Prinses Elisabeth is 18 jaar: dit is alles wat we weten over de Belgische kroonprinses

Wij hebben Amalia, onze zuiderburen prinses Elisabeth.

prinses-elisabeth-belgie
Belgian Royal Palace

Hoewel we al alles lijken te weten over koning Willem-Alexander, koningin Máxima, onze eigen kroonprinses Amalia en haar zussen Alexia en Ariane, weten we eigenlijk maar vrij weinig over het Belgische koningshuis. Ook in België hebben ze namelijk een kroonprinses, prinses Elisabeth, die onlangs achttien jaar oud is geworden en dus volop wordt klaargestoomd voor het aanstaande koningschap. Lees hier alles wat je wil weten over de toekomstige koningin van onze zuiderburen.

Wie is prinses Elisabeth?

Prinses Elisabeth Theresia Maria Helena, ook wel Hertogin van Brabant, werd op 25 oktober 2001 geboren in Anderlecht als de eerste dochter van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde. Ze heeft twee jongere broers, prins Gabriël (2003) en prins Emmanuel (2005), en nog een zusje, prinses Eléonore (2008). Op 9 december 2001 werd ze gedoopt in de kapel van het Kasteel van Ciergnon in de Belgische Ardennen. Haar peetouders zijn haar neef prins Amedeo en haar tante Hélène, de zus van koningin Mathilde. Prinses Elisabeth is als oudste kind van Filip en Mathilde de eerste in de lijn van troonopvolging. De regel is dat als de koning overlijdt of troonsafstand doet, zijn oudste zoon of dochter hem opvolgt. Hierdoor is duidelijk dat Elisabeth haar vader in de toekomst hoe dan ook zal opvolgen als monarch.

Photograph, People, Social group, Red, Event, Suit, Fun, Formal wear, Photography, Family,
Het Belgische koninklijke gezin (v.l.n.r. prinses Eléonore, koningin Mathilde, prins Gabriël, prins Emmanuel, koning Filip en prinses Elisabeth).
Belgian Royal Palace

Studentenleven

Momenteel woont Elisabeth niet in Kasteel van Laken bij haar ouders, broertjes en zusje, maar in Wales. Daar studeert ze aan het United World College of the Atlantic, een kostschool waar ook koning Willem-Alexander heeft gestudeerd in de jaren tachtig. Elisabeths doel is om het zogeheten International Baccalaureate Diploma Programme af te ronden in mei 2020.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Sportief en stijlvol

Naast haar studie en voorbereidingen voor het koningschap is Elisabeth ook druk met haar vele hobby's. Zo is de prinses erg sportief: ze gaat regelmatig skiën, speelt tennis, zeilt en doet aan diepzeeduiken. Daarnaast is ze een echte natuurliefhebber en is ze regelmatig in de open lucht te vinden voor een flinke wandeling. Elisabeth is niet alleen sportief aangelegd, maar heeft ook hobby's op muzikaal en culinair gebied. Zo volgt ze al jaren pianoles en vindt ze het leuk om te koken. Daarbij komt dat haar gevoel voor stijl zich steeds verder ontwikkeld. Tijdens Elisabeths laatste openbare verschijningen maakte ze stijlvolle indrukken, van een midi-jurk met bloemenprint van Maje tot een witte blazer dress van Natan.

Klaar voor het koningschap

Vrijdag 25 oktober 2019 was een bijzondere dag voor prinses Elisabeth. Zo vierde de ze haar achttiende verjaardag. Dat betekent niet alleen dat Elisabeth nu officieel volwassen is, ook zou ze in theorie al koningin van België kunnen worden. Ter ere van de speciale dag gaf de kroonprinses haar allereerste speech in het koninklijk paleis in Brussel. Daarin bedankte ze haar familie en leerkrachten, en vertelde ze dat ze haar volwassen leven 'met veel optimisme' tegemoet ziet. 'Het land kan op mij rekenen,' zei Elisabeth ter afsluiting van haar toespraak.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook haar vader gaf een speech waarin hij vertelde erg trots te zijn op zijn dochter. 'Je mama en ik zijn heel blij dat je onze dochter bent. We zijn trots op jou, op hoe je in het leven staat,' zei de Belgische koning in zijn toespraak. 'Wees niet bang voluit voor het leven te gaan, de uitdagingen aan te gaan. Die bieden zoveel kansen om jezelf en anderen beter te leren kennen. Je hebt zoveel uitstraling, zoveel kwaliteiten.' Daarmee geeft het Belgische koningspaar duidelijk aan te geloven in hun dochter als toekomstig monarch van het land.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dat Elisabeth ooit haar vader zal opvolgen, staat vast. Ter voorbereiding is het Belgische koningshuis al erg druk met het klaarstomen van de prinses voor de grote dag. Zo is ze aanwezig bij koninklijke aangelegenheden en gaat ze zelfs al mee op de reizen van haar ouders. Afgelopen zomer vergezelde Elisabeth haar moeder tijdens een driedaagsereis naar Kenia om daar UNICEF-projecten te ondersteunen. Hoewel Elisabeth steeds meer in het publieke oog verschijnt, zal haar eerste prioriteit haar studie in Wales zijn.

Eerste koningin

Als koning Filip afstand doet van de troon zal prinses Elisabeth zijn plaats innemen. Een historisch moment voor België, gezien Elisabeth de eerste koningin in de geschiedenis van het land zal zijn.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Celebrity