Meghan Markle en prins Harry doen stap terug als leden Britse koningshuis

De hertog en hertogin zullen hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

Meghan-Markle-prins-Harry-afstand-brits-koningshuis
Chris JacksonGetty Images

Meghan Markle en prins Harry beginnen het nieuwe jaar met een unieke en ongekende beslissing. De hertog en hertogin van Sussex nemen afstand van hun huidige posities als zogeheten 'senior' leden van het Britse koningshuis, zo laat het koppel woensdag 8 januari weten via een officiële verklaring op Instagram. De beslissing van Meghan en Harry lijkt voor het Britse koningshuis onverwachts, en zorgt voor ophef binnen de koninklijke familie.

Meghan en Harry doen stap terug binnen koningshuis

Het doel van hun beslissing om een stap terug te doen als 'senior' leden van de koninklijke familie, is om 'een progressieve nieuwe rol binnen het koningshuis te vervullen', zo laten Meghan en Harry weten middels het statement. Ze willen zich gaan richten op nieuwe zaken, zoals de oprichting van een nieuw goed doel en laten weten financieel onafhankelijk te willen worden van de koninklijke familie.

Een tweede gevolg van hun keuze is dat het koppel hun tijd zal verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika, vooral om hun zoon Archie een zo normaal mogelijke opvoeding te geven. 'Dit geeft ons de kans onze zoon op te voeden met respect voor de traditie waarin hij is geboren, terwijl dit ons gezin ook de ruimte geeft om ons op nieuwe zaken te richten, zoals de oprichting van een nieuwe liefdadigheidsorganisatie.' Volgens verschillende Britse media zal hun tweede huis zich vestigen in Canada, een land waar koningin Elizabeth overigens officieel ook staatshoofd is.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Britse koningshuis 'teleurgesteld'

Volgens de koninklijke correspondent van de BBC Jonny Dymond, is de aankondiging van Meghan en Harry niet overlegd met Queen Elizabeth of andere leden van het koningshuis. Buckingham Palace stelt in een verklaring 'teleurgesteld' te zijn over hun beslissing, een term die nauwelijks wordt gebruikt binnen familiezaken wat erop zou kunnen duiden dat er interne onrust heerst over de kwestie binnen de koninklijke familie, stelt de NOS.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Dit lijkt te worden bevestigd middels het statement van het koningshuis, waarin de Queen beweert dat Meghan en Harry wat meer werk te doen hebben voordat ze volledig hun taken kunnen neerleggen: 'De discussies met de hertog en hertogin van Sussex bevinden zich in een vroeg stadium. We hebben begrip voor hun wens voor een andere koers, maar dit zijn ingewikkelde zaken die tijd nodig hebben'.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De liefste momenten tussen Meghan en Harry

Ongekende stap

Het koppel laat weten deze beslissing te hebben genomen na 'vele maanden van reflectie en interne discussie'. Wel blijven Meghan en Harry het koningshuis en Queen Elizabeth steunen. Ze bedankten hun volgers via Instagram voor hun aanmoediging en onvoorwaardelijk steun. Met hun keuze stoppen Meghan en Harry in feite met hun officiële functie als royal, en alle publieke verschijningen die daaraan verbonden zijn. Toch blijft het koppel lid van de koninklijke familie, en zullen ze nog wel een deel van hun koninklijke taken op zich nemen. Harry heeft ook geen afstand gedaan van de troonopvolging. Royalty kenners reageren geschokt op de beslissing van het koppel, en stellen dat een dergelijk besluit nog nooit eerder is voorgekomen in de moderne geschiedenis.

Worstelingen met koninklijke functie

De beslissing van het paar komt nadat Meghan en Harry verschillende keren openlijk hebben gesproken over hun worstelingen met de media-aandacht die het resultaat is van hun koninklijke functie. Vooral Meghan vertelde dat ze niet had ingezien wat deze functie precies met zich zou meebrengen en dat ze zich geregeld ongelukkig voelt in haar nieuwe leven. Het koppel ondernam juridische stappen tegen publicaties als The Mail on Sunday en een Britse uitgever over verschillende verhalen binnen de roddelpers.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle