Jane Fonda gearresteerd tijdens deelname aan klimaatprotest

De 81-jarige actrice werd tijdens een protest in Washington in de handboeien geslagen door de politie.

jane-fonda-opgepakt-klimaatprotest
Caroline McCredieGetty Images

De Amerikaanse actrice Jane Fonda werd afgelopen vrijdag gearresteerd in Washington DC tijdens een protest tegen klimaatverandering. De 81-jarige actrice nam deel aan een klimaatprotest van de actiegroep Oil Change International, die strijden voor duurzame energie, waarvan meer dan zestien mensen werden opgepakt.

Klimaatprotest

De Grace and Frankie-actrice legde onlangs haar werkzaamheden voor de serie stil, omdat ze zoveel mogelijk tijd en aandacht wil besteden aan de klimaatproblematiek. Op haar website gaf Fonda aan dat ze elke vrijdag wil protesteren tegen het huidige klimaatbeleid van de Verenigde Staten in wat ze Fire Drill Friday noemt. De titel is afgeleid van een toespraak van Greta Thunberg waarin ze tegen de overheden van verschillende landen stelt dat ze nu actie moeten ondernemen: 'ik wil dat je doet alsof ons huis in brand staat. Want dat is precies wat er aan de hand is'.

Jane vertelt dat ze geïnspireerd is door de actie van jongeren zoals Greta: 'ik zal elke vrijdag op het Capitool zijn, regen of zonneschijn, geïnspireerd en aangemoedigd door de ongelooflijke beweging die onze jeugd heeft gecreëerd', stelt ze op haar website. 'Ik kan niet langer langs de zijlijn toekijken hoe onze gekozen politici met de huidige industrieën onze planeet vernietigen voor winst.'

Activiste

Fonda en de andere opgepakte protesteerders werden beschuldigd van het belemmeren van de toegang tot het Capitool, waar het Amerikaanse Congres gevestigd zit. Op deze plek mag enkel in bepaalde zones geprotesteerd worden waar de activisten geen gehoor aan gaven. Op videobeelden die op sociale media circuleren is te zien hoe Fonda wordt opgepakt terwijl ze door activisten wordt toegejuicht.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

In een bericht op haar website laat de activiste tevens weten dat zij en de andere protesteerders tijdens hun tijd in de cel hun volgende rally hebben gepland voordat ze elk 45 euro boete moesten betalen om vrijgelaten te worden. Jane Fonda staat vooral bekend om haar werk als actrice, maar is sinds haar jeugd regelmatig betrokken geweest bij klimaat- en mensenrechten protesten. Eind jaren zestig kwam Jane al in het nieuws wegens haar politiek activisme en protesten tegen de Vietnamoorlog.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity