheen de prinses in officiële hoedanigheid als kroonprinses op het event. Tijdens Koningsdag 2019 werd er voor het eerst uitgebreid gesproken door koning Willem-Alexander en koningin Máxima over de voorbereidingen van hun oudste dochter voor haar toekomstige taak. De koning sprak over dat Amalia eerst de ruimte krijgt om te ontdekken wie ze zelf is voordat ze de publieke zaak kan dienen.'Dan pas kun je Nederland echt goed dienen in de toekomst', vertelde de koning. Máxima vertelde hoe competitief de familie is met spelletjes en dat Amalia zich overal altijd erg goed op voorbereidt.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Geen showversie'

Waar normaal slechts Amalia's ouders de pers te woord staan, en heel af en toe de jonge prinsesjes lachen naar de camera, nam de toen 15-jarige kroonprinses het woord. In een interview met RTL vertelde ze dat ze haar toekomstige rol wel spannend vindt: 'het is af en toe nog onwerkelijk om me te realiseren dat dit nu echt mijn leven is. Ik wil mezelf hier zo goed mogelijk neerzetten, dus geen showversie van mezelf, dat is heel eerlijk'. Daarnaast liet de prinses weten trots te zijn dat ze Nederland mag gaan dienen: 'als ik al deze mensen zie die er elk jaar weer een feest van maken ben ik er trots op dat ik hier in dit land woon', vertelde de prinses.

Suit, Clothing, Formal wear, Fashion, Street fashion, Pantsuit, Tuxedo, Blazer, Outerwear, Footwear,
Getty Images

Toekomst

De prinses was ook aanwezig met haar vader en jongste zusje tijdens de finale van het WK vrouwenvoetbal. 'Tijdens dit event heeft Amalia veel Nederlanders voor zich gewonnen', zo stelt koningshuisdeskundige Marc van der Linden. 'Dat is belangrijk voorwerk voor haar toekomstige taak later.' Tijdens de afgelopen zomerse fotosessie met de koninklijke familie stelde de koning dat zijn dochter 'bijna geknipt' is voor haar toekomstige taak. 'Ze heeft enorm veel aandacht voor mensen en is zeer empathisch', stelden Willem-Alexander en Máxima. 'Ze is een heel gevoelig meisje, met heel veel aandacht en interesse in mensen.' Een eigenschap die goed van pas komt bij een toekomstige koningin.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Op haar achttiende verjaardag neemt ze zitting in de Raad van State en ontvangt ze jaarlijks een grondwettelijke uitkering van anderhalf miljoen euro. Vanaf dat moment zal de prinses vermoedelijk ook vaker, wellicht opnieuw samen met haar vader en moeder, te zien zijn in het openbaar als voorbereiding op haar rol als toekomstige koningin.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity