Alles wat je moet weten over Meghan Markle en prins Harry's besluit een stap terug te doen uit het Britse koningshuis

Hoe gaat het leven van Meghan en Harry er vanaf nu uitzien?

megxit-meghan-markle-prins-harry
Getty Images

Prins Harry en Meghan Markle kondigden woensdagavond 8 januari aan dat ze afstand nemen van hun rol als 'senior' leden van de Britse koninklijke familie. Kort nadat het nieuws door de hertog en hertogin werd bekend gemaakt, is Meghan vertrokken naar Canada. Het koppel deelde het nieuws – dat nu al Megxit genoemd wordt – via hun Instagram-account, dat voor grote ophef zorgde binnen de Britse koninklijke familie die niet op de hoogte zouden zijn gebracht van het besluit.

Het doel van Meghan en Harry is om op een alternatieve en progressieve manier hun taken voort te zetten, waarbij ze financieel onafhankelijk zijn en zich kunnen focussen op hun familie- en privéleven en het oprichten van een nieuw goed doel. Zaterdagavond 18 januari werd in een statement bekendgemaakt dat Meghan en Harry hun koninklijke titels en publieke financiering op zullen geven.

Wat gebeurt er nu? Lees hier alles wat je moet weten over de gevolgen van het drastische besluit van Meghan en Harry om een stap terug te doen binnen de royal family.

Megxit: Meghan en Harry nemen stap terug

Het besluit werd woensdagavond bekend gemaakt door het royal koppel, door middel van een verklaring via hun Instagram. Daarin stellen ze een 'progressieve nieuwe rol binnen het koningshuis te willen vervullen'. Uit hun verklaring blijkt dat dit drie verschillende punten behelst: ten eerste stellen ze zich te willen focussen op het oprichten van een nieuw goed doel, ten tweede wil het paar financieel onafhankelijk worden en ten derde zal het koppel hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika voor meer privacy en de opvoeding van hun kind Archie.

De liefste momenten tussen Meghan en Harry

Reactie Britse koningshuis

Dergelijke belangrijke beslissingen vereisen normaal gesproken goedkeuring van koningin Elizabeth. Volgens de koninklijke correspondent van de BBC Jonny Dymond is de aankondiging van Meghan en Harry niet overlegd met Queen Elizabeth of andere leden van het koningshuis. In een statement laat de Britse monarch weten dat definitieve afspraken nog niet zijn gemaakt: 'De discussies met de hertog en hertogin van Sussex bevinden zich in een vroeg stadium. We hebben begrip voor hun wens voor een andere koers, maar dit zijn ingewikkelde zaken die tijd nodig hebben'.

Als we een bron van US Weekly mogen geloven, zou Kate erg verdrietig zijn om de situatie. 'Als Harry problemen had, was William er altijd voor hem. Dit raakt Kate ook enorm. Ze was mentor voor Harry voordat Meghan in beeld kwam, en ze vindt het vreselijk om haar man zo verdrietig te zien.' Ook Queen Elizabeth bracht een officieel statement naar buiten, waarin ze stelt de hertog en hertogin te steunen in hun wens waarmee ze haar toestemming geeft om (uiteindelijk) naar Canada te verhuizen. Harry's broer prins William sprak zich tevens uit over de verbroken band: 'Het maakt mij verdrietig. Ik heb mijn hele leven lang mijn arm om mijn broer heen geslagen en dat kan ik nu niet meer doen,' zou de prins gezegd hebben tegen een vriend. 'We zijn verschillende entiteiten.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Canadese premier, Justin Trudeau heeft ook een statement gedeeld over het nieuws. Net zoals de Queen, spreekt ook Trudeau zijn steun uit voor de plannen van het paar om te verhuizen naar Canada, maar benadrukte wel dat er nog verschillende beslissingen moeten worden genomen: 'er zijn nog verschillende discussies die moeten worden gevoerd over hoe dat eruit zal ziet en wat voor soort kosten ermee gemoeid zijn'.

Negatieve media-aandacht

De beslissing komt nadat het paar terugkeerde uit Canada waar ze zes weken verbleven tijdens de feestdagen. Eerder was duidelijk dat Meghan zich niet volledig gelukkig voelde in haar nieuwe leven als royal, mede door de toenemende negatieve media-aandacht. Prins Harry heeft sinds zijn jeugd een lastige relatie met de pers en paparazzi. Dat komt door het tragisch ongeval van zijn moeder, wijlen prinses Diana, waarvan hij de gehaaide paparazzi de schuld geeft. Het koppel ondernam eerder vorig jaar juridische stappen tegen publicaties als The Mail on Sunday en een Britse uitgever.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Megxit

Het feit dat Meghan en Harry het statement hebben vrijgegeven zonder te overleggen, wordt door royaltykenners gezien als onacceptabel voor de royal family. In de pers wordt gesproken over een drastische split tussen Meghan Markle en prins Harry met de rest van de koninklijke familie, die ondertussen is ondergedompeld tot de nieuwe term 'Megxit'. Britse tabloid-pagina The Sun spreekt zelfs over een 'oorlogsverklaring' aan de rest van de familie, en de Britse Daily Mail meldt dat 'ook naaste medewerkers het gevoel hebben alsof er een mes in hun rug is gestoken'.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Nieuwe website

Nadat het nieuws naar buiten kwam lanceerde het koppel een nieuwe website, Sussexroyal.com. Hier worden updates gegeven over de stand van zaken en kun je informatie vinden over onder meer hun relatie tot het dienen van de monarchie, de 'versterking van het Gemenebest' en financiering. Ook wordt hier duidelijk dat het koppel afziet van het zogeheten Royal Rota-systeem, wat betekent dat ze meer foto's direct op social media kunnen vrijgeven zonder dit te hoeven overleggen met het koninklijk huis. 'Ze geloven dat ze dankzij hun bijgewerkte mediabenadering meer en directer zaken met jullie kunnen delen', wordt gesteld op de website.

Geen koninklijke titels en publieke financiering

Een belangrijk onderscheid dat in deze situatie moet worden gemaakt, is dat Prins Harry en Meghan Markle niet aftreden van hun koninklijke positie; ze doen een stap terug. Meghan en Harry blijven tot nu toe nog steeds lid van de koninklijke familie en stellen Queen Elizabeth te blijven steunen. Zaterdagavond 18 januari maakte Queen Elizabeth in een nieuw statement bekend dat Meghan en Harry hun koninklijke titels en publieke financiering op zullen geven.

Uniform, Event, Headgear, Military uniform, Gesture, Official, Military officer, Vehicle, Cap, Musician,
Sussex Royal website
Sussex Royal website

Financiële onafhankelijkheid

Toch laat het koppel duidelijk weten een nieuwe weg te willen inslaan, en financieel onafhankelijk te willen worden. In een statement vanuit Buckingham Palace werd duidelijk gemaakt dat Meghan en Harry met hun koninklijke titels ook hun recht op publieke financiering vanuit het Britse koningshuis opgeven. Hierdoor zullen ze niet langer officieel koningin Elizabeth vertegenwoordigen. Tot nu toe werd 5% van de officiële uitgaven van het paar betaald door de zogeheten 'Sovereign Grant' – een jaarlijks bedrag afkomstig van de Britse overheid. Door de wens om financieel onafhankelijk te worden, geeft het koppel nu deze publieke financiering op. De resterende 95% van hun inkomen werd gedekt door prins Charles, die het grootste deel van zijn inkomsten uit het hertogdom Cornwall haalt. Dit koninklijke hertogdom omvat ongeveer 53.000 hectare grond en de hoofdactiviteiten bestaan uit duurzaam en commercieel beheer van grond en eigendommen, en het runnen van een financiële beleggingsportefeuille.

Toekomstige taken

Dit zou kunnen impliceren dat zowel Harry als Meghan een nieuwe baan aannemen. Op hun website schrijft het koppel zich vooral te willen focussen op liefdadigheidswerk: 'De hertog en hertogin van Sussex zijn erg trots op hun werk en zetten zich in om hun liefdadigheidsinspanningen voort te zetten en nieuwe te ontwikkelen.'

Welke taken Harry en Meghan precies zullen opgeven is nog niet bekend gemaakt. Wel zullen we het koppel nog steeds blijven zien tijdens publieke verschijningen, alhoewel dit er een stuk minder zullen worden. Op dit moment heeft het koppel nog geen uitspraken gedaan over mogelijke toekomstige plannen op werkgebied, behalve het opzetten van een nieuw goed doel.

Meghan en Harry's woonplaats

In hun statement stelt het koppel hun tijd te willen verdelen tussen Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Ze laten via hun website weten nog steeds Frogmore Cottage te blijven gebruiken als hun huis in het Verenigd Koninkrijk. De pers wekt de indruk dat het koppel voor hun tweede woonplaats kiest voor Canada, de plek waar het gezin tevens de afgelopen kerstvakantie doorbracht. Hier hebben Meghan en Harry nog geen officiële uitspraken over gedaan. Het doel van deze keuze is om zich meer te kunnen focussen op hun eigen gezin, waardoor zij en hun zoon Archie een privater leven buiten de schijnwerpers kunnen leiden.

Het gezin in Canada

Naar verluid is Archie, het zoontje van het koppel, al in Canada gebleven na de afgelopen kerstvakantie van het gezin. Hij zou bij vrienden van Harry en Meghan verblijven samen met zijn nanny – volgens de Daily Mail zou dat bij Meghans beste vriendin Jessica Mulroney zijn. Meghan vloog begin januari al terug naar Canada, terwijl Harry – vanwege koninklijke verplichtingen – pas twee weken later, op 20 januari, richting Noord-Amerika is afgereisd. De pers zag hem op het vliegveld van Vancouve, wat betekent dat het gezin nu herenigd is.

Oprah Winfrey spreekt zich uit

Oprah Winfrey heeft haar steun voor Meghan en Harry uitgesproken. Ook sprak ze zich uit tegen de kritische reacties op het besluit van de hertogin en hertog om voor het beste voor henzelf en hun zoontje Archie te kiezen. 'Ik denk niet dat het iemands recht is er iets van te zeggen,' vertelde Oprah aan TMZ. 'Wanneer iemand heeft nagedacht over wat de beste beslissing voor zijn familie is en vervolgens dat besluit maakt, heeft niemand van ons het recht daar iets over te zeggen.' Daarnaast gaf de mediamagnaat aan dat ze de keuze van het koppel voor '1000% steunt'.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle